Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Πολλοί έχουν επηρεαστεί και μπερδευτεί από την τριμερή συνάντηση στις 5/2/2015 και συγκεκριμένα, "ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, χθες, μετά την τριμερή συνάντηση εργασίας με τους ομολόγους του υπουργούς
Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, και της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, στην Αθήνα ανακοίνωσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναγνώριση της Τουρκίας ως «τρίτης χώρας ασφαλούς διέλευσης»." (Πηγή: http://www.kathimerini.gr/848350/article/epikairothta/politikh/strofh-ths-a8hnas-sto-metanasteytiko)
Ωστόσο, οι προφορικές δηλώσεις ενός υπουργού δε συνιστούν νόμο του κράτους ούτε είναι για κανέναν λόγο δεσμευτικές για τη χώρα. Από τότε έως σήμερα κανένας νόμος ή προεδρικό διάταγμα ή υπουργική απόφαση δεν έχει αναγνωρίσει την Τουρκία ως "Ασφαλή Χώρα" εκ μέρους της Ελλάδας. Αυτό, χρονικά συμπεριλαμβάνει και τον "Προσφυγικό Νόμο" ν. 4375/2016 (ΦΕΚ 51/Α/3-4-2016). (Πηγή: https://www.e-nomothesia.gr/kat-allodapoi/prosphuges-politiko-asulo/nomos-4375-2016-phek-51-a-3-4-2016.html)
Η Τουρκία δε θεωρείται για την Ελλάδα "Ασφαλής Τρίτη Χώρα" και ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ στον εθνικό κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής, που καταρτίζεται και τηρείται για την εξέταση αιτήσεων διεθνούς προστασίας, ο οποίος δημοσιεύεται, σύμφωνα με το ν. 3907/2011, με ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Διεθνής Αμνηστία Αναφέρει περιπτώσεις ακόμα και επαναπροώθησης Σύριων Προσφύγων στην Συρία (πηγή: http://tvxs.gr/news/ellada/diethnis-amnistia-i-toyrkia-den-einai-asfalis-triti-xora), ενώ εμφανίζονται σωρεία περιστατικών καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κούρδων, Τούρκων δημοσιογράφων κλπ.. Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για την κατάσταση της Τουρκίας και γιατί δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως ασφαλής χώρα μπορείτε να διαβάσετε και στην έρευνα της Statewatch (http://www.statewatch.org/analyses/no-283-why-turkey-is-not-a-safe-country.pdf)
Ακόμα στο άρθρο (http://www.avgi.gr/article/6418183/giati-i-tourkia-den-einai-%C2%ABasfalis-xora%C2%BB) επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωριστεί από την ελληνική κυβέρνηση ή από το ελληνικό κοινοβούλιο ως ασφαλής χώρα: "...ο νόμος για το άσυλο που ψηφίστηκε την Παρασκευή δεν αναγνωρίζει την Τουρκία ως «ασφαλής τρίτη χώρα»" με ημερομινία δημοσίευσης 4/4/2016.
Συνεπώς, ακόμα και η ανεδαφική κριτική ακροδεξιών που ήθελαν τους Σύριους και Ιρακινούς Πρόσφυγες να περνούν με την ιδιότητα του Πρόσφυγα στην Τουρκία και στη συνέχεια ως "οικονομικοί μετανάστες" στην Ελλάδα ΔΕΝ ισχύει εφόσον η πρώτη ασφαλής χώρα που συναντούν είναι η Ελλάδα.
Αν αναρωτιέστε ακόμα γιατί το μεγαλύτερο μέρος των προσφυγικών ροών περνά από την Ελλάδα και όχι από τη Βουλγαρία, πρέπει να μάθετε αυτό:
Η μοναδική χώρα εντός ΕΕ που έχει αναγνωρίσει ως ασφαλή χώρα την Τουρκία είναι η Βουλγαρία. (πηγή: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/european-agenda-migration/background-information/docs/2_eu_safe_countries_of_origin_el.pdf)
Επίσης για να χαρακτηριστει μια ασφαλής τρίτη χώρα από τον ΟΗΕ πρέπει να έχει κυρώσει και τη Συνθήκη της Γενεύης του 1951 και το Προτοκολλο της Ν. Υόρκης του 1967. Η Τουρκία δεν έχει κυρώσει ποτέ το Προτοκολλο της Ν Υόρκης.
Πηγή: http://www.unhcr.org/56f3ec5a9.pdf (σελιδα 1, Αρθρο 2.1)
Επίσης, η Τουρκία κατηγορείται από τη Διεθνή Αμνηστία για μαζική επαναπροώθηση Συρων Προσφύγων που συνιστά και κατάφορη καταπάτηση της Συνθήκης της Γενεύης του 1951.
ΑΠΛΥΤΟΣ
Επιπρόσθετα Δημοσιογραφικά Αρθρα:
Η Real : (Δεν αναγνωρίζεται η Τουρκία ως «ασφαλής τρίτη χώρα», 30/3/2016)
Το Βήμα (Δεν αναγνωρίζεται ως ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία στο ν/σ της κυβέρνησης, 29/3/2016) http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=788116
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου