Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Handelsblatt και CNBC μιλούν για 5σέλιδο έγγραφο του Σόιμπλε για νέο πακέτο

Το μετά Μνημόνιο σχέδιο του Βερολίνου – Νέο δάνειο έως 20 δισ. με εγγύηση του ESM - Ως τις 15/2 οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζώνΣτην τελική ευθεία μπαίνουν οι σχεδιασμοί για τη νέα χρηματοδότηση που θα καλύψει τις ανάγκες της διετίας 2014 – 2015 και ταυτόχρονα θα εγκαινιάσει τη μετά μνημόνιο εποχή. Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μιλούν  για νέο δάνειο που θα συνοδεύεται από την προϋπόθεση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών όπου πρώτο λόγο θα έχουν οι αποκρατικοποιήσεις.

Στα σχέδια του Βερολίνου για εκτεταμένες παραχωρήσεις με αντάλλαγμα την επίσπευση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ρεπορτάζ και της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt  (Δείτε περισσότερα εδώ) ενώ και το CNBC σε άρθρο του σχολιάζει το ρεπορτάζ του Spiegel -που δημοσιεύει το περιεχόμενο του πεντασέλιδου εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών- με τίτλο "Έρχεται τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα".
Στον απόηχο των δημοσιευμάτων το ελληνικό Χρηματιστήριο πραγματοποιεί μίνι ράλι ανόδου με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται άνω των 1.200 μονάδων και τον τζίρο σε ικανοποιητικά επίπεδα. (Δείτε αναλυτικά το σχόλιο της αγοράς εδώ)
Παράλληλα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με κορυφαίες τραπεζικές πηγές, θα έχουν προσδιοριστεί οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ώστε να γνωρίζουμε ποιος είναι ο προγραμματισμός για τις τράπεζες την προσεχή τριετία. Αυτές θα ανακοινωθούν από την τράπεζα της Ελλάδος που θα έχει ολοκληρώσει, μετά από αρκετή καθυστέρηση, τις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Όπως αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στην Πειραιώς και την Alpha δε θα κάνουν χρήση κεφαλαίων από το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Οι προβλέψεις εξαιτίας των υψηλών δεικτών στο 14% για τις κεφαλαιακές επάρκειες δίνουν για τις δύο αυτές τράπεζες επαρκή κάλυψη για την προσεχή τριετία, όμως τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να ανεβαίνουν με επικίνδυνους ρυθμούς και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν το 40%.
Διαφορετική είναι η κατάσταση για την Εθνική Τράπεζα, μετά την κλιμάκωση της κρίσης στην Τουρκία, της οποίας ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται οριακά στο 10%. Αντίστοιχα οι τραπεζίτες αναμένουν να είναι έτοιμο μέσα στο Φεβρουάριο και το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank που προσδιορίζεται τώρα χρονικά στις 15 Μαρτίου, αλλά και για θεσμικές αλλαγές στην άσκηση των warrants.
Τα δεδομένα αυτά αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο για την οικονομία και την αγορά καθώς τα διεθνή κεφάλαια θα έχουν πια συγκεκριμένη εικόνα για την κάλυψη τόσο των αναγκών του δημόσιου, όσο και του τραπεζικού συστήματος. Κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν με τις προϋποθέσεις αυτές να επανέλθει σε ανοδικό κύκλο το χρηματιστήριο το κλίμα του οποίου χάλασε εξαιτίας της κρίσης στις αναδυόμενες αλλά κυρίως από την αναβολή της ιδιωτικοποίησης της Eurobank.
Το σχέδιο για το νέο πακέτο
Νέο πακέτο βοήθειας υπό την μορφή δανείου 10 – 20 δισ. με χρηματοδότηση του ESM αναφέρει έγγραφο του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Κατά τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας για την επόμενη 2ετια. Δεν θα ονομαστεί τρίτο μνημόνιο για να μην προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις.
Πιθανότητα, σύμφωνα με αναφορές του Spiegel, αυτό να δημοσιοποιηθεί πριν τις ευρωεκλογές οπότε και αναμένεται παράλληλα η επέκταση αποπληρωμής του παρόντος χρέους με χαμηλότερα επιτόκια.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις των Γερμανών δεν μπαίνει στο τραπέζι νέο κούρεμα του χρέους. Μάλιστα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)
Το ρεπορτάζ αναπαράγει και η Deutsche Welle και κάνει λόγο για "εκτεταμένες παραχωρήσεις" προς την Αθήνα από το Βερολίνο το προσεχές διάστημα, προκειμένου να μην αναβιώσει η κρίση.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για την έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών όπου και αναφέρονται τεράστιες ελλείψεις στην Ελλάδα  με τα βασικά προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης να μην έχουν ξεπεραστεί, οι φορολογικές αρχές λειτουργούν ‘"αναξιόπιστα", η κατάρτιση Κτηματολογίου παραμένει στάσιμη, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν, ενώ η αγορά εργασίας δεν είναι τόσο ευέλικτη, όσο θα έπρεπε.
Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, "οι εταίροι απορρίπτουν την πληρωμή δύο δόσεων, ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που θα πρέπει, όμως, να εκταμιευθεί το αργότερο, ως τον Μάιο, διαφορετικά η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει υποχρεώσεις της, ύψους 10 δισ.  ευρώ - εκτός αυτού η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει για φέτος 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τους όρους της τρόικας σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό".
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το δημοσίευμα του Spiegel επισημαίνει ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να αξιοποιήσει αυτές τις ανάγκες ως «μοχλό πίεσης» προς την Αθήνα.
Η DW τονίζει ότι το Βερολίνο δεν σκοπεύει να περιοριστεί στην χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά "σε ένδειξη καλής θέλησης, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να δώσει νέα ώθηση στην υπάρχουσα διμερή συνεργασία με ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα".
Σύμφωνα με το Mega η κυβέρνηση περιμένει να ξεκινήσει η ελάφρυνση του χρέους από τον Απρίλιο και πολιτικός στόχος είναι η Ελλάδα στο τέλος του 2014 να εξυπηρετεί μόνη της το χρέος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη ...