Στην κομματική «πυρά» στέλνει ο Περισσός τον μέχρι πρότινος δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» - και εκ των διαφωνούντων με τη «λάθος πορεία», όπως είχε αποκαλέσει πριν από το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ τη «γραμμή» της ηγεσίας - κ. Ν. Μπογιόπουλο. Σύμφωνα με εμπιστευτικό εσωκομματικό σημείωμα το οποίο διακινείται στις οργανώσεις, επιχειρείται η κομματική «διαπόμπευσή» του καθώς κατηγορείται ότι με τη στάση του«αφήνει περιθώρια αξιοποίησής του από την αστική πολιτική και τον οπορτουνισμό». Το εμπιστευτικό σημείωμα της ΚΕ του ΚΚΕ είναι ταυτόχρονα απάντηση της ηγεσίας σε προηγούμενη επιστολή του κ. Μπογιόπουλου προς την ΚΕ, το ΠΓ, αλλά και τον γενικό γραμματέα του κόμματος κ. Δ. Κουτσούμπα. Το «Βήμα» φέρνει στο φως της δημοσιότητας και τα δύο κείμενα.
Η επιστολή του κ. Μπογιόπουλου (με ημερομηνία 29/9/2013) κατέκρινε την πολιτική των απολύσεων όπως και την περικοπή στηλών και τη μείωση των σελίδων του «Ριζοσπάστη», υποστηρίζοντας ότι «αναβάθμιση της εφημερίδας με τέτοιους τρόπους δεν γίνεται». «Πέραν του εντελώς λαθεμένου δρόμου με τις απολύσεις, που συνεχίζεται, η γνώμη που διατύπωσα στη Διεύθυνση και στην Κομματική Οργάνωση είναι ότι αντιθέτως δεν πρέπει να κοπεί καμία στήλη», επισήμαινε ο κ. Μπογιόπουλος, ενώ αναφορικά με τη δική του στήλη («Ημεροδρόμος»), η οποία καταργήθηκε, τόνιζε ότι «έγινε αφορμή για τροφοδότηση συζητήσεων στον Τύπο ενάντια στο ΚΚΕ και σε εμένα».
Υπογράμμιζε δε ότι «η στήλη κόπηκε στο πλαίσιο της τιμωρητικής εναντίον μου τακτικής λόγω των απόψεων που εξέφρασα - ως είχα καταστατικό δικαίωμα - στον προσυνεδριακό διάλογο. Η στήλη κόπηκε παρ' ότι μετά το Συνέδριο εφαρμόζω ως κομματικό μέλος τις αποφάσεις του Συνεδρίου και παρ' ότι δεν υπάρχει από μέρους μου καμία παραβίαση του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού». Οπως προκύπτει από την επιστολή, πριν από το κόψιμο της στήλης του ο κ. Μπογιόπουλος είχε ενημερώσει την ηγεσία ότι επιστρέφει το σύνολο του μισθού του στο κόμμα:
«Ηδη από τις 12 Σεπτέμβρη - και πριν από το κόψιμο (24/9/2013) της στήλης "Ημεροδρόμος - ενημέρωσα τη Διεύθυνση και την κομματική καθοδήγηση, παρ' ότι η τελευταία πληρωμή στον "Ριζοσπάστη" αφορούσε τη μισθοδοσία του Νοέμβρη του 2012 και ζώντας από μέσα τα οικονομικά προβλήματα του ΚΚΕ, ότι από τον Σεπτέμβρη του 2013 θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην εφημερίδα αμισθί. Εθελοντικά. Δεν επιθυμώ ούτε τον κομματικό μισθό που αποφασίστηκε στο Συνέδριο. Τον επιστρέφω στο Κόμμα», τόνιζε, ενώ έκανε γνωστό ότι «για τα προς το ζην θα αναζητήσω εργασία σε άλλα ΜΜΕ (όχι φυσικά σε εφημερίδα)» και ότι «θα εφαρμόσω πιστά τη θέση του Κόμματος για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων».
«Η μη είσπραξη μισθού και η εθελοντική εργασία μου επ' ουδενί σημαίνει ότι θα παραιτηθώ από την εφημερίδα ή από τη συλλογική σύμβαση ή ότι θα δεχτώ ποτέ να υπογράψω ατομική σύμβαση εργασίας ή ότι θα δεχτώ αδιαμαρτύρητα εφαρμογή τέτοιου μέτρου ειδικά στον "Ριζοσπάστη"», δήλωνε ο κ. Μπογιόπουλος και σημείωνε ότι «εδώ και μήνες και από την πρώτη στιγμή όταν ενημερωθήκαμε για τις επικείμενες απολύσεις, τελώ στη διάθεσή της και προσφέρομαι αντί της απόλυσης οποιουδήποτε άλλου συναδέλφου να συμπεριλάβει εμένα στη λίστα των απολύσεων».
Το «κατηγορητήριο» του Περισσού
Η ηγεσία του ΚΚΕ αποφάσισε την «αποδέσμευση» του κ. Μπογιόπουλου, δείχνοντάς του την πόρτα της εξόδου. Στο εσωκομματικό κείμενο της ΚΕ «στιγματίζεται» η κίνησή του να αρθρογραφήσει στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, όπως και άλλοι «διαφωνούντες», αμφισβητώντας την ορθότητα της κομματικής «γραμμής»: «Βεβαίως κάθε κομματικό μέλος έχει δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του και δημόσια στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου. Ειδικά, όμως, το μέλος του Κόμματος ή το μέλος της ΚΝΕ που αρθρογραφεί στον "Ριζοσπάστη" χρειάζεται να διατυπώνει στη βάση τού καταστατικού ελεύθερα τη γνώμη του με υπευθυνότητα», σημειώνεται με νόημα στο εσωκομματικό σημείωμα, υπονοώντας ότι η διατύπωση διαφορετικής γνώμης δεν θεωρείται από την ηγεσία «υπευθυνότητα».
Ενώ υπενθυμίζεται ότι (το μέλος του κόμματος χρειάζεται) «να παίρνει υπόψη του ότι ζούμε και παλεύουμε σε ένα εχθρικό περίγυρο, με τους ποικιλώνυμους αντιπάλους να έχουν το Κόμμα στο στόχαστρό τους μόνιμα». «Κανένα μέλος του Κόμματος δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια αξιοποίησής του από την αστική πολιτική και τον οπορτουνισμό. Πολύ περισσότερο μάλιστα η όποια διαφορετική γνώμη δεν μπορεί να τεκμηριώνεται με διαστρεβλώσεις ή λογοκριμένα αποσπάσματα, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση με το σχετικό προσυνεδριακό άρθρο του σ. Ν. Μπογιόπουλου σε σχέση με τη θέση που διατύπωσε η σ. Αλέκα Παπαρήγα - τότε ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος - για το κριτήριο ψήφου στο Κόμμα», υπογραμμίζει η ΚΕ του ΚΚΕ, συνδέοντας επί της ουσίας την απόλυσή του με την πολιτική διαφοροποίησή του από τους χειρισμούς τής τότε ηγεσίας, οι οποίοι οδήγησαν στην εκλογική συντριβή του 2012.
Οσον αφορά την κατάργηση της στήλης του, ο Περισσός δηλώνει ότι «δεν έχει καμία σχέση με "τιμωρητική τακτική" εις βάρος του», παρατηρώντας μάλιστα ότι «η κατάργηση της στήλης είναι ένα από τα πιο προσφιλή ζητήματα επίθεσης στο κόμμα τόσο από μέρους του αστικού Τύπου όσο και του οπορτουνισμού». «Ο σ. Μπογιόπουλος θεωρεί ότι την ευθύνη γι' αυτή την εξέλιξη την έχει η ΚΕ του Κόμματος. Η ΚΕ, όμως, δεν μπορεί να αποφασίζει με κριτήριο τη γνώμη του αστικού Τύπου αλλά μόνο με κομματικά κριτήρια», αναφέρεται, χωρίς ωστόσο να εξηγείται ποια είναι αυτά που δεν πληρούσε ο κ. Μπογιόπουλος, ενώ σε μια σαφή προσπάθεια «στιγματισμού» του σημειώνεται: «Αλλωστε είναι γνωστό ότι η αστική τάξη και τα μέσα της ακολουθούν πάγια την τακτική να παίρνουν υπό την "προστασία τους" κατά καιρούς όποιους για δικούς τους λόγους επιλέγουν, προκειμένου να χτυπήσουν και να δυσφημήσουν το Κόμμα».
Παρά την απόφασή του να δουλέψει αφιλοκερδώς στον «Ριζοσπάστη», η ηγεσία διακηρύσσει: «Ισχύει η θέση ότι η δουλειά στον "Ριζοσπάστη" για τα κομματικά μέλη πρέπει να είναι αποκλειστική και με αυτό το δεδομένο δεν συμφωνούμε και με την απόφαση του συντρόφου να εργαστεί σε άλλα αστικά μέσα». Οσον αφορά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την υιοθέτηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, ο Περισσός επικαλείται το νέο καταστατικό του κόμματος, βάσει του οποίου η αποζημίωση που λαμβάνουν πλέον τα μέλη και στελέχη που εργάζονται στα (κομματικά) ΜΜΕ θα αμείβονται με τον μισθό των επαγγελματικών στελεχών του ΚΚΕ (σύμφωνα με πληροφορίες είναι περί τα 800 ευρώ). Οπως αναφέρεται σχετικά, το ΠΓ «κατέληξε στη συγκεκριμένη μορφή με κριτήριο πρώτα απ' όλα να απαλλαγεί το Κόμμα από την υψηλή οικονομική επιβάρυνση, αλλά και για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που υπάρχουν με τους ίδιους τους συντρόφους εργαζόμενους: υψηλή φορολόγηση, δυσκολίες διεκδίκησης παροχών κ.λπ.».
Το «διά ταύτα» του «κατηγορητηρίου» για τον κ. Μπογιόπουλο είναι ότι «θα πρέπει να αποδεσμευτεί από τη δουλειά στον "Ριζοσπάστη» και «να παραιτηθεί από την αποζημίωση που προβλέπεται». «Αφού έχει τη διάθεση να βοηθήσει οικονομικά το Κόμμα, η πιο σωστή κομματικά λύση είναι να παραιτηθεί από την αποζημίωση που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις», καταλήγει ο Περισσός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου