Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Bank of America: Πότε θα βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο και ο ρόλος του ΔΝΤ

Bank of America: Πότε θα βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο και ο ρόλος του ΔΝΤ Πρόβλεψη για ανάπτυξη κάτω από το αναμενόμενο και δυσκολίες στις εξαγωγές, εκτίμηση για το πότε η Ελλάδα θα ακολουθήσει την προληπτική γραμμή πίστωσης και τον ρόλο που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ,
καθώς και νύξεις για τους κινδύνους που θα προκαλέσουν οι πολιτικές αναταράξεις κάνει η Bank of America (BofA) σε τελευταίο σημείωμά της.
Σύμφωνα με την BofA, η ελληνική οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια θα παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης μικρότερους από ό,τι υπολογίζει ο Προϋπολογισμός (2,9%). Για το 2015 υπολογίζει την ανάπτυξη να φτάσει στο 1,8% και το 2016 στο 2,1%. Αναφέρει ότι θα υποβοηθηθεί από τη βελτίωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, τη σταθεροποίηση του διαθέσιμου εισοδήματος, την ανάκαμψη των επενδύσεων και τη χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αμφισβητεί τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,9% το 2015
Από την άλλη, όμως, οι εξαγωγές δεν πρόκειται να αυξηθούν, ενώ κλειδί των εξελίξεων θα είναι οι θεσμικές και πολιτικές εξελίξεις εντός του 2015. Άκρως σημαντική είναι και η ανάλυση του κάνει η Bank of America για το πότε η Ελλάδα θα καταφέρει να υπογράψει την προληπτική γραμμή πίστωσης, κάτι που θα σημάνει και το τέλος της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης με την Τρόικα. Αναφέρει πως αυτό μπορεί να γίνει μέσα στο 2015, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προς την Τρόικα.
Οι προκλήσεις
Αναφέρει χαρακτηριστικά πως η πρώτη πρόκληση είναι η ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης του σημερινού προγράμματος, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει το πολιτικό κεφάλαιο για την εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων, κάτι που σημαίνει ότι η Τρόικα μπορεί να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο.

Η δεύτερη πρόκληση είναι η διαπραγμάτευση των όρων της νέας συμφωνίας. Σύμφωνα με την BofA, η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί θα πρέπει να επιτύχει μια ισορροπία ανάμεσα στη διατήρηση των πιέσεων για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στην απομάκρυνση από το σημερινόμοντέλο «μικροδιαχείρισης» από την τρόικα. Οι δανειστές μπορεί να παγώσουν τις διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία, αν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.
Το ΔΝΤ
Όσο για τον ρόλο που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ, οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου σημειώνουν πως θα παραμείνει ένα σημείο τριβής. Εκτιμούν ότι όσο πιο μικρός είναι ο ρόλος του Ταμείου στη νέα συμφωνία, τόσο μικρότερη θα είναι η πιθανότητα για την Ελλάδα να λάβει ένα κούρεμα των δανείων του επίσημου τομέα (OSI). Επιπλέον, η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να βασιστεί στην πρόσβαση στις αγορές. Αν η Ελλάδα αναγκαστεί να αντλήσει πόρους από μια προληπτική γραμμή πίστωσης, θα βρεθεί πίσω από εκεί που ξεκίνησε, υπογραμμίζει η BofA.

To πολιτικό ρίσκο
Στο... κάδρο της ανάλυσης υπάρχει και το πολιτικό σκηνικό, που αναμένεται να είναι ρευστό. Όπως αναφέρει το σημείωμα της BofA, μια αποτυχία να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των τριών πέμπτων στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου στις 9 Φεβρουαρίου θα οδηγήσει σε βουλευτικές εκλογές στις αρχές Μαρτίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά θα δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς στήριξη από άλλο κόμμα.

«Ο κίνδυνος για δεύτερο γύρο εκλογών, όπως το 2012, καθώς και η αβεβαιότητα για τη μορφή της νέας κυβέρνησης και τη σχέση της με την Τρόικα μπορεί να πυροδοτήσουν σημαντική νευρικότητα στις αγορές» προειδοποιεί η BofA. «Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετακινηθεί τελευταία προς το κέντρο, πολλές από τις πολιτικές του είναι αντίθετες με βασικές μεταρρυθμίσεις και στόχους του σημερινού προγράμματος, απαιτούν περισσότερα κεφάλαια για τα επόμενα χρόνια και οδηγούν σε χειρότερη δυναμική για το χρέος», τονίζει ο διεθνής οίκος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη ...