Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Η θάλασσα ανοίγει, η Δανία διεκδικεί το Βόρειο Πόλο


Η θάλασσα ανοίγει, η Δανία διεκδικεί το Βόρειο ΠόλοΟι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν, το ενδιαφέρον ζεσταίνεται για τον ορυκτό πλούτο της Αρκτικής: Η Δανία ζητά από τον ΟΗΕ την κυριότητα μιας έκτασης 900.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Αρκτικό Ωκεανό, υποστηρίζοντας ότι η υφαλοκρηπίδα της Γροιλανδίας εκτείνεται μέχρι το Βόρειο Πόλο.

Το αίτημα που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Ορίων Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας του ΟΗΕ αναμένεται τώρα να φέρει σε σύγκρουση τη Δανία με άλλες χώρες που προβάλλουν αντίστοιχες αξιώσεις: Ρωσία, Καναδάς, ΗΠΑ και Νορβηγία.



Η Αρκτική περιέχει το 15% των άγνωστων κοιτασμάτων πετρελαίου και το 30% των άγνωστων αποθεμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσία USGS. Το ενδιαφέρον για τους πόρους αυτούς όλο και αυξάνεται, δεδομένου ότι η παγκόσμια θέρμανση αναμένεται να αφήσει την Αρκτική χωρίς πάγο τα καλοκαίρια. 

Σήμερα, οι χώρες που βρέχονται από τον Αρκτικό Ωκεανό δικαιούνται μια ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης που εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές τους. 

Για να διεκδικήσουν περιοχές του βυθού πέρα από αυτή τη ζώνη, πρέπει να αποδείξουν ότι οι περιοχές αυτές είναι φυσική γεωλογική επέκταση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας τους, όπως προβλέπει η Συνθήκη για το Νόμο της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Η Κοπεγχάγη, αναφέρει το Associated Press, παρουσίασε γεωλογικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία το νησί της Γροιλανδίας, αυτόνομη κτήση της Δανίας, συνδέεται με την υποθαλάσσια οροσειρά Λομονόσοφ, η οποία εκτείνεται μέχρι το Βόρειο Πόλο.

«Η οροσειρά Λομονόσοφ αποτελεί φυσική επέκταση της υφαλοκρηπίδας της Γροιλανδίας» δήλωσε ο Κρίστιαν Μάρκουσεν της Γεωλογικής Υπηρεσίας Δανίας και Γροιλανδίας. «Ο Βόρειος Πόλος, που είναι ένα μικροσκοπικό, αυθαίρετο σημείο, πέφτει συμπτωματικά εντός αυτής της περιοχής» υποστήριξε.

Το ίδιο όμως υποστηρίζει και η Ρωσία, η οποία ύψωσε τη ρωσική σημαία στο βυθό του Βόρειου Πόλου το 2007. Το θέμα μάλιστα προκάλεσε διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την την Ουάσινγκτον.

«Αφότου η επιτροπή του ΟΗΕ καταλήξει στην απόφασή της, βάσει επιστημονικών δεδομένων, θα πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική διαδικασία. Περιμένω ότι θα πάρει καιρό. Η απάντηση θα έρθει σε μερικές δεκαετίες» δήλωσε ο δανός υπουργός Εξωτερικών Μάρτιν Λίντεγκααρντ.

Η περιοχή που ζητά η Κοπεγχάγη είναι μεγάλη όσο η Γερμανία και η Γαλλία μαζί, 20 φορές μεγαλύτερη από την ίδια τη Δανία.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη ...