Την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης της Ρουμανίας με την αποστολή των διεθνών χρηματοπιστωτικών εταίρων στο Βουκουρέστι- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) και την Παγκόσμια Τράπεζα- σχετικά
με τον προϋπολογισμό και τις δημοσιονομικές προτεραιότητες για το 2014, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Πόντα.
με τον προϋπολογισμό και τις δημοσιονομικές προτεραιότητες για το 2014, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Πόντα.
Ο κ.Πόντα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Ειδήσεων Agerpres, ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας τον φιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Ντανιέλ Χιτόιου και τον αρμόδιο για θέματα προϋπολογισμού υπουργό, Λίβιου Βοϊνέα, επισημαίνοντας ότι "δεν υπήρξαν κάποιες εύκολες και κάποιες δύσκολες διαπραγματεύσεις".
"Αναφορικά με τις προτεραιότητες για το επόμενο έτος προσεγγίστηκαν κάποια εξαιρετικά δύσκολα ζητήματα", ανέφερε ο πρωθυπουργός, γνωστοποιώντας ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε με τους διεθνείς πιστωτές σε ένα έλλειμμα 2,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), τόσο με βάση τη μέθοδο ESA της Eurostat, όσο και με βάση την ταμειακή λογιστική.
Μετά τη συμφωνία, το σχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα μέχρι την επόμενη εβδομάδα. "Θα γίνει μία παρουσίαση στην Κυβέρνηση και μία δημόσια, και μετά θα παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο, για να ακολουθήσει η ψηφοφορία", σημείωσε ο κ.Πόντα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2014, επισήμανε ότι δεν υπάρχει πλέον διαφορά στον τρόπο υπολογισμού του, είτε με τη μέθοδο ESA, είτε με την ταμειακή λογιστική, ενώ διευκρίνισε ότι η αύξηση του ελλείμματος κατά 0,2%, στο 2,2% του ΑΕΠ, αποσκοπεί στην ενίσχυση της συγχρηματοδότησης έργων επιδοτούμενων από τα κοινοτικά ταμεία.
Περαιτέρω, ανακοίνωσε ότι 300 εκατ. λέι (περίπου 67,4 εκατ. ευρώ) εξασφαλίστηκαν ως συγχρηματοδότηση των αποπληρωτέων κεφαλαίων από δάνεια στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), με στόχο την ανάπτυξη των υποδομών της χώρας και την ενίσχυση του προγράμματος επενδύσεων.
Εξάλλου, ο κ.Χιτόιου προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα που ανέκυψε με τις προ ημερών δηλώσεις του προέδρου του συγκυβερνώντος Εθνικού Κόμματος Φιλελευθέρων (PNL), Κριν Αντονέσκου, ότι η συμφωνία με το ΔΝΤ αντιπροσωπεύει ένα εμπόδιο για τη Ρουμανία. "Ερμηνεύσατε εσφαλμένα τις δηλώσεις του", είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο κ.Χιτόιου (που είναι και αντιπρόεδρος του PNL), διευκρινίζοντας, ότι η δήλωση αναφερόταν σε κάποιους περιορισμούς, που συνεπάγεται η συμφωνία με το ΔΝΤ, κυρίως σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και σε φορολογικές ελαφρύνεις.
Το ΔΝΤ
Η αποστολή του ΔΝΤ, στη διάρκεια της δύο εβδομάδων παραμονής της στο Βουκουρέστι, πραγματοποίησε μία πρώτη αναθεώρηση της πρόσφατης συμφωνίας με τις ρουμανικές αρχές, ενώ η αξιολόγηση που έγινε θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.
Η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Ρουμανία, Άντρεα Σάχτερ τόνισε ότι το πρόγραμμα κινείται εντός των παραμέτρων και κριτηρίων που καθορίστηκαν στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Πρόσθεσε δε ότι η πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης για το 2013 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 0,2%, στο 2,2%, ωστόσο η εγχώρια ζήτηση παραμένει ασθενής, κάτι που οδηγεί σε μία προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το 2013 στο 1,2% του ΑΕΠ.
Η κα Σάχτερ σημείωσε ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου και αντανακλά τη μείωση των τιμών στα γεωργικά προϊόντα, ενώ η πρόβλεψη του πληθωρισμού για το 2013 είναι στο 2%.
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το 2014 αναφέρονται σε μία ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 1,8%.
Όσον αφορά στα επιμέρους σημεία της συμφωνίας των εκπροσώπων ΔΝΤ-ΕΕ και Παγκόσμιας Τράπεζας με την Κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακοινώθηκαν τα εξής:
Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης
"Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης θα πρέπει προσαρμοσθούν στον πληθωρισμό, ώστε τα κρατικά έσοδα να αυξηθούν", δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, διευκρινίζοντας ότι "μέχρι στιγμής ο πληθωρισμός για το τρέχον έτος είναι χαμηλός και θα εξακολουθήσει να είναι, άρα προφανώς η επίπτωσή του (στους ειδικούς φόρους) θα είναι αμελητέα".
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα επιβληθεί ένας νέος φόρος επί ειδικών κατασκευών, ο οποίος δεν θα αφορά οικιστικές μονάδες, αλλά ορισμένα έργα πολιτικού μηχανικού, όπως τα δίκτυα μεταφορών, πυλώνες και αποθήκες που σήμερα εξαιρούνται ή δεν φορολογούνται. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών τα προσδοκώμενα έσοδα από το φόρο αυτό υπολογίζονται σε 480-500 εκατ. λέι το 2014. Ως παραδείγματα εταιρειών τις οποίες αφορά το μέτρο ανέφερε την Ε.ΟΝ, την Enel, την Transelectrica, την Transgaz και την Romgaz.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, την επιβολή ενός ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (βενζίνη και ντίζελ), ο οποίος θα ανέρχεται στα 0,07 ευρώ ανά λίτρο.
"Τα έσοδα από τους φόρους αυτούς θα κατατίθενται σε ένα ειδικό ταμείο για την ανάπτυξη των οδικών υποδομών και ειδικότερα τα μεγάλα οδικά έργα", διευκρίνισε ο κ.Πόντα.
Ασφαλιστικές εισφορές
Ένα από τα ζητήματα που κυριάρχησαν στις διαπραγματεύσεις της ρουμανικής κυβέρνησης με την αποστολή ΔΝΤ- ΕΕ- Παγκόσμιας Τράπεζας ήταν η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Ο κ.Πόντα ανακοίνωσε ότι στο Μνημόνιο Κατανόησης με τους διεθνείς εταίρους υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση για μείωση των κοινωνικών εισφορών ασφάλισης κατά 5%, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2014. Υπενθύμισε δε ότι το μέτρο αυτό αποτελούσε πολιτική δέσμευση, που ανέλαβε η Κυβέρνηση και ο κυβερνητικός συνασπισμός.
Η μείωση εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ η Κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι την 1η Ιουλίου να προσδιορίσει τα αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε η εφαρμογή του μέτρου να μην έχει δημοσιονομική επίπτωση.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ.Χιτόιου ο αντίκτυπος της περικοπής των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από το β' εξάμηνο του 2014 υπολογίζεται σε 2 δισ. λέι (περίπου 448 εκατ. ευρώ).
Μισθοί- Συντάξεις
Σε ό,τι αφορά στους μισθούς η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα αύξησης του ελάχιστου μηνιαίου μισθού το επόμενο έτος σε δύο στάδια. "Εξετάζουμε μία αύξηση μέχρι τα 850 λέι από την 1η Ιανουαρίου και μέχρι τα 900 λέι από την 1 Ιουλίου. Επιπλέον έχει συσταθεί ειδικός λογαριασμός στον προϋπολογισμό για την αύξηση των μισθών", ανέφερε ο κ.Πόντα. Αναφερόμενος στις συντάξεις, γνωστοποίησε ότι θα αναπροσαρμοστούν κατά 3,76% το 2014.
(1 ευρώ= 4,438 λέι)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου