Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Σφοδρή επίθεση του Iνδού κεντρικού τραπεζίτη στις ανεπτυγμένες οικονομίες

Σφοδρή επίθεση του Iνδού κεντρικού τραπεζίτη στις ανεπτυγμένες οικονομίεςΟ πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ τις κατηγορεί ότι δεν συντονίζουν την οικονομική πολιτική τους, καθώς ανακάμπτουν από τη χρηματοπιστωτική κρίση με αποτέλεσμα να εκθέτουν τις αναδυόμενες οικονομίες σε σημαντικούς κινδύνους


Σφοδρή επίθεση κατά των κεντρικών τραπεζιτών και των κυβερνήσεων των ανεπτυγμένων χωρών εξαπέλυσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ινδίας, Ραγκουράμ Ράτζαν, κατηγορώντας τους ότι δεν συντονίζουν την οικονομική πολιτική τους, καθώς ανακάμπτουν από τη χρηματοπιστωτική κρίση με αποτέλεσμα να εκθέτουν τις αναδυόμενες οικονομίες σε σημαντικούς κινδύνους. 

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Reserve Bank of India (RBI) προειδοποίησε για μια επικείμενη κατάρρευση στον συντονισμό της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής, που θα αποδυναμώσει τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών περαιτέρω. 

Ο Ρατζάν, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ, απηύθυνε έκκληση για καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής.

Από πέρυσι τον Μάιο, που ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), Μπεν Μπερνάνκι, υπονόησε για πρώτη φορά ότι θα αλλάξει νομισματική πολιτική περιορίζοντας τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες οικονομίες, προκαλώντας τη ραγδαία υποτίμηση των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

«Η διεθνής νομισματική συνεργασία έχει πάψει να υφίσταται», δήλωσε χθες στην τηλεόραση του Bloomberg ο κεντρικός τραπεζίτης της Ινδίας κ. Ραγκουράμ Ράτζαν, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η συνεργασία που υπήρχε την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες βοήθησαν τις ανεπτυγμένες να βγουν από την ύφεση. 

«Οι αναδυόμενες χώρες προσπάθησαν να στηρίξουν την παγκόσμια ανάπτυξη μέσω τεραστίων δημοσιονομικών και νομισματικών πακέτων τόνωσης της οικονομίας», υπενθύμισε ο κ. Ράτζαν.

Προειδοποίησε, δε, ότι στην περίπτωση που τα ανεπτυγμένα κράτη του δυτικού κόσμου επιμείνουν πως οι αναδυόμενες χώρες θα πρέπει να λύσουν το πρόβλημα μόνες τους μέσω οικονομικής προσαρμογής, τότε «ίσως να μην τους αρέσει το είδος της προσαρμογής που θα αναγκαστούμε να υιοθετήσουμε στο μέλλον».

Πηγη: http://www.protothema.gr/economy/article/349587/sfodri-epithesi-tou-indou-kedrikou-trapeziti-stis-aneptugmenes-oikonomies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...