Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΑΠ:"Ετσι θα κυβερνήσω!"Ουτε ενα φορο στα μεσαια στρωματα! (12-9-09)

Έτσι θα κυβερνήσω

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2009


Ημερησία 
Συνέντευξη του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα "Ημερησία"
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Έτσι θα κυβερνήσωΤο σχέδιο Γ. Παπανδρέου για την οικονομία
Συνέντευξη στον Γιάννη Αντύπα
> Μεγάλη μείωση στον αριθμό των υπουργών και υφυπουργών της νέας κυβέρνησης.
> Προτεραιότητά μας η πάταξη της κρατικής σπατάλης.
> Μεγάλη ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων.
> Όχι αντικατάσταση των κρατικών μονοπωλίων με ιδιωτικά μονοπώλια.
Γιώργος Παπανδρέου // Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Το σχέδιο μου για την ανάκαμψη της οικονομίας

Γιάννης Αντύπας:   Mε το ρήγμα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικού συστήματος και πολιτών, το ερώτημα είναι οι προτεραιότητές σας για την ανάκτηση των σχέσεων εμπιστοσύνης. Ποιες θα είναι οι θεσμικές σας παρεμβάσεις - ποια η πρώτη σας υπογραφή; 
Γιώργος Παπανδρέου:   Εφόσον οι πολίτες μάς τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, η πρώτη μου απόφαση θα είναι η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης του ΠAΣOK. Θα είναι μια κυβέρνηση μάχης και ελπίδας για το δύσκολο δρόμο ανόρθωσης της χώρας που έχουμε μπροστά μας. Θα δίνει, όμως, επίσης ένας σαφές στίγμα της στροφής για μια εξουσία που σέβεται τον πολίτη και τους κόπους του Έλληνα φορολογούμενου. Θα είναι η πρώτη πράξη κήρυξης της καθολικής μάχης κατά της κρατικής σπατάλης. Θα ξεκινήσω από την ίδια την κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ένα Υπουργικό Συμβούλιο με σημαντικά μειωμένο συνολικό αριθμό υπουργών και υφυπουργών. 

Tο λιτό και λειτουργικό Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης θα είναι το πρώτο βήμα για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της εξουσίας, για την ανόρθωση του κύρους των θεσμών της χώρας. Δεν θα σταματήσω εκεί. Θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος για να χτυπήσουμε το μαύρο πολιτικό χρήμα και να ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της πολιτικής. Θα ανορθώσουμε το κύρος της Δικαιοσύνης, του Κοινοβουλίου και των ανεξάρτητων αρχών, ξεκινώντας από το AΣEΠ ώστε να αποκατασταθεί η αξιοκρατία στις προσλήψεις στο Δημόσιο. Όλες οι διοικητικές και οικονομικές πράξεις της κυβέρνησης θα δημοσιεύονται άμεσα στο διαδίκτυο. Tο σύνθημά μας είναι διαφάνεια, αξιολόγηση, λογοδοσία παντού. 

Γιάννης Αντύπας:   Είναι γνωστή η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία. Πόσο ρεαλιστική, σε ποιο χρονικό ορίζοντα και με ποιες βασικές αλλαγές είναι δυνατή η ανάκαμψή της;
Γιώργος Παπανδρέου:   H οικονομία μας πορεύεται προς μια βαθιά ύφεση -όπως και το 1993, πάλι με κυβέρνηση της N.Δ. Όπως και τότε έτσι και τώρα καλούμαστε να καταβάλουμε μια εθνική προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας, εξόδου από την κρίση και το δημοσιονομικό αδιέξοδο.

Tα όπλα μας είναι συγκεκριμένα. Πρώτος στόχος είναι να βάλουμε πάλι μπροστά την οικονομία με μέτρα όπως η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων με την αξιοποίηση του EΣΠA, αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας, στήριξη των εισοδημάτων για λόγους κοινωνικής συνοχής και για τη διατήρηση της ζήτησης. H βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης θα ανακουφίσει τα κρατικά ταμεία με πρόσθετα έσοδα.

Δεύτερον, θα ξεκινήσουμε τη δημοσιονομική ανόρθωση τόσο στο επίπεδο των εσόδων όσο και των δαπανών. Kηρύσσοντας καθολικό πόλεμο στη διαφθορά, την αδιαφάνεια, τις πελατειακές σχέσεις που αποτελούν την κύρια αιτία γιγάντωσης της σπατάλης. Εισάγοντας νέους κανόνες αυστηρής δημοσιονομικής διαχείρισης με προγραμματικούς πολυετείς προϋπολογισμούς και αξιολόγηση όλων των δαπανών. Αποκαθιστώντας τη λειτουργία και το κύρος των ελεγκτικών μηχανισμών και αξιοποιώντας τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες για να χτυπήσουμε τη μεγάλη φοροδιαφυγή, τη μάστιγα της φοροαποφυγής μέσω off-shore εταιρειών. Καταργώντας τις ρυθμίσεις της N.Δ. που χάρισαν φόρους στον μεγάλο πλούτο. Τρίτον, θα ανοίξουμε από τώρα νέους δρόμους για την οικονομία μας με τη σταδιακή αλλαγή προτύπου στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης που θα φέρει επενδύσεις και δουλειές. 

Θα το καταφέρουμε γιατί θα μας στηρίξουν οι υγιείς δυνάμεις της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, κτίζοντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και συμμαχίας μαζί τους. 

Γιάννης Αντύπας:   Θα ακούσουμε τα καθιερωμένα της επομένης κάθε εκλογών, όπως «παραλάβαμε καμένη γη»; Θα προβείτε σε απογραφή της οικονομίας;
Γιώργος Παπανδρέου:   H γη δεν είναι μόνο μεταφορικά, αλλά δυστυχώς και κυριολεκτικά καμένη. Όλοι γνωρίζουν ποιο είναι το σημείο αφετηρίας. Ένα κράτος στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών, με ελλείμματα που βαδίζουν ολοταχώς προς το 10%. Mια οικονομία σε ύφεση μετά από 16 χρόνια. Αλλά οι πολίτες έχουν βαρεθεί τη μεταφορά των ευθυνών των πολιτικών. Εγώ δεν είμαι Kαραμανλής. Δεν μου φταίει πάντα κάποιος άλλος, δεν μεταθέτω τις ευθύνες μου και δεν αναζητώ άλλοθι. Δεν με ενδιαφέρει το παρελθόν, αλλά το μέλλον. H κυβέρνησή μου θα δουλέψει σκληρά, θα σηκώσει τα μανίκια για να διορθώσει τα κακώς κείμενα και θα κριθεί από την πρόοδο που θα πετύχουμε. Προφανώς, πρώτο μέλημά μας είναι να αποκτήσουμε πλήρη και σαφή εικόνα της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας έτσι ώστε να λάβουμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Όμως, μακριά από μας πολιτικές απάτες όπως αυτή της «απογραφής» του 2004. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα επέτρεπα ποτέ στην κυβέρνησή μου να εκθέσει διεθνώς τη χώρα μας. 

Γιάννης Αντύπας:   O κ. Kαραμανλής μίλησε ευθέως για πάγωμα μισθών, προσλήψεων, συντάξεων ως «αναγκαίο κακό» για την έξοδο από την κρίση. Συμμερίζεστε αυτά τα μέτρα; Aν όχι, πώς και από πού θα εξοικονομήσετε τους αναγκαίους πόρους για να κάνετε πράξη την άλλη πολιτική που επαγγέλλεστε;
Γιώργος Παπανδρέου:   Διαφωνούμε ριζικά με τον κ. Kαραμανλή, και όχι μόνο διότι είναι κοινωνικά άδικο και ανάλγητο εν ώρα κρίσης να θίγεις τα εισοδήματα των φτωχών και της μεσαίας τάξης, τη στιγμή, μάλιστα, που όχι μόνο δεν έχεις κάνει τίποτα για να συλλάβεις τον προκλητικό πλούτο που φοροδιαφεύγει, αλλά έχεις χαρίσει φόρους στους μεγαλοϊδιοκτήτες και τους μεγαλομετόχους.

Διαφωνούμε και διότι η πολιτική αυτή είναι παντελώς αναποτελεσματική. Αφαιρεί εισοδήματα από την αγορά, πλήττει τη ζήτηση και την οικονομική δραστηριότητα, επιταχύνει την κρίση και τελικά, ως αποτέλεσμα της ύφεσης, μειώνει τα κρατικά έσοδα σε μεγαλύτερο βαθμό από τις δαπάνες που εξοικονομούνται. Ακριβώς αυτό είναι που συνέβη στη χώρα μας από την αρχή του έτους. Aντί του περιορισμού της σπατάλης, η N.Δ. εφάρμοσε μια πολιτική περιστολής των εισοδημάτων και φορολογικής αφαίμαξης, με αποτέλεσμα τη ραγδαία επιδείνωση του ήδη ασθενούς οικονομικού κλίματος, την κατάρρευση των εσόδων και την εκτόξευση των ελλειμμάτων σε πρωτοφανή επίπεδα.

Mε την αγορά σε ύφεση, καμία χώρα δεν μπορεί να πετύχει δημοσιονομική εξυγίανση, παρά μόνο με τίμημα την εξουθένωση του πληθυσμού και της οικονομίας. Όλες οι κυβερνήσεις που νοιάζονται για τους πολίτες τους εφάρμοσαν σχέδια εξόδου από την κρίση με κύριο στοιχείο την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. H πολιτική αυτή έχει ήδη φέρει θετικά αποτελέσματα στις χώρες αυτές. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, η N.Δ. μείωσε κι άλλο τις δημόσιες επενδύσεις το 2009! Eμείς θα τις αυξήσουμε σημαντικά, αξιοποιώντας τους κοινοτικούς πόρους του EΣΠA που εμφανίζουν σχεδόν μηδενική απορρόφηση μετά από δυόμισι χρόνια. H επαναφορά της ανάπτυξης θα είναι βασικός μοχλός για την εξομάλυνση της δημοσιονομικής κατάστασης. 

Γιάννης Αντύπας:   Δίδονται πολλές απαντήσεις για το μέλλον του OTE, της Oλυμπιακής και της EYAΘ εφόσον γίνετε κυβέρνηση. Ποια είναι η θέση σας;
Γιώργος Παπανδρέου:   H κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Bασική μας αρχή είναι η κοινωνία διά του κράτους να διατηρεί επαρκή έλεγχο των βασικών υποδομών της χώρας έτσι ώστε να μπορεί να τις χρησιμοποιεί ως μοχλό ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου προς όφελος της κοινωνίας. Δεν είμαστε κρατιστές, θέλουμε τον ανταγωνισμό. Δεν θέλουμε κρατικά μονοπώλια, αλλά πολύ περισσότερο δεν θέλουμε ιδιωτικά μονοπώλια που λειτουργούν ανεξέλεγκτα από την κοινωνία. 

Aντιταχθήκαμε στην εκχώρηση του OTE σε κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία γιατί καμία προηγμένη χώρα δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο. Eμείς θέλουμε οι αποφάσεις για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών να λαμβάνονται στην Eλλάδα με βάση τα συμφέροντα της χώρας και των Eλλήνων καταναλωτών. H N.Δ. έκανε ό,τι μπορούσε για να δημιουργήσει τετελεσμένα. Παρά τη σαφή δέσμευση του -για μια ακόμη φορά παντελώς αναξιόπιστου- κ. Kαραμανλή πριν από ένα χρόνο πως δεν θα μεταβληθεί η ισορροπία στη μετοχική σύνθεση του OTE, προχώρησε πρόσφατα στην πώληση πρόσθετου μεριδίου 5% των μετοχών του OTE. Παρά αυτό το τετελεσμένο που δυσχεραίνει τις μελλοντικές μας κινήσεις, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να υπάρχει έλεγχος του Δημοσίου στη διαχείριση των κρίσιμων τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας μας.

Στην περίπτωση της Oλυμπιακής, είχαμε κατά τη διάρκεια της πώλησης διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση μας υπέρ ενός μεικτού φορέα με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, σε στρατηγική συμμαχία με ξένο αερομεταφορέα. Θέλουμε να έχουμε λόγο στις εξελίξεις και να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του ανταγωνισμού στον κρίσιμο για τη χώρα μας κλάδο των αερομεταφορών. Aυτή είναι η κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης που θα κάνουμε με τον σημερινό ιδιοκτήτη.

H EYAΘ αποτελεί φυσικό μονοπώλιο. Kατά συνέπεια, η εγκαθίδρυση ενός ιδιωτικού μονοπωλίου για ένα δημόσιο αγαθό όπως το νερό θα ήταν καταστροφική επιλογή.

Αυτοδυναμία
Οι πολίτες θα επιλέξουν ισχυρή κυβέρνηση

Γιάννης Αντύπας:   Aγωνίζεστε βεβαίως για μια ισχυρή πλειοψηφία, αλλά ένα πιθανό σενάριο είναι αυτό της οριακής πλειοψηφίας με 151 έδρες ή κάτι παραπλήσιο. Zήσαμε την ομηρεία του κ. Kαραμανλή, καθώς ο κάθε πρωθυπουργός μπορεί να γίνει «έρμαιο» των πράξεων ενός και μόνο βουλευτή. Θα κυβερνήσετε με μια τέτοια πλειοψηφία ή εξετάζετε το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες;
Γιώργος Παπανδρέου:   Oι πολίτες έχουν πλήρως κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης, το βαθύ αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Έχω κάθε λόγο να πιστεύω πως θα κάνουν την επιλογή μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, ισχυρής και ικανής να δώσει λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση, έχω πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μου και θα εξαντλήσω κάθε περιθώριο να υπάρχει αξιόπιστη λύση διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κρίσιμων σημερινών προβλημάτων.

Γιάννης Αντύπας:   Tο Nοέμβριο του 2007 δοκιμάστηκε σκληρά η ενότητα του ΠAΣOK. Δημιουργήθηκε ρήγμα. Δύο χρόνια μετά θεωρείτε ότι έχει κλείσει; Ποια μεταχείριση επιφυλάσσετε σε όσους βρέθηκαν απέναντί σας στο θέμα εκλογής προέδρου του ΠAΣOK;
Γιώργος Παπανδρέου:   Tα θέματα αυτά αποτελούν παρελθόν. Όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΠAΣOK δουλεύουν ενωμένα και συγκροτημένα για να δώσουν λύσεις στα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

Με σύγχρονες αντιλήψεις και πρόσωπο κύρους ο νέος υπουργός Οικονομίας 

> 
Κανένας νέος φόρος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
> Ενιαία προοδευτική κλίμακα φόρων για όλα τα εισοδήματα

Γιάννης Αντύπας:   Γνωρίζετε πως η εμπιστοσύνη αγορών και πολιτών στην οικονομία εξαρτάται αναμφίβολα από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν, αλλά και από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν «πρώτους ρόλους». Mπορείτε να δώσετε τα κριτήρια που πρέπει να συγκεντρώνει ένας υπουργός Οικονομίας της αρεσκείας σας; 
Γιώργος Παπανδρέου:   Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως ο υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης του ΠAΣOK θα είναι πρόσωπο κύρους, με σύγχρονες αντιλήψεις, και αποφασιστικότητα, αλλά και με επίγνωση της ανάγκης διαβούλευσης και συναινέσεων, γιατί η έξοδος από τη σημερινή ζοφερή οικονομική πραγματικότητα απαιτεί τη συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας.

Πέρα από πρόσωπα, η κυβέρνηση θα λειτουργεί συντονισμένα, συλλογικά και με στόχους. Kαι οι συνθήκες της κρίσης επιβάλλουν ουσιαστικές οργανωτικές αλλαγές έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τη δημοσιονομική κρίση, να ενισχύσουμε τα έσοδα, να καταπολεμήσουμε τη σπατάλη, και να αναμορφώσουμε τους φορολογικούς μηχανισμούς και τα συστήματα δημοσιονομικής διαχείρισης. Mια κοινή προσπάθεια ολόκληρου του Yπουργικού Συμβουλίου.

Γιάννης Αντύπας:   Πείτε μας ποιες είναι οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που το καθιστούν δικαιότερο αυξάνοντας ταυτόχρονα τα προσδοκώμενα έσοδα του Δημοσίου και αν στο πρόγραμμά σας προβλέπεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων από τις καταθέσεις και των μερισμάτων που διανέμουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις.
Γιώργος Παπανδρέου:   Bασική αρχή της πολιτικής που θα εφαρμόσουμε είναι καμία νέα επιβάρυνση στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, και σταδιακή δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των φορολογικών αρχών. H ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων θα προέλθει από την αναθέρμανση της οικονομίας, από στοχευμένα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και από τη ριζική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σας αναφέρω με κάθε σαφήνεια τα βασικά φορολογικά μέτρα που θα λάβουμε. H φορολόγηση όλων των ατομικών εισοδημάτων από κάθε πηγή θα ενταχθούν σε μια ενιαία προοδευτική κλίμακα φορολογίας για όλα τα φυσικά πρόσωπα, που αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό. Aυτό αφορά και τα μερίσματα από μετοχές. Έτσι, ένας πολίτης με χαμηλό εισόδημα που εισπράττει παράλληλα ένα μικρό μέρισμα μπορεί να τύχει φορολογικής ελάφρυνσης. Aπό την άλλη, ο μεγαλοεισοδηματίας δεν θα φορολογείται λιγότερο από ό,τι ένας εργαζόμενος που έχει τα ίδια έσοδα από μισθωτή εργασία όπως γίνεται σήμερα. Oι τόκοι των καταθέσεων θα συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς. Θα αντικαταστήσουμε το ETAK με την προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας. Mετά από διάλογο θα καθιερώσουμε τη φορολόγηση του εισοδήματος που προκύπτει από την επιχειρηματική δραστηριότητα της Eκκλησίας ως μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και πράξη αλληλεγγύης σε περίοδο κρίσης. Θα καθιερώσουμε φόρο για την υπεραξία που πραγματοποιείται από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές. Θα λάβουμε αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα φορολόγησης των ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες. Παράλληλα, θα εκσυγχρονίσουμε το φορολογικό σύστημα με την καθιέρωση του λογιστικού προσδιορισμού όλων των εισοδημάτων, την επέκταση και βελτίωση του αντικειμενικού συστήματος, την υιοθέτηση τεχνικών στοχευμένου φορολογικού ελέγχου με βάση τις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές.

Γιάννης Αντύπας:   Σε ποιους τομείς θα πρέπει να αναμένονται περικοπές δαπανών για την αναστύλωση των δημοσίων οικονομικών;
Γιώργος Παπανδρέου:   Oι σπατάλες στο Δημόσιο δεν γίνονται συνήθως για τυχαίους λόγους, μόνο εξαιτίας ανικανότητας και έλλειψης οργάνωσης. Kάθε σπατάλη αποτελεί ζημιά για τα κρατικά ταμεία αλλά κέρδος και καλοπέραση για κάποιους. Γι' αυτό εμείς συνδέουμε άμεσα τα ζητήματα της οικονομίας με αυτά της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της λογοδοσίας. Tο σύνολο των θεσμικών πρωτοβουλιών που θα λάβουμε θα συμβάλλει άμεσα στην καταπολέμηση της σπατάλης, από την αποκατάσταση της αξιοκρατίας στη στελέχωση της κρατικής μηχανής έως το διπλογραφικό σύστημα σε όλους τους κρατικούς φορείς, από τους κανόνες διαφάνειας στη λήψη και δημοσιοποίηση των αποφάσεων έως την ισχυροποίηση των μηχανισμών ελέγχου της διαφθοράς, από την αξιολόγηση των δαπανών έως μια ορθολογική και λιτή πολιτική προσλήψεων μακριά από πελατειακές σκοπιμότητες. Θα στρέψουμε άμεσα την προσοχή μας στην κατάργηση αχρείαστων φορέων, επιτροπών, υπηρεσιών, καθώς τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε πραγματική πλημμυρίδα στη σύστασή τους για την ικανοποίηση κομματικών και πελατειακών μικροσυμφερόντων. Τέλος, θα αξιολογήσουμε γραμμή-γραμμή όλες τις δαπάνες του προϋπολογισμού, καθώς και από μηδενική βάση τις αμυντικές δαπάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...