Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΕΒΕΑ: Επτά στους 10 θεωρούν ότι το πλεόνασμα δεν θα αλλάξει την καθημερινότητά τους


Επτά στους 10 θεωρούν ότι το πλεόνασμα δεν θα αλλάξει την καθημερινότητά τουςΈντονη δυσπιστία χαρακτηρίζει του πολίτες σε ότι αφορά στις άμεσες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην καθημερινότητά τους το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2013. Επτά στους 10 από τους συμμετέχοντες στην ποσοτική έρευνα «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ' εντολή του ΕΒΕΑ από την ALCO, θεωρούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην καθημερινότητα τους. 

Αύξηση της απασχόλησης, ανάκαμψη και έξοδος από το μνημόνιο πρέπει να αποτελέσουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2014, σύμφωνα με τους πολίτες. 

«Η έξοδος από τη βαθιά ύφεση δεν φαίνεται να είναι κοντά σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη της κοινωνίας» σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ.Μίχαλος.

Συγκεκριμένα, το 66% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην καθημερινότητα τους, ενώ μόλις το 22% διατήρησε πιο αισιόδοξη προσέγγιση απαντώντας θετικά, και το 12% επέλεξε να μην συμμετάσχει.

Σε ερώτηση αναφορικά με τη γνώμη των πολιτών για την πορεία της οικονομίας τα ευρήματα δείχνουν ότι το διάστημα το οποίο μεσολάβησε μεταξύ της προηγούμενης έρευνας και της νέας, μειώθηκε τόσο το ποσοστό αισιοδοξίας όσο και το ποσοστό απαισιοδοξίας από τις 15 στις 14 ποσοστιαίες μονάδες και από τις 70 στις 68 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Η διαφορά που προέκυψε φαίνεται να καλύφθηκε από την αύξηση του ποσοστού εκείνων που επέλεξαν να μην συμμετάσχουν, καταλήγοντας σε μια αύξηση 3 μονάδων, από το 15% στο 18%.

Σε ερώτημα που σχετίζεται με την πορεία των προσωπικών οικονομικών των πολιτών, το ποσοστό αισιοδοξίας αυξήθηκε κατά 2 μονάδες, στο 12%, ενώ μειώθηκε ο προσωπικός δείκτης απαισιοδοξίας στο 74%.

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες τις οποίες θεωρεί η ελληνική κοινωνία ότι πρέπει να θέσει η κυβέρνηση κατά το 2014, στις δύο πρώτες θέσεις με μέσο όρο 4,8 και 4,7 στα 5 κατέληξαν η αύξηση της απασχόλησης και η οικονομική ανάκαμψη αντίστοιχα και ακολούθησε η έξοδος από το μνημόνιο με μέσο όρο 4,4 στα 5 στην τρίτη θέση.

Στην τέταρτη θέση η πολιτική σταθερότητα με μέσο όρο 4 στα 5, και την πεντάδα των υπό εξέταση προτεραιοτήτων ολοκλήρωσε η αλλαγή της κυβέρνησης με μέσο όρο 3,4 στα 5.

Σε ερώτηση για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και συγκεκριμένα για το εάν εξυπηρετήθηκαν ως καταναλωτές από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, οι συμμετέχοντες απάντησαν θετικά κατά 61%, αρνητικά κατά 22%, ενώ απείχε μόλις το 12%.

Δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολίασε:

«Η έξοδος της οικονομίας από τη βαθιά ύφεση δεν φαίνεται να είναι κοντά σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη της κοινωνίας. 

» Και το χειρότερο όλων, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΕΒΕΑ, είναι ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι το πολυσυζητημένο πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε η ελληνική οικονομία θα έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. 

» Η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι η αύξηση της απασχόλησης και η προαπαιτούμενη οικονομική ανάκαμψη αποτελούν τους πρώτους σε προτεραιότητα στόχους που η κοινωνία ζητά να επιτευχθούν για το 2014.»

Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 21 και 24 Ιανουαρίου.

Πηγη: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231291048

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη ...