Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς (σκέτοι) ρατσιστές;

Συρία: Χομς
Τους τελευταίους μήνες με την έξαρση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών έχει παρατηρηθεί μια απαράμιλλης βλακείας ροή φημών και -φερόμενων ως- ειδήσεων με σκοπό τη στοχοποίηση κατατρεγμένων ανθρώπων και ξεριζωμένων ψυχών.


Μια στοχοποίηση που εκτός της καλλιέργειας μίσους απέναντι σε συνανθρώπους μας προσπαθεί να αποτελέσει τη κολυμπήθρα του Σιλωάμ για κάθε λογής και εμβέλειας εγκλήματα πολέμου και  να προσπεράσει στις συνειδήσεις όλων μας τους υπαίτιους μιας σύρραξης που  ξεκινά από τη μέση ανατολή και καταλήγει μέχρι την Ευρώπη.


Παράλληλα με τα εγκλήματα στη Συρία όμως, διαπράττεται ένα κατά συρροή έγκλημα συνεχούς παραπληροφόρησης από υποτιθέμενους δημοσιογράφους, bloggers και Έλληνες ξερόλες εξειδικευμένους…επί παντού επιστητού. Παραπληροφόρηση και κιτρινισμός που γεννιέται στα διεστραμμένα και μισαλλόδοξα μυαλά εκείνων που ανησυχούν για τον εκφυλισμό του «πανάρχαιου, πολύτιμου και υπέρτερου ελληνικού DNA» που για χιλιετίες αποτελεί «το κέντρο του σύμπαντος». Απόψεις μίσους, διαποτισμένες με υπερβολική δόση κακώς εννοούμενου πατριωτισμού συνθέτουν ένα συνονθύλευμα ξεπεσμένης κοινωνικής  «εξυπνάδας» και ρατσιστικής «ανωτερότητας» που δυστυχώς λειτουργούν πολλαπλασιαστικά ιδιαίτερα στον κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί που τίποτα δεν ελέγχεται και «πολύ πληροφορία» καταπίνεται χωρίς να… αφοδεύεται…αμάσητη. Εκεί που τα θύματα του διαδικτύου περιμένουν για να καταναλώσουν οποιαδήποτε πληροφορία οποιουδήποτε επιτήδειου αναμένεται να τους κάνει να ξεχωρίσουν μόνο και μόνο επειδή είναι… Έλληνες. Και βέβαια αυτό συμβαίνει επειδή οι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες δεν έχουν τίποτα άλλο να δείξουν και κανέναν άλλο λόγο να ξεχωρίσουν. Ξεχωρίζουν μόνο και μόνο επειδή οι ίδιοι «δεν είναι και τίποτα.. Αφγανοί ή Πακιστανοί παρακατιανοί» ασχέτως αν οι ρίζες της οικονομικής ύφεσης που τους έχει φτωχοποιήσει τα τελευταία χρόνια έχει τις ίδιες αιτίες με εκείνες που έφεραν κάθε φουκαρά οικονομικό μετανάστη στις ακτές τις πατρίδας τους.

Ναυάγιο στο Φαρμακονήσι 20/1/2014

Για να οριοθετήσουμε όμως το ζήτημα και να ξεπεράσουμε τις ορδές των εκατομμύριων «βαρβάρων» που εκτελούν ένα σχέδιο «άλωσης της πατρίδος μας» που έχει εκπονηθεί χιλιάδες χρόνια πριν με σκοπό να εξισλαμίσει την ελληνική ορθόδοξή τελειότητα και άλλες τέτοιες συνωμοσιολογίες ας αντικρύσουμε την συνολική εικόνα της κατάστασης μέσα από αριθμούς.  Και όταν αναφέρομαι σε αριθμούς στα πλαίσια της επιστημονικής σοβαρότητας αναφέρομαι σε επίσημες και μόνο πηγές και όχι στην εσκεμμένη παραπληροφόρηση ή έστω συστηματική απόκρυψη της τρέχουσας κατάστασης που θέτει σε «δημιουργική διέγερση» τη φαντασία κάθε επίδοξου υπερπατριώτη.



Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ελληνικού λιμενικού σώματος από τις επίσημες καταγραφές προκύπτει ότι από την 1/1/2015 έως τις 21/12/2015 έχουν περιέλθει στην ελληνική επικράτεια 804.465 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων 457.149 προέρχονταν από τη Συρία και 77.475 από το Ιράκ. Οι πολίτες και των δύο αυτών χωρών έχουν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ το χαρακτηρισμό του Πρόσφυγα και τυγχάνουν του δικαιώματος της «διεθνούς προστασίας». Με απλή αριθμητική (για όσους έχουν αποφοιτήσει από το δημοτικό σχολείο) το 66,45% των ανθρώπων που υποδέχεται η χώρα μας έχουν την ιδιότητα του πρόσφυγα. Περίπου 7 στους 10 αποτελούν πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες που η παραμονή τους στη χώρα τους συνεπάγεται κίνδυνο για τη ζωή τους για κάθε ώρα ή μέρα που παραμένουν εκεί. Αυτό καταρχάς καταρρίπτει το επιχείρημα του κάθε ανίδεου που έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πρόσφυγες είναι ένα μικρό τμήμα του μεταναστευτικού ρεύματος. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη ας μας πει που αντλεί στοιχεία. Να υποθέσουμε ότι βρίσκεται πανταχού παρών κατά μήκος των συνόρων και κάνει ο ίδιος την καταμέτρηση των εισερχομένων ή απλά διαστρεβλώνει την αλήθεια για να δημιουργήσει την «πραγματικότητα» που τον βολεύει για να υπηρετήσει τις δικές του πολιτικές και κοινωνικές σκοπιμότητες;



Οι ίδιοι ισχυρισμοί περί «στρατού μουσουλμάνων» που ήρθαν να διαλύσουν το ελληνικό κράτος και να κάνουν απόβαση στα νησιά μας καταρρίπτεται από τα στοιχεία της UNICEF (Migration of children to Europe, 30/11/2015) όπου παρατίθεται η ηλικιακή σύνθεση προσφύγων και μεταναστών. Ο «στρατός των αλλοθρήσκων» που έρχεται να μας καταλάβει αποτελείται κατά 33,3% από ….παιδιά! Η έκθεση της UNICEF παραθέτει δεδομένα που δείχνουν ότι 1 στους 5 πρόσφυγες και μετανάστες έως τον Οκτώβρη του 2015 ήταν παιδί και από τον Οκτώβρη και έπειτα η αναλογία παιδιών και ενηλίκων ανέρχεται σε 1 στους 3! Και δυστυχώς το 30% από τις 3500 ψυχές που χάθηκαν στη Μεσόγειο είναι παιδιά από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάτω των 12 ετών.



Αλλά ο στρατός αυτός έχει και μια άλλη παγκόσμια μοναδικότητα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR, Greece Data Snapshot, 29/2/2016) οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν το 57% του συνόλου των προσφύγων και μεταναστών. Ενώ από το 43% των ανδρών που απομένει το 1/3 αποτελούν παιδιά. Με δυο λόγια, η σύνθεση των ανθρώπων που διέρχονται από τα ελληνικά σύνορα είναι ως επί το πλείστων πολύτεκνες οικογένειες. Δεν είναι ούτε γενίτσαροι ούτε οι Ούννοι του Αττίλα που ήρθαν να κάνουν στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, ούτε και κανείς από αυτούς έχει σκοπό να διαμείνει και να εγκατασταθεί σε κανένα σημείο της Ελλάδας.



Αυτοί οι άνθρωποι το μόνο που ζητούν είναι η εφαρμογή των διεθνών συνθηκών. Ζητούν δηλαδή το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη μετακίνηση ανάμεσα σε 146 κράτη όπως ορίζει Σύμβαση της Γενεύης (Περί του Καθεστώτος των Προσφύγων, 1951) και το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης (1967). Από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1948) έως την Οδηγία 2004/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλιου αναγνωρίζεται το δικαίωμα του πρόσφυγα στη στέγαση, στη σίτιση, στη ασφάλεια, την αξιοπρέπεια, την εισαγωγή του στην αγορά εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση κοκ.



Περιττό να διευκρινιστεί ότι διάκριση στο Διεθνές Δίκαιο λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες και μόνο αυτές οι δυο ορολογίες θεωρούνται νομικά και κοινωνικά δόκιμες για την περιγραφή αλλοδαπών που εισέρχονται σε ένα άλλο κράτος. Επίσης, το δικαίωμα του πρόσφυγα και οι υποχρεώσεις της χώρας υποδοχής υφίστανται (ορθώς) ανεξάρτητα από τη γνώμη ορισμένων ημεδαπών ξενοφοβικων…υποκειμένων… Επίσης, υφίστανται τα προαναφερθέντα δικαιώματα ανεξαρτήτως των οικονομικών ή άλλων καταστάσεων της χώρας υποδοχής. Κοινώς, δε σημαίνει ότι αν οικονομία της χώρας υποδοχής έχει υψηλή ανεργία, η έλλειμμα γενικής κυβέρνησης στον προϋπολογισμό της αίρεται η ιδιότητα του πρόσφυγα και οι υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν προς τον πρόσφυγα.

Χομς: Η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Συρίας


Επίσης, κρίνεται σκόπιμο να μη γίνει αναφορά σε εγκληματικές σκέψεις και διατυπωμένες απόψεις από διεστραμμένους περί βύθισης λέμβων με μετανάστες στο Αιγαίο ώστε  να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές.. Είναι ζήτημα κοινής λογικής να αντιληφθεί κάποιος ότι μια οικογένεια που εγκαταλείπει π.χ. την ολοκληρωτικά κατεστραμμένη συριακή πόλη Χομς θα προσπαθήσει να περάσει σε κάποιο νησί του ανατολικού αιγαίου ακόμα και αν έχει πιθανότητα 10% να επιβιώσει από οποιαδήποτε μέτρα φρούρησης. Και το κίνητρο είναι απλό: Αν παραμείνει στη Χομς δε θα ζουν τα περισσότερα μέλη της σε ορίζοντα λίγων εβδομάδων…

Αυτοσχέδιο Νεκροτομείο στη Συρία: Δυστυχώς αυτά τα παιδιά δεν πρόλαβαν να περάσουν το Αιγαίο...

Πέρα όμως από τις απογραφές, τις στατιστικές και τους διεθνείς κανόνες αυτό που πρέπει να μένει όρθιο είναι η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός. Το αίμα, ο θάνατος, η πείνα και ο ξεριζωμός δεν διαφέρουν για τον Έλληνα, το Σύριο, τον Ιρακινό ή τον Αφγανό, δεν έχουν σύνορα. Κάθε πόλεμος έχει σύμβολα αντίστασης και σύμβολα ντροπής. Ας μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να γίνουμε κομμάτι μιας ντροπής χωρίς σύνορα.

Άπλυτος 

Ο αναγνώστης μπορεί να βρεί το σύνολο της ελληνικής νομοθεσίας για το πολιτικό άσυλο στην επίσημη σελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα: 
https://www.unhcr.gr/prostasia/nomiki-prostasia/o-nomos-stin-ellada/nomothesia-gia-to-asylo.html

Σύμβαση Γενεύης 1951 για το καθεστώς των προσφύγων:
https://www.unric.org/html/greek/pdf/refugeeconvention-GRE.pdf

Οδηγία 2004/83/ΕΚ για τους πρόσφυγες:
http://asylo.gov.gr/wp-content/uploads/2014/06/Directive_2004_83.pdf

Πρωτόκολλο 31/1/1967 για την Νομική Κατάσταση των Προσφύγων (από σελ 23 και έπειτα):
http://www.unhcr.org/cgi-bin/texis/vtx/refworld/rwmain/opendocpdf.pdf?reldoc=y&docid=4ba8779b2



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...