Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ο ρόλος του ΔΝΤ την επόμενη μέρα (6 πιθανές επιλογές)


Ο ρόλος του ΔΝΤ την επόμενη μέραΚανείς δεν γνωρίζει ποιος θα είναι τελικά ο ρόλος του ΔΝΤ την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα, καθώς τα σενάρια είναι πολλά. Σύμφωνα όμως με παράγοντες που έχουν γνώση των συζητήσεων, το επικρατέστερο σχέδιο αυτή τη στιγμή, είναι το σημερινό πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα (EFF) να μετατραπεί σε «προληπτικό πρόγραμμα» (precautionary EFF) και στο νέο καθεστώς να μην υπάρχουν τα εκατοντάδες μέτρα που υπάρχουν τώρα.

«Θετικό» χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη το γεγονός ότι «είμαστε σε μια συζήτηση για τον νέο ρόλο του ΔΝΤ», καθώς αυτό σημαίνει πως «δεν θα είναι ο ίδιος με σήμερα». Υποστηρίζουν πως η σχετική συζήτηση είναι σε πλήρη εξέλιξη και τι θα αποφασιστεί τελικά είναι άγνωστο. 

Πάντως, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη που επικαλείται η «Καθημερινή», οι πιθανές επιλογές για τον ρόλο που θα έχει το Ταμείο στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας είναι:

  1. Η μετατροπή του σημερινού προγράμματος σε «προληπτικής» φύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα «precautionary EFF» θα έχει την ίδια νομική βάση με το ισχύον EFF, αλλά οι προϋποθέσεις (conditionality) του προγράμματος θα είναι «πολύ ελαφρύτερες» απ’ ότι τώρα. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια, θα υπάρχει μια πιστωτική γραμμή διαθέσιμη και εάν η Ελλάδα κρίνει ότι χρειάζεται οικονομική στήριξη, θα μπορεί να αντλήσει από το «μαξιλάρι» της πιστωτικής γραμμής.
  2. Η παροχή μιας «προληπτικής ρευστότητας» (PLL). Πρόκειται για το πρόγραμμα που έχει το ΔΝΤ στο Μαρόκο και είναι για χώρες που αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες, αλλά δεν είναι απαραίτητο ένα «σκληρό» πρόγραμμα για να τις ξεπεράσουν.
  3. Η διάθεση μιας «ευέλικτης πιστωτικής γραμμής (FCL). Το Μεξικό είναι μία από τις χώρες που διαθέτει αυτή τη γραμμή και το «ευέλικτο» αφορά στο ότι για να αντλήσει τα κεφάλαια η χώρα δεν χρειάζεται να έχει εκπληρώσει κάποιους προσυμφωνημένους όρους.
  4. Η παρουσία του ως τεχνικού συμβούλου που θα βοηθάει στην εποπτεία της οικονομίας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Ισπανία.
  5. Η πλήρης αποχώρηση του Ταμείου, που για περίπου δύο χρόνια θα πραγματοποιούσε εξαμηνιαίους ελέγχους για το πώς εξελίσσεται η ελληνική οικονομία (Post Programme Monitoring).
  6. Η διατήρηση του υφιστάμενου προγράμματος (EFF) έως το πρώτο τρίμηνο του 2016. Δηλαδή, να μην υπάρξει καμία αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη ...