Μάλιστα εκτιμά πως εάν οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας απογοητεύσουν μακροπρόθεσμα και οι μεταρρυθμίσεις καθυστερήσουν ή δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα τότε θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους κατά 100 δισ ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια εντοπίζει και ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα που θα προκύψει με τη μείωση των επιτοκίων του EFSF, αφού αυτομάτως θα σημάνει πως ο μηχανισμός θα αρχίσει να γράφει ζημιές όταν η χρηματοδότηση του απ' την αγορά αρχίζει να αυξάνεται με βάση τις συνθήκες που επικρατούν.
Η επενδυτική κρούει καμπανάκι κινδύνου σημειώνοντας πως η αίσθηση ημι-σταθεροποίησης στην Ελλάδα έχει απομακρύνει την αίσθηση της έκτακτης αναγκαιότητας να δημιουργήσει ένα πακέτο απομείωσης χρέους που θα δίνει κίνητρα σε μεταρρυθμίσεις αλλά και σε επενδύσεις. Η BofA είναι υπέρ του να συνδεθεί η ελάφρυνση του χρέους με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και όχι με τριμηνιαίες αξιολογήσει. Με αυτό τον τρόπο θα ξεπεραστεί το ηθικό δίλημμα και θα αυξηθούν οι πιθανότητες η Ελλάδα να αποκτήσει μία διατηρήσιμη πορεία ανάκαμψης.
Σύμφωνα με την επενδυτική, όσο η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα η απειλή της τρόικας να σταματήσει το πρόγραμμα, αντί να συμφωνήσει σε μια αναδιάρθρωση του χρέους, στερείται αξιοπιστίας κατά την άποψη του αμερικανικού οίκου. Και αυτό γιατί η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει τις βασικές της ανάγκες εάν σταματούσε να πληρώνει τα χρέη της τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την ίδια της Ευρώπη. Επιπλέον σημειώνει πως είναι υπέρ της Ευρώπης να συμφωνήσει σε μεγαλύτερες διευκολύνσεις υπό το δεδομένο ότι "το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο, στο βαθμό που η Ευρώπη αποφασίσει".
Το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας είναι ύψους 10,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα BofA, 4,4 δισ. ευρώ για το 2014 και 6,5 δισ. ευρώ για το 2015. Άρα η χρηματοδότηση αναμένεται από τα υπόλοιπα του ΤΧΣ, εκδόσεις ομολόγων υποστηριζόμενα από την εγχώρια αποταμίευση, μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και (όχι και τόσο πιθανό) μετάθεση ομολόγων που ωριμάζουν από τις κεντρικές τράπεζες, στο σενάριο προστίθεται και μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα.
Κατά την Bank of America στην πρόσφατη ιστορία η ύφεση στην Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί μόνο με την περίοδο μεγάλης ύφεσης στις ΗΠΑ κατά το μεσοπόλεμο (κεντρικό γραφ.).
Την ίδια ώρα η δημοσιονομική προσαρμογή που συντελείται είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει σε αναπτυγμένη χώρα εδώ και τριάντα χρόνια.
Ωστόσο η πρόοδος μέσα από τις δομικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι ξεκάθαρη, σημειώνει η Bank of America. Έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις που σε άλλες περιόδους δεν θα γινόταν, αλλά η Ελλάδα ξεκίνησε από τέτοια χαμηλή βάση που η όποια βελτίωση παρουσιάζεται στις μετρήσεις ανταγωνιστικότητας δεν είναι αρκετή
Μεταρρυθμίσεις "κλειδιά" παραμένουν σε πρώιμα στάδια. Μεταξύ αυτών η φορολογική αναδιάρθρωση, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η Διοικητική Μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, η αναδιάρθρωση και το κλείσιμο δημόσιων φορέων, οι ιδιωτικοποιήσεις.
Αυτές οι καθυστερήσεις, σύμφωνα με την BofA, παίζουν καθοριστικό ρόλο και μπορούν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας:
Αν και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι ισολογισμοί τους απέχουν πολύ απ' το να "καθαρίσουν" αφού υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι από "κόκκινα" δάνεια και ένα δυσλειτουργικό σύστημα αντιμετώπισης τους. Ως αποτέλεσμα της ισχυρής παρουσίας ΜμΕ που στηρίζονται στην τραπεζική χρηματοδότηση, η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για μία ισχυρή και διατηρήσιμη ανάκαμψη των επενδύσεων στη χώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με την BofA, υπάρχει ο κίνδυνος η κατάσταση να θυμίσει έντονα στόμιο μπουκαλιού με τη ροή του δανεισμού να περιορίζεται σημαντικά.
Η επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής και το μέγεθος οποιουδήποτε μελλοντικού OSI εξαρτάται απ' την ικανότητα της Ελλάδας να αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν 3%. Οι δομικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με την ανάλυση, είναι το σημείο κλειδί για την επίτευξη τέτοιας ισχυρής ανάπτυξης.
JPMorgan
Εν τω μεταξύ έκθεση της JPMorgan σημειώνει πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάζει απόδοση 52,2% σε δολαριακούς όρους το τελευταίο 12μηνο, που αποτελεί μεγαλύτερη απόδοση σε όλη την Ευρώπη, και 28,6% από την αρχή του έτους. Σε ευρώ, από την αρχή του έτους, είναι 26% και 43,9% στο τελευταίο 12μηνο.
Σε επίπεδο κερδών ανά μετοχή η JPMorgan για την Ελλάδα βλέπει για τον MSCI Greece βελτίωση κατά 3,7% το 2014 και 18,7% το 2015. Αντίστοιχα βλέπει μείωση 53,2% το 2013.
Παράλληλα η ελληνική αγορά παίζει με ένα PE με βάση τα επερχόμενα κέρδη για το 2014 της τάξης του 15,9 και 13,4 το 2015. Η δε μερισματική απόδοση για το επόμενο 12μηνο αναμένεται στο 3,1%
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου