Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεπέρασαν κάθε όριο: Πέρασαν στη βουλή τροπολογία που εξαιρεί από έλεγχο"ποθεν έσχες"όσους έχουν μετοχές ναυτιλιακών!


Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή διάταξη με την οποία απαλλάσσονται οι υπόχρεοι σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) της υποχρέωσης να δηλώνουν μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών.


Σημειώνεται πως υπόχρεοι για δήλωση «πόθεν έσχες», είναι ο πρωθυπουργός, οι πολιτικοί αρχηγοί, οι βουλευτές, οι υπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων, γενικοί διευθυντές και διευθύνοντες σύμβουλοι των ΝΠΙΔ του Δημοσίου, οι δήμαρχοι, οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, οι μέτοχοι των εταιρειών μέσων ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι.



Η διάταξη περιλαμβάνεται σε τροπολογία που επισυνάπτεται στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς των υπεραστικών συγκοινωνιών.



Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η διάταξη εξομοιώνει τους εφοπλιστές και τους απλούς μετόχους των ναυτιλιακών εταιρειών, (που δεν είναι υπόχρεοι σε δήλωση πόθεν έσχες) και τους ως άνω δημόσιους λειτουργούς, σε ό,τι αφορά την κτήση ναυτιλιακών μετοχών - κάτι που σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης, είναι «θεμιτό και σύμφωνο με την αρχή της ουσιαστικής ισότητας».



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ




Πηγή:www.capital.gr

Τα πυρά συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης δέχθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η ρύθμιση που εξαιρεί τις μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», τις οποίες υποβάλλουν ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, δικαστές, εισαγγελείς, δημοσιογράφοι και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης.

Η ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία έξι άρθρων, κατατέθηκε την Παρασκευή το απόγευμα, επισυναπτόμενη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών. Αν και είναι υπογεγραμμένη από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου και τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς και από τους υπουργούς Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη και Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, δεν είναι υπογεγραμμένη από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ως πρόεδρος της Επιτροπής, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, εξέφρασε την «πλήρη αντίθεσή» του με τη ρύθμιση και δήλωσε πως «δεν μπορεί να ψηφιστεί από μένα».
 
«Φωτογραφική, σκανδαλώδη, ύποπτη και με έντονη οσμή διαπλοκής» διέκρινε τη διάταξη ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος υπέδειξε τη δυνατότητα που εισάγεται «να ξεπλυθούν μίζες» μέσω ναυτιλιακών μετοχών που δεν θα περιλαμβάνονται στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. «Υπενθυμίζω πως αρκετοί εφοπλιστές έχουν μπει μέσω αχυρανθρώπων στο χώρο των μέσων ενημέρωσης - και ορισμένοι μάλιστα, διαφημίζουν και τη σχέση τους με τον πρωθυπουργό» παρατήρησε. Παράλληλα, ο κ. Παπαδημούλης έκανε έκκληση για απόσυρση της ρύθμισης, αξιώνοντας ωστόσο «να μάθουμε και το μαγειρείο που την ετοίμασε».
 
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, δήλωσε πως οι βουλευτές του κόμματός του δεν ενημερώθηκαν για τη συγκεκριμένη διάταξη, «η σκοπιμότητα της κατάθεσης της οποίας εγείρει πάρα πολλά ερωτηματικά». Ζήτησε δε, να τοποθετηθεί ο παριστάμενος υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να εκφράσει την άποψη της κυβέρνησης.
 
«Πολλά ερωτήματα» είδε να εγείρονται και η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μίκα Ιατρίδη, ιδιαίτερα μάλιστα, «καθώς φημολογείται πως θα καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και θα αντικατασταθούν από ένα "πόθεν έσχες" - και είναι περίεργο να κατατίθεται τώρα μια τέτοια ρύθμιση».
 
Συμφωνώντας με τους προλαλήσαντες, η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξυροτήρη, θεώρησε επιπρόσθετα ως απαράδεκτο να προστίθεται η εν λόγω διάταξη σε μια τροπολογία που περιλαμβάνει θετικές ρυθμίσεις, όπως η επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
 
«Η ρύθμιση είναι χαριστική στους εφοπλιστές» παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, ενώ τέλος και ο εισηγητής της ΝΔ, Μάξιμος Σενετάκης, θεώρησε «δεδομένο πως πρέπει να αποσυρθεί η διάταξη», ζητώντας ωστόσο παράλληλα «να φροντίσουμε να μπορέσουν να υπερψηφιστούν τα υπόλοιπα άρθρα της τροπολογίας».
 
Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Μεταφορών, Μ. Χρυσοχοΐδης, δήλωσε πως τη ρύθμιση κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, και πως ο ίδιος τη συνυπέγραψε «διότι στην τροπολογία περιέχονται και άλλα θέματα που έπρεπε να συνυπογράψουμε». «Το κείμενο της διάταξης του άρθρου 6 προστέθηκε την τελευταία στιγμή» σημείωσε.
 
«Εκ μέρους της Επιτροπής, μιλούμε όλοι για απόσυρση του άρθρου 6» συμπέρανε ο πρόεδρος, Γ. Βλάχος επισημαίνοντας: «Αν επιμείνει ο κ. Αθανασίου, θα πρέπει μέχρι τη συζήτηση στην Ολομέλεια να το υποστηρίξει. Τέρμα αυτά τα παιχνιδάκια στην πλάτη των βουλευτών. Όλα έχουν ένα τέλος- τελεία και παύλα».
 
«Η κυβέρνηση δεν είναι ομοσπονδία φέουδων. Όποιος συνυπογράφει το πακέτο, συνυπογράφει και τα μέρη του» αντείπε στον υπουργό Μεταφορών ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης. «Απ΄ τη στιγμή που παίρνει αποστάσεις ο παριστάμενος υπουργός, ας μεταφέρει στον κρυπτόμενο Χ. Αθανασίου το μήνυμα της Επιτροπής, ότι σε τέτοιες μεθοδεύσεις μπαίνει τέρμα» συμπλήρωσε.
 
- «Δεν είμαι κομιστής, ούτε αγγελιοφόρος του υπουργού Δικαιοσύνης. Συνυπέγραψα μία τροπολογία» ανταπάντησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
 
- «Είχατε υπογράψει τι διαβάσατε; Γιατί κε πρόεδρε, ο υπουργός Μεταφορών έχει μία προϊστορία με νομοθετήματα τα οποία υπογράφει χωρίς να διαβάζει...» επανήλθε ο Δ. Παπαδημούλης.
 
- «Να είστε σοβαρός κύριε λαϊκιστά» απάντησε οργισμένος ο Μ. Χρυσοχοΐδης. «Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έρθει να υποστηρίξει ή να αποσύρει τη διάταξη» πρόσθεσε.
 
Κλείνοντας την αντιπαράθεση, ο προεδρεύων, Γ. Βλάχος, υπενθύμισε πως οι τροπολογίες επρόκειτο να συζητηθούν την Πέμπτη και ως εκ τούτου ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν ήταν υποχρεωμένος να παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη ...