Με 14 δισ. ευρώ κλήθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία να εισφέρουν στην εγκληματική όπως αποδείχθηκε για την επιβίωσή τους επιλογή του «κουρέματος» στο ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας το 2012. Πρόκειται για το περιβόητο PSI που πλέον μπαίνει στο στόχαστρο της νέας κυβέρνησης.
Εμπνευστής αυτής της επιλογής είναι βέβαια ο τότε υπουργός Οικονομικών, Β. Βενιζέλος. Παρότι μάλιστα άλλα τον προέτρεπαν να πράξει οι ακριβοπληρωμένοι σύμβουλοί του (σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen and Hamilton, η οποία είχε αναλάβει να συμβουλεύει τον κ. Βενιζέλο, αμείφθηκε με πολλά εκατομμύρια ευρώ για συμβουλές που δεν ακολουθήθηκαν), ο κ. Βενιζέλος ενέταξε τα ασφαλιστικά ταμεία στο κούρεμα κατά 100 δισ. ευρώ (παράλληλα, η κυβέρνηση Παπαδήμου έλαβε δάνεια συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ, τα οποία ενέταξε στο αγγλικό δίκαιο υποθηκεύοντας έτσι το σύνολο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας).
Από αυτή την επιλογή τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν περί τα 14 δισ. € από την πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά.
Ο λογαριασμός προκαλεί ίλιγγο αφού ούτε λίγο-ούτε πολύ:
● Tουλάχιστον 12 δισ. ευρώ χάθηκαν λόγω της διαδικασίας του PSI. Συγκεκριμένα, ο κοινός λογαριασμός που υπήρχε στην Tράπεζα της Eλλάδος και στον οποίο εναπέθεταν υποχρεωτικά τις αποταμιεύσεις τους τα Ταμεία «κουρεύτηκε» σε ποσοστό αρχικά κατά 53%.
Σε απόλυτους αριθμούς χάθηκαν 7,31 δισ. από το κοινό κεφάλαιο και άλλα 1,2 δισ. από το δεύτερο κύμα κουρέματος (PSI 2) που έλαβε η χώρα δύο μήνες μετά το πρώτο κούρεμα (τον Φεβρουάριο του 2012). Στις απώλειες αυτές θα πρέπει να προστεθούν και απώλειες 3,39 δισ. ευρώ από το κούρεμα των ομολόγων στα οποία είχαν επενδύσει τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία.
Απώλεια από τόκους
● Περί τα 2 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από το 2012 έως και σήμερα από την ετήσια απόδοση σε τόκους που λάμβαναν τα Ταμεία. Συγκεκριμένα, σε 550-600 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες από την ετήσια απόδοση σε τόκους που λάμβαναν τα Ταμεία, από τα περίπου 24 δισ. ευρώ που ήταν κατατεθειμένα στην TτE. Eνώ μέχρι και το 2011, οι αποδόσεις αυτές ξεπερνούσαν τα 700 εκατ. ευρώ, το 2012 και συνεπεία του PSI δεν υπερέβαιναν τα 120 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η εγκληματική διαχείριση Βρούτση ακολούθως (έδινε χρήματα από τα αποθεματικά για την πληρωμή των συντάξεων ώστε να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό) εκμηδένισε το 2014 αυτές τις αποδόσεις.
Σημειώνεται ότι από τα 22 δισ. ευρώ στα οποία ανέρχονταν συνολικά τα ομόλογα των Ταμείων, τα 7,5-8 δισ. ευρώ αφορούν τοποθετήσεις μετά από απόφαση των ίδιων των διοικήσεων των ασφαλιστικών φορέων και τα υπόλοιπα 15-16 δισ. ευρώ τοποθετήσεις μέσω της διαχείρισης του λεγόμενου κοινού κεφαλαίου με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Πηγη: http://www.efsyn.gr/arthro/14-dis-eyro-ehasan-logo-psi-ta-asfalistika-tameia-0
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου