Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ισλανδία: Κήρυξε πτώχευση, αγνόησε ΔΝΤ – ΕΕ και 2 χρόνια γύρισε σε αναπτυξη ! Εμεις;;;

Το 2008 η Ισλανδία πτώχευσε. Δεν απέφυγε δηλαδή αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε εμείς επί δυο χρόνια χωρίς αποτέλεσμα, απ’ ότι φαίνεται. Το χρέος της το 2007, ένα χρόνο πριν τιναχτεί η στον αέρα η οικονομία της, ήταν 900% του ΑΕΠ! Ως φυσιολογική συνέχεια ακολούθησε οικονομική κρίση το 2008 με αποτέλεσμα οι τρεις τράπεζές της να πτωχεύσουν και το νόμισμά της να χάσει το 85% της αξίας του έναντι του ευρώ!

Την ώρα που πρωθυπουργός της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης συνασπισμού Γκέιρ Χόρντε βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την λήψη δανείου ύψους 2.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων…

Πηγη: Παγκοσμια Τραπεζα
Την ώρα που Βρετανία και Ολλανδία πρόσφεραν ακόμα 2.5 δισεκατομμύρια…
… Εμφανίστηκαν τα αρπακτικά του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρότειναν να αναλάβουν την… κατάσταση για να «βγάλουν» τη χώρα από το… αδιέξοδο… Άκουσαν, όμως, ένα ηχηρό «Όχι» – χαστούκι στις «κακές» τους «συνήθειες»…
Τον Απρίλιο του 2009 η χώρα προχώρησε σε πρόωρες εκλογές. Έπρεπε να πληρωθούν 3 δις ευρώ. Οι πολίτες αρνήθηκαν να αναλάβουν αυτό το βάρος. Τα πολιτικά κόμματα αναγκάστηκαν να «συμπορευτούν» με την άποψη των πολιτών. Ο πρωθυπουργός Όλαφ Ραγκνάρ Γκρίμσον αρνήθηκε να επικυρώσει τον σχετικό νόμο και προχώρησε σε δημοψήφισμα.
Οι πιέσεις από όλους τους επίδοξους «σωτήρες» έγιναν αφόρητες.
Ο ίδιος ο Ισλανδός πρωθυπουργός αναφέρει: «Μας έλεγαν ότι ή θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμά τους ή θα γίνουμε Κούβα»…
Και όλα αυτά γιατί η χώρα ήταν στον σωστό δρόμο για την ανάκαμψή της, χωρίς την «βοήθεια» των τοκογλύφων…
Τίποτα από τα πιο πάνω δεν πτόησαν τους Ισλανδούς και στο δημοψήφισμα του Μαρτίου του 2010 το 93% των πολιτών ψήφισαν κατά της πληρωμής των χρεών…
Είχε ήδη ξεκινήσει η … αντίστροφη μέτρηση και είχε αποκοπεί κάθε «δίοδος» και πεδίο δράσης σε… κοράκια, λαμόγια και τοκογλύφους…
Διαδηλωτές μπροστά από την Βουλή στο Ρέϋκιαβικ, την πρωτεύουσα της Ισλανδίας
Αναβαθμίστηκε από τον οίκο αξιολόγησης «Fitch» στην κατηγορία ΒΒΒ
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά ο οίκος αξιολόγησης «Fitch Ratings» αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ισλανδίας στην κατηγορία ΒΒΒ – για τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της, εξέλιξη που επιτρέπει στη χώρα να θεωρείται εφεξής ως αξιόπιστος δανειολήπτης!
«Η επιστροφή της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε ξένο συνάλλαγμα της Ισλανδίας στην κατηγορία «επενδύσεις» μεταφράζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προκειμένου να αποκατασταθεί η μακροοικονομική σταθερότητα στη χώρα, η οποία έφερε επιτυχώς εις πέρας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για την ανοικοδόμηση της χρηματοοικονομικής αξιοπιστίας της χώρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος Fitch! Μια νέα σελίδα ανοίγει στην ιστορία του τόπου για τους εθνικά υπερήφανους Ισλανδούς…
Αναδημοσιεύουμε το ιστορικό της πτώχευσης όπως το είχαμε καταγράψει στις αρχές του χρόνου σε δημοσίευμά μας με τίτλο: «Διεφθαρμένα ΜΜΕ – Η σιωπή των… λυκοπροβάτων»!
Δείτε εν συντομία την ιστορία:
«2008. Εθνικοποιείται η κύρια τράπεζα της χώρας. Καταρρέει το νόμισμα, σταματάει τη λειτουργία του το χρηματιστήριο. Η χώρα «κηρύσσεται» σε πτώχευση…
2009. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου μπρος στην Βουλή καταφέρνουν και δρομολογούνται πρόωρες εκλογές που προκαλούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Συνεχίζει η άθλια κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Μέσω ενός νόμου προτείνεται να πληρωθεί το χρέος στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία, με την πληρωμή 3.500 εκ. ευρώ, που θα πληρώσουν όλες οι ισλανδικές οικογένειες μηνιαία για 15 χρόνια με 5,5% επιτόκιο…
2010. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ζητάει δημοψήφισμα για το νόμο. Τον Γενάρη του 2010 ο πρόεδρος αρνείται να θέσει τον νόμο σε ισχύ και ανακοινώνει ότι θα υπάρξει αίτημα για λαϊκή ετυμηγορία. Τον Μάρτιο γίνεται το δημοψήφισμα για την πληρωμή ή όχι του «χρέους» και σαρώνει το ΟΧΙ με 93%των ψήφων!
H κυβέρνηση αρχίζει δικαστική έρευνα για ευθύνες για την κρίση. Αρχίζουν οι συλλήψεις τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στελεχών.
Η Interpol εκδίδει διαταγή και όλοι οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες εγκαταλείπουν την χώρα.
Στο πλαίσιο της κρίσης, εκλέγεται ένα σώμα από πολίτες για να συγγράψει το νέο Σύνταγμα. Εκλέγονται 25 πολίτες, χωρίς πολιτική εξάρτηση, από τους 522 που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι. Η προϋπόθεση υποψηφιότητας ήταν να είναι ενήλικοι και να έχουν προταθεί από 30 άτομα.
Το σώμα αρχίζει την «εργασία» του τον Φεβρουάριο του 2011 και θα παρουσιάσει μια carta magna λαμβάνοντας υπ” όψιν τις ομόφωνες συστάσεις διαφορετικών συνελεύσεων που θα πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.
Τα αποτελέσματα θα πρέπει να επικυρωθούν από την υπάρχουσα βουλή και από την επόμενη αναθεωρητική που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές και η ζωή… συνεχίζεται…
Αυτή, εν ολίγοις, είναι η σύντομη ιστορία της Ισλανδικής επανάστασης, εκτός εισαγωγικών: Παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης, εθνικοποίηση της τράπεζας, δημοψήφισμα για τις κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις, φυλάκιση των υπεύθυνων της κρίσης και ξαναγράψιμο του συντάγματος από τους πολίτες! Από τον, με όλη τη σημασία του όρου, κυρίαρχο λαό!»
Να επαναλάβω εδώ πως εις βάρος της χώρας του «πάγου» έχει συνωμοτήσει η συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών ΜΜΕ, επιβάλλοντας ένα άτυπο «εμπάργκο» στην ενημέρωση από την χώρα, προφανώς διότι, σύμφωνα με τα αφεντικά τους, πρόκειται για το «κακό» παράδειγμα της Ευρώπης, αφού η «μικρή» Ισλανδία δεν «υποτάχτηκε» στα διεθνή αρπαχτικά και τους πουλημένους κονδυλοφόρους…
Στο επίτευγμα της Ισλανδίας και την αναβάθμισή της αναφέρεται η εφημερίδα «the Telegraph» με εκτενές ρεπορτάζ και με τίτλο «Θρίαμβος για τους Βίκινγκς της Ισλανδίας» που υπογράφει ο επί 30 και πλέον χρόνων οικονομικός συντάκτης Αμβρόσιος Έβανς- Πρίτσαρντ (Ambrose Evans-Pritchard).
Ο Πρίτσαρντ που ξεκινάει το δημοσίευμα με τη φράση «συγχαρητήρια στην Ισλανδία» και κάνει λόγο για την αναβάθμισή της στην κλίμακα ΒΒΒ, μεταξύ άλλων αναφέρει πως η ανεργία (2011) που βρίσκεται στο 7% θα μειωθεί στο 6,1% φέτος και θα φτάσει στο 5,3% μέσα στο 2013, ενώ το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που ήταν 11,2% το 2010, θα συρρικνωθεί στο 3,4% φέτος και σχεδόν θα εξαφανιστεί τον επόμενο χρόνο…

Κλείνοντας την αναφορά του ο Πρίτσαρντ και αφού αναλύει όλες τις πτυχές του επιτεύγματος της Ισλανδίας, διερωτάται: «Is it now so clear the Iceland will join the EU and the euro? Don’t bet on it».
«Είναι καιρός πλέον για την Ισλανδία να προσχωρήσει στην ΕΕ και στο Ευρώ;», για να απαντήσει ο ίδιος λέγοντας: «Μη στοιχηματίζετε σε αυτό», εννοώντας φυσικά ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να γίνεται…
Το δημοσίευμα κλείνει με μακροσκελή-λεπτομερή αναφορά της «Fitch» στην οποία αναφέρεται πως η Ισλανδία έχει παραμείνει σχετικά ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση της Ευρωζώνης και αν και η ανάπτυξή της αναμένεται να κυμανθεί από 2 έως 2,5% το 2012-13, εν τούτοις η «Fitch» πιστεύει πως η χώρα δεν θα «ξαναγλιστρήσει» στην ύφεση…

Πηγη: The Telegraph

Πηγη: http://www.otyposnews.gr/archives/37311

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη ...