Στο 1,2% ο δομικός πληθωρισμός, σε χαμηλά 5ετίας το γεν - Στόχος είναι να φθάσει ο πληθωρισμός στο 2% έως το 2015
Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών «τρέχουν» οι τιμές στην Ιαπωνία και στην κυβέρνηση του Τόκιο και στην Κεντρική Τράπεζα μπορούν πλέον να δηλώσουν ευτυχείς και να πανηγυρίσουν τον τερματισμό μιας περιόδου αποπληθωρισμού που διαρκεί ουσιαστικά πάνω από… 20 χρόνια.
Ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή ο δείκτης τιμών καταναλωτή στον οποίο εξαιρούνται οι εξαιρετικά ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας) έφθασε στο 1,2% το Νοέμβριο σε ετήσια βάση ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς.
Η Ιαπωνία έχει ξεπεράσει πλέον το ήμισυ του δρόμου για να φθάσει στο στόχο της, που είναι να φθάσει ο πληθωρισμός στο 2% έως το 2015 - πρόκειται για στόχο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Σημειωτέον ότι η Ιαπωνία έπεσε στο τέλμα του αποπληθωρισμού μετά το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 1990.
Εκτοτε οι τιμές πέφτουν, ενώ η ανάπτυξη παραμένει αναιμική (στασιμοπληθωρισμός) επειδή οι Ιάπωνες - λαός με κουλτούρα εγκράτειας - περιόρισαν τις καταναλωτικές τους δαπάνες επειδή σκέφτονταν ότι δεν χρειάζεται να βιαστούν για να αγοράσουν κάτι εφ' όσον θεωρούσαν βέβαιο ότι σύντομα οι τιμές του προϊόντος θα… υποχωρήσουν κι άλλο.
Παρενθετικά θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι ειδικοί θεωρούν ότι στις οικονομίες πρέπει να υπάρχει ένας ελεγχόμενος πληθωρισμός διότι η προσδοκία αύξησης των τιμών να αποτελεί κίνητρο για οικονομική δραστηριότητα και πρόοδο.
Η αναστροφή της αντιοικονομικής και υφεσιακής πεποίθησης των Ιαπώνων ότι οι τιμές στο μέλλον θα πέσουν κι άλλο μοιάζει να επιτυγχάνεται μέσω ενός τεράστιου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων της κυβέρνησης του Σίνζο Αμπε και βεβαίως μέσω της εκτύπωσης νέου χρήματος από την Κεντρική Τράπεζα.
Το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής ήταν να αναθερμανθεί αισθητά η Κεφαλαιαγορά του Τόκιο και να υποχωρήσει αισθητά το γεν.
Ο δείκτης ΝΙΚΚΕΙ
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου, ο δείκτης ΝΙΚΚΕΙ έκλεισε στις 16.178,94 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. Την ίδια ώρα το γεν υποχωρούσε κάτω από το επίπεδο-κλειδί των 105 γεν ανά δολάριο ΗΠΑ για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σημειωτέον ότι χάρη στο πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας διά μέσου της εκτύπωσης νέου χρήματος το γεν από την αρχή του 2013 έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας του. Γεγονός που καθιστά τις ιαπωνικές εξαγωγές ανταγωνιστικότερες και δημιουργεί, ως εκ τούτου, επαυξημένες αναπτυξιακές προσδοκίες στο Σίνζο Αμπε και το επιτελείο του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου