Με ιδιαίτερη έκπληξη παρακολουθούν την πορεία των τραπεζικών μετοχών, ακόμα και τα πιο έμπειρα και «μυημένα» στελέχη της αγοράς, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία «έκρηξη» ενδιαφέροντος για μετοχές και warrants. Οι ίδιοι ωστόσο συνιστούν προσοχή και ψυχραιμία ενόψει της περιόδου εξάσκησης των warrants τον ερχόμενο Δεκέμβριο και επισημαίνουν ότι η αγορά δεν έχει ακόμη δει τον όγκο των μακροπρόθεσμων επενδυτών που θα δικαιολογήσει το επόμενο κύμα ανόδου.
«Το σημαντικό πέρα ίσως και από μία καθοδική κίνηση που είναι λογικό να σημειωθεί είναι ότι η πορεία των τραπεζικών μετοχών από την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης μέχρι σήμερα είναι αξιοσημείωτη και εξέπληξε και τους πιο αισιόδοξους της αγοράς», σημειώνει στοCapital.gr, παράγοντας με μεγάλη εμπειρία και γνώση των warrants.
Το όλο σκηνικό με τις τράπεζες και το γεγονός ότι και οι τρεις που έχουν εκδώσει warrants είναι αυτή τη στιγμή «in the money», δηλαδή η τιμή τους στο ταμπλό κινείται υψηλότερα από την προκαθορισμένη τιμή εξάσκησης των warrants, είναι πολύ θετικό ενόψει των αποτελεσμάτων της BlackRock. «Η αγορά ενδεχομένως εκτιμά κάποια θετική εξέλιξη», προσθέτει ο ίδιος.
«Επίσης, το ενισχυμένο ενδιαφέρον στις τράπεζες δικαιολογεί τον όρο συστημικές, καθώς όπως φαίνεται με τους ελέγχους της BlackRock, την κεφαλαική ενίσχυση του καλοκαιριού και τα επικείμενα stress test, τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια ίσως είναι πιο ‘διαφανή’ από ποτέ», συμπληρώνει.
Το ποιοι και πόσοι θα είναι αυτοί που θα εξασκήσουν τελικά τα warrants στο τέλος του χρόνου είναι ο μεγάλος γρίφος για την αγορά. Αυτό εξαρτάται από το είδος των επενδυτών που τα έχουν στα χέρια τους αλλά και από την συζήτηση που έχει ξεκινήσει για αλλαγή των... όρων του παιχνιδιού, με νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την ταχύτερη επαναγορά των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι επενδυτές χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Σε εκείνους που «μπήκαν» στις τραπεζικές μετοχές για trading και είναι κυρίως hedge funds και στους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές που θέλουν να έχουν ακόμη και παρουσία στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης μέσω της εξάσκησης των warrants.
Οι πρώτοι (hedge funds) είναι εύλογο να εξασκήσουν αν δουν ότι είναι «in the money» με τη λογική της κατοχύρωσης κερδών. Ορισμένοι ωστόσο ενδέχεται να περιμένουν για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, αν κρίνουν ότι η άνοδος θα συνεχιστεί μέχρι την επόμενη ημερομηνία εξάσκησης τον ερχόμενο Ιούνιο.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των επενδυτών που θέλουν να έχουν παρουσία στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι «μεγάλοι» είτε θα εξασκήσουν τα warrants και θα κρατήσουν τις μετοχές, είτε θα κινηθούν πιο στρατηγικά, ανάλογα με τον ορίζοντα που έχουν θέσει. Αυτό σημαίνει ότι έως ένα βαθμό η εξάσκηση θα εξαρτηθεί από τη διαχείριση της ρευστότητας.
Η μετοχή της Alpha Bank είναι «deep in the money», καθώς διαπραγματεύεται στα 0,695 ευρώ, κατά 55% υψηλότερα από την τιμή εξάσκησης των warrants στις 10 Δεκεμβρίου που έχει οριστεί στα 0,4488 ευρώ. Από τις 11 Ιουνίου που μπήκαν στην αγορά οι νέες μετοχές και τα warrants της Alpha Bank, η μετοχή έχει ενισχυθεί σε ποσοστό άνω του 42% και το warrants σε ποσοστό άνω του 110%.
Ο τίτλος της Εθνικής έχει και αυτός ξεπεράσει την τιμή εξάσκησης. Βρίσκεται στα 4,70 ευρώ, ήτοι 7,4% πάνω από τα 4,3758 ευρώ που είναι η τιμή εξάσκησης στις 26 Δεκεμβρίου. Από τις 27 Ιουνίου που ήταν η ημέρα εισαγωγής νέων μετοχών και warrants για την ΕΤΕ, και έως το χθεσινό κλείσιμο, η μετοχή έχει ενισχυθεί άνω του 84% και το warrants σχεδόν 15%.
Η Τρ. Πειραιώς, από την πλευρά της, κατάφερε να «πιάσει» την τιμή εξάσκησης ολοκληρώνοντας τις χθεσινές συναλλαγές στα 1,75 ευρώ, σχεδόν 1% υψηλότερα από την τιμή εξάσκησης των 1,7340 ευρώ στις 2 Ιανουαρίου του 2014. Πρόκειται για άνοδο της μετοχής άνω του 85% και του warrant άνω του 130% από τις 3 Ιουλίου, όταν δηλαδή άρχισαν να διαπραγματεύονται οι νέες μετοχές και τα warrants.
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Πηγη: Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου