Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Fed: Η πολιτική Ομπάμα ωφέλησε το 10% των πλουσίων

Την περίοδο 2010-2013 της διακυβέρνησης Ομπάμα μόνο το πλουσιότερο 10% των Αμερικανών γνώρισε αύξηση του μέσου εισοδήματός του φθάνοντας στο ιστορικά υψηλότερο σημείο, σύμφωνα με έκθεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Survey of Consumer Finances) που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα εισοδηματικά μερίδια όλων των λοιπών δεκατημορίων της αμερικανικής κοινωνίας μειώθηκαν την περίοδο αυτή στη διάρκεια της οποίας ο Ομπάμα σταθερά είχε στηρίξει την προπαγανδιστική του εκστρατεία κατά της εισοδηματικής ανισότητας και κατόρθωσε να επανεκλεγεί χαρακτηρίζοντας τον Ρεπουμπλικανό του αντίπαλο ως «εργαλείο των πλουτοκρατών της Γουόλ Στριτ».
Σημειώνεται πως το επίπεδο του διάμεσου εισοδήματος παρέμεινε χαμηλότερο από αυτό του 2007 παρά το γεγονός ότι τη περίοδο 2010-2013 το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε 2,1% ετησίως και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 9,9% σε 7,5%. Η έκθεση δημοσιεύτηκε μία μόλις εβδομάδα απ' όταν ο πρόεδρος του συνδικάτου AFL-CIO, Richard Trumka, ανακοίνωσε πως το συνδικάτο δεν προτίθεται πλέον να στηρίξει κανένα Δημοκράτη που ακολουθεί την οικονομική πολιτική του Ομπάμα.
Ακόμη, σύμφωνα με την έκθεση, τα πραγματικά ενδιάμεσα εισοδήματα (μεταξύ 4ου και 9ου δεκατημορίου) γνώρισαν μικρή αλλαγή, ενώ οι οικογένειες των χαμηλών σκαλοπατιών της εισοδηματικής κλίμακας συνέχισαν να υφίστανται πτώση των εισοδημάτων τους.
Τέλος, το κορυφαίο 10% των Αμερικανών επίσης αύξησε το μερίδιό του στον πλούτο από το 2010, ενώ αντίστοιχα το 90% των υπολοίπων συμπατριωτών τους είδε αναλόγως το μερίδιό του στον πλούτο να μειώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed. Συγκεκριμένα, το μερίδιο πλούτου του κορυφαίου 3% των Αμερικανών αυξήθηκε από 44,8% το 1989 σε 51,8% το 2007 και 54,4% το 2013, ενώ το μερίδιο πλούτου του φτωχότερου 90% των Αμερικανών μειώθηκε από 33,2% το 1989 σε 24,7% το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...