Μια κινέζικη εταιρεία-προμηθευτής της Apple κατηγορείται από την αμερικανική μη-κυβερνητική οργάνωση China Labor Watch ( CLW ) για παραβιάσεις μεγάλου αριθμού διεθνών και κινεζικών εργασιακών νόμων, καθώς και προτύπων του κώδικα κοινωνικής ευθύνης της Apple. Σύμφωνα με την CLW, οργάνωση που ασχολείται με την προάσπιση των δικαωμάτων των εργαζομένων στην Κίνα, στα τρία εργοστάσια της Pegatron, με τα οποία συνεργάζεται η Apple για την παραγωγή συσκευών της, οι υπεύθυνοι όχι μόνο επιβάλλουν υπερβολικές ώρες εργασίας στους εργάτες τους, αλλά πολλοί από τους εργαζομένους είναι ανήλικοι.
Στα τρία εργοστάσια οι επιθεωρητές διαπίστωσαν συνολικά 86 παραβιάσεις, ανάμεσα τους το ότι οι εργάτες δουλεύουν υποχρεωτικά μέχρι και 69 ώρες την εβδομάδα, με τον μέσο όρο εργασίας σε εβδομαδιαία βάση να ανέρχεται στις 66 ώρες - ήτοι, έξι ημέρες των 11 ωρών.
Από μία «στρατιά 70.000 εργαζομένων οι 10.000 είναι μεταξύ 16-20 ετών και οι περισσότεροι εξ' αυτών μένουν σε άθλιους κοιτώνες με 12 συγκατοίκους κάτω από εξαιρετικά ανθυγιεινές συνθήκες. «Κάθε μέρα ξυπνάω στις επτά το πρωί κι επιστρέφω στον κοιτώνα μου στις δέκα το βράδυ», λεει, ανώνυμα, ένας εργαζόμενος σε ένα από τα εργοστάσια, προσθέτοντας πως εξασκείται καθημερινά πίεση στους εργαζόμενους να κάνουν υπερωρίες πέρα από το όριο της κινεζικής νομοθεσίας. Επιπλέον, οι προϊστάμενοι και οι επιτηρητές εμφανίζονται να προσβάλλουν χυδαία τους εργάτες και να τους τρομοκρατούν, με επιθέσεις φραστικές ή και σωματικές. Η αμοιβή τους για το μεροκάματο του τρόμου; Ενάμιση δολάριο τη ημέρα, δηλαδή 1.2 ευρώ!
Η Apple απάντησε ότι από το 2007 έχει επιθεωρήσει 15 φορές τις εγκαταστάσεις της Pegatron και ότι, σύμφωνα με τους δικούς της επιθεωρητές, ο μέσος όρος χρόνου εργασίας είναι 46 ώρες την εβδομάδα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα ερευνήσει άμεσα τις νέες καταγγελίες. «Η εταιρεία θα διερευνήσει το θέμα πλήρως και θα πράξει άμεσα προς διόρθωση τυχόν παραβιάσεων τις κινεζικής εργατικής νομοθεσίας αλλά και του κώδικα δεοντολογίας μας», τόνισε ο Τζέισον Τσενγκ, διευθύνων σύμβουλος της Pegatron, η οποία επελέγη έναντι της Foxconn για να αναλάβει την παραγωγή του iPhone που αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα φέτος.
Ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που προμηθευτές της Apple στην Κίνα κατηγορούνται για εκμετάλλευση των εργαζομένων τους. Οι έρευνες έχουν γίνει πιο εντατικές από το 2010, όταν αυτοκτόνησαν 13 εργάτες στο εργοστάσιο της Foxconn, που κατασκευάζει μέρη του iPhone.
«Οι έρευνες μας δείχνουν πως οι συνθήκες εργασίας στα τρία αυτά εργοστάσια που συνεργάζονται με την Apple είναι ακόμη χειρότερες σε σχέση με τα αντίστοιχα της Foxconn», σημειώνει με νόημα ο εκτελεστικός διευθυντής της China Labor Watch, Λι Κιάνγκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου