Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Bloomberg: Μην πιστεύετε ό,τι γράφεται -Η Μέρκελ χρειάζεται την Ελλάδα στην Ευρωζώνη

Bloomberg: Μην πιστεύετε ό,τι γράφεται -Η Μέρκελ χρειάζεται την Ελλάδα στην ΕυρωζώνηΟ χορός ξεκίνησε με το δημοσίευμα του Spiegel που διατράνωνε τη σιγουριά της καγκελαρίας ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν διαχειρίσιμη.
Ακολούθησε η Bild που έκανε λόγο για έκτακτο σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης με κεντρικό σενάριο το Grexit. Για να ακολουθήσει ο βουλευτής Μίκαελ Φουκς που δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον φόβο για την οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Σε όλα αυτά το Bloomberg απαντάει: «Μην πιστεύετε τη δημοσιότητα. Η Μέρκελ χρειάζεται την Ελλάδα στην Ευρωζώνη». Μπορεί ο συγκεκριμένος συλλογισμός να έρχεται σε αναντιστοιχία με το κλίμα που περνάει καθημερινά η πλειοψηφία του γερμανικού Τύπου, ωστόσο ο αναλυτής του Bloomberg Σίμον Κένεντι σημειώνει πως: «Διαβάζοντας κανείς το γερμανικό Τύπο βγάζει το συμπέρασμα πως η Άνγκελα Μέρκελ έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ενός Grexit. Στην πραγματικότητα, όμως, όλα αυτά είναι ως επί το πλείστον πόζες για το εκλογικό σώμα που είναι κουρασμένο πλέον να ενισχύει την Ελλάδα από το 2010 και συνέχεια να βιώνει έντονη αγωνία. Η Γερμανία δεν έχει κανένα συμφέρον να διακινδυνεύσει τη διάλυση του ενιαίου νομίσματος με ένα Grexit».
Ο Κένεντι εξηγεί: «Το υπάρχον status quo στην Ευρωζώνη έδωσε τεράστια ώθηση στη Γερμανία τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει επωφεληθεί τα μέγιστα, σε σχέση με τους υπόλοιπους εταίρους, από το κοινό νόμισμα. Αν και η αποχώρηση της Ελλάδας δεν θα σήμαινε και το τέλος του ευρώ, ωστόσο οι κίνδυνοι να προσβληθεί και κάποιο άλλο μέλος της Ευρωζώνης θα υπήρχαν».
Ο αρθρογράφος επεκτείνει την επιχειρηματολογία του θέτοντας επί τάπητος συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία. Αναφέρει λοιπόν πως η επιστροφή στο γερμανικό μάρκο θα σήμαινε αυτομάτως ότι οι Γερμανοί εξαγωγείς που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του ΑΕΠ θα ήταν λιγότερο ανταγωνιστικοί, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών για το οποίο η Μέρκελ έχει επαινεθεί, θα συρρικνωνόταν, ενώ ο πληθωρισμός θα αποδυνάμωνε τη χώρα ακόμη περισσότερο.
Ο Μπόρις Σλόσμπεργκ της BK Asset Managment με έδρα τη Ν. Υόρκη, υπολογίζει πως ένα γερμανικό μάρκο θα διαπραγματευόταν αυτή τη στιγμή περίπου στα 1,50 δολάρια. Ήτοι: 25% πάνω από το επίπεδο που κινείται η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Παράλληλα μια έκθεση του Ιδρύματος Bertelsmann που είχε δει το φως της δημοσιότητας το 2013 εκτιμούσε πως δίχως το ευρώ το γερμανικό ΑΕΠ θα υφίστατο συρρίκνωση περίπου 0,5% ετησίως μέχρι το 2025, οπότε και οι απώλειες θα έφτασαν 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ (14.000 ευρώ ανά κάτοικο) και υπήρχε απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας. Η μελέτη της McKinsey& Co. (το 2011) εκτιμούσε πως από τα 332 δισεκατομμύρια ευρώ που παρήχθησαν εντός της Ευρώπης το 2010, τα μισά έρευσαν προς τη Γερμανία. Αυτά τα αριθμητικά δεδομένα μικραίνουν τα 77 δισεκατομμύρια χρήματα με τα οποία συνέβαλλε η Γερμανία στο ελληνικό πακέτο διάσωσης. Ακόμη και σε γεωπολιτικό επίπεδο ο κλονισμός για τη Γερμανία θα ήταν σημαντικός καθώς θα έβλεπε το άστρο της να θαμπώνει. Ίσως γι' αυτό ο υφυπουργός Οικονομικών και εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο. Γιόακιμ Πος είπε: «Η Ευρώπη δεν θα αντέξει ένα Grexit και όποιος μιλάει γι' αυτό παίζει με τη φωτιά».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...