Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Προσφυγικές Ροές: 57.066 (Φεβρ'16), 29.971 (Μαρτιος '16), 3.039 (Απρίλιος '16). Κάποιοι νομίζουν ακόμα ότι"κινδυνεύει"το έθνος;

Αποτέλεσμα εικόνας για πρόσφυγικες ροες
Ένα και πλέον μήνυμα μετά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό και τον σχετικό περιορισμό των ροών από τα παράλια της γείτονας χώρας προς την Ελλάδα φαίνεται να ανοίγει για δεύτερη φορά, και μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η θαλάσσια διαδρομή που ακολουθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες-με την βοήθεια πάντα των διακινητών- από τα παράλια χωρών της Βορείου Αφρικής κυρίως προς την Ιταλία. Αν και ο αριθμός των ατόμων που έχουν εντοπιστεί και διασωθεί μέχρι στιγμής στη Μεσόγειο δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δεδομένα του περυσινού Μαρτίου και Απριλίου, είναι δεδομένο πως παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των ροών που προκαλεί προβληματισμό για αρκετούς λόγους.

iom routes
Τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δείχνουν πως οι αφίξεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά, αφού τον Απρίλιο και μέχρι την Κυριακή έφθασαν στη χώρα μας 3.039 ενώ τον Μάρτιο ανήλθαν σε 29.971 όταν τον Φεβρουάριο είχαν φτάσει τους 57.066. Αν και πρόωρο θα μπορούσε να γίνει μια πρώτη θετική εκτίμηση πως η συμφωνία φαίνεται να «λειτουργεί»- μόνο όμως στο σκέλος της συγκράτησης των ροών.
Την ίδια στιγμή ο αριθμός προσφύγων/μεταναστών που βάζουν ρότα από το Μαγκρεμπ για την Ιταλία αυξάνει και μόνο την εβδομάδα 7-13 Απριλίου- σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ)- διασώθηκαν ή/και έφθασαν στις ακτές τις χώρας 3.848, θυμίζοντας σε πολλούς τις δραματικές στιγμές της περασμένης Άνοιξης.


iom
Δύο εντελώς διαφορετικά «μέτωπα»
Ωστόσο τα δύο γεγονότα δεν μπορούν να συνδεθούν αν και κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει πως η αποδοτική συγκράτηση των ροών από Τουρκία προς Ελλάδα οδήγησε στο άνοιγμα ενός νέου προσφυγικού-μεταναστευτικού μετώπου για την Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα αυτό όμως δεν ισχύει γιατί πολύ απλά οι εθνικότητες των ατόμων που προσεγγίζουν ή θέλουν να προσεγγίσουν τις ιταλικές ακτές είναι, σύμφωνα με τον ΙΟΜ, Νιγηριανοί, Σενεγάλοι και υπήκοοι Νιγηρίας και Κάμπιας και Ακτής Ελεφαντοστού. Μεταξύ δε των κύριων υπηκοοτήτων δεν είναι καν οι Λίβυοι που αν και η χώρα τους είναι μία από τις ακτές τις οποίες ξεκινούν τα ταξίδια τους οι πρόσφυγες – μαζί με την Τυνησία αλλά και την Αίγυπτο- φαίνεται πως δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής ροή προσφύγων αλλά εκτιμάται πως λειτουργεί ως έδρα των κυκλωμάτων διακινητών.

Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr/2016/04/25/italia-mesogeios-roes-prosfyges_n_9772960.html?1461607356&utm_hp_ref=greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...