Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

«Τράβηξα φωτογραφία του Κένεντι την στιγμή που έπεσε ο πρώτος πυροβολισμός»

Η μοιραία στιγμή αποτυπώθηκε στο φωτογραφικό φιλμ (Bettman/Corbis)
Πάτησε το κουμπί της φωτογραφικής της μηχανής, ακριβώς την ώρα που η πρώτη σφαίρα από το όπλο του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, χτυπούσε τον Αμερικανό πρόεδρο. Σήμερα, η γυναίκα που αποτύπωσε σε φιλμ την φοβερή αυτή στιγμή, θυμάται τον τρόμο που βίωσε και παρότι δεν δηλώνει οπαδός των θεωριών συνωμοσίας, πιστεύει ότι η επίσημη εκδοχή για την δολοφονία Κένεντι, είναι λειψή και δεν αποκαλύπτει τα πραγματικά γεγονότα. Μαζί της φαίνεται να συμφωνεί και μεγάλη μερίδα των Αμερικανών.

Η μοιραία στιγμή αποτυπώθηκε στο φωτογραφικό φιλμ (Bettman/Corbis)
Η Μέρι Αν Μούρμαν (Κράμερ), ήταν μια απλή νοικοκυρά 31 ετών που την μοιραία 22α Νοεμβρίου του 1963, έτυχε να διαλέξει μια θέση «κλειδί» - όπως αποδείχθηκε- ανυπομονώντας να φωτογραφήσει τον JFK και την Tζάκι, την στιγμή που θα περνούσε από μπροστά της η αυτοκινητοπομπή, στο Ντάλας του Τέξας.
Η ίδια δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στο κτήριο ακριβώς απέναντί της, βρισκόταν κρυμμένος ο άνθρωπος που θα δολοφονούσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ούτε μπορούσε να διανοηθεί, την στιγμή που πατούσε το κουμπί της καινούργιας της polaroid, ότι το «μπαμ» που άκουσε ήταν ο πρώτος πυροβολισμός. Στην αρχή δεν συνειδητοποίησε τι συνέβη και νόμιζε ότι ήταν κάποιο πυροτέχνημα.
«Αυτό σκέφτηκα. Είδα τα μαλλιά του (JFK) να τινάζονται. Αλλά δεν ήταν απλώς τα μαλλιά του, ήταν κομμάτι από το κεφάλι του» δηλώνει στην εκπομπή The Today Show, η 81 ετών σήμερα, Mούρμαν.
«Άκουσα τον πυροβολισμό, κατέβασα την μηχανή, άκουσα άλλους δυο πυροβολισμούς».
Το πλήθος συνωστίζεται για να χαιρετήσει τον Τζον Κένεντι. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Τέξας, την ημέρα της δολοφονίας.
Το πλήθος συνωστίζεται για να χαιρετήσει τον Τζον Κένεντι. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Τέξας, την ημέρα της δολοφονίας.
Μάλιστα η Μέρι Αν βρισκόταν τόσο κοντά στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον πρόεδρο, ώστε άκουσε την Τζάκι Κένεντι να ουρλιάζει: «Θεέ μου! Τον πυροβόλησαν!».
Στο βίντεο της δολοφονίας από τον Αb. Zapruder, έχει αποτυπωθεί η νεαρή γυναίκα με ένα μπλε αδιάβροχο, καθώς ετοιμάζεται να βγάλει την φωτογραφία.
Αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, ένας δημοσιογράφος πλησίασε την Μούρμαν και την συνόδευσε μέχρι τα γραφεία τοπικής εφημερίδας, ώστε να εμφανίσουν μαζί την φωτογραφία και να δουν τι είχε αποτυπωθεί στο φιλμ.
Το στιγμιότυπο, δείχνει την Τζάκι να σκύβει προς το μέρος του συζύγου της, καθώς αυτός φαίνεται να γέρνει πίσω στο κάθισμα.
Η Μούρμαν, 81 ετών σήμερα (φωτογραφία: The Today Show- The Daily Mail)
Η Μούρμαν, 81 ετών σήμερα (φωτογραφία: The Today Show- The Daily Mail)
«Ήταν τραυματική στιγμή, πραγματικά. Η σκέψη πάντα επιστρέφει: Είδα έναν άνθρωπο να δολοφονείται μπροστά στα μάτια μου. Αυτή η σκέψη εξακολουθεί να είναι στο μυαλό μου ακόμη και τώρα».
Η Μούρμαν συμφώνησε να δημοπρατηθεί την περασμένη βδομάδα η αυθεντική φωτογραφία, αλλά η απόπειρα δεν ήταν επιτυχής, καθώς δεν μπόρεσε να πιάσει την αναμενόμενη τιμή (50.000- 75.000 δολάρια).
Η 81χρονη υποστηρίζει ότι δεν είναι οπαδός των θεωριών συνωμοσίας, παρότι η φωτογραφία της χρησιμοποιήθηκε από πολλούς άλλους που ήθελαν να υποστηρίξουν την δική τους εκδοχή για το τι ακριβώς συνέβη εκείνη την μοιραία μέρα.
Αλλά όπως διευκρινίζει η Μούρμαν, δεν πείθεται ιδιαιτέρως από την επίσημη εκδοχή των γεγονότων.
«Δεν πιστεύω ότι άκουσα παραπάνω πυροβολισμούς από τρεις, αλλά πολλά από τα πράγματα που ειπώθηκαν με κάνουν να πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα (που δεν μάθαμε) σε αυτή την ιστορία».
Μεγάλη μερίδα των Αμερικανών εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτό που πράγματι συνέβη στις 22 Νοεμβρίου του 1963 παραμένει άγνωστο και οι θεωρίες συνωμοσίας που εμπλέκουν από CIA και μαφία, μέχρι UFO, εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς, μισόν αιώνα μετά.
Φόρος τιμής στον Τζον Κένεντι
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώην πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, καθώς και η σύζυγός του και πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χίλαρι Κλίντον, αναμένεται να καταθέσουν σήμερα στεφάνι στον τάφο του Τζον Κένεντι στο Εθνικό Νεκροταφείο στο Άρλινγκτον για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του.

Ο Ομπάμα πρόκειται επίσης να απονείμει το προεδρικό «Μετάλλιο της Ελευθερίας» σε διακεκριμένους Αμερικανούς από διάφορους τομείς. Μεταξύ αυτών που θα λάβουν την διάκριση φέτος είναι ο Μπιλ Κλίντον και η Όπρα Γουίνφρεϊ. Ο Κένεντι είχε θεσπίσει το βραβείο (στην σύγχρονη εκδοχή του) και αποτελεί την υψηλότερη τιμητική διάκριση στις ΗΠΑ.
Δήμητρα Ράγια www.ethnos.gr (NBC, Daily Mail)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη ...