Σε παγωμένα σπίτια με άδεια ψυγεία θα περάσουν την εορταστική περίοδο πολλά νοικοκυριά, αν κρίνουμε από τα συμπεράσματα έρευνας η οποία καταδεικνύει ότι ένας στους δύο πολίτες αδυνατεί να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες, ενώ το 44,6 προετοιμάζει το γεύμα του με ό,τι έχει περισσέψει από την προηγούμενη μέρα.
Στην έρευνα με τίτλο «Η διατροφή μας στην οικονομική κρίση», που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της ΕΚΠΟΙΖΩ και πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, το 55,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει δεχθεί μείωση μισθού και το 44% ανέφερε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για να καλύψει τις καθημερινές διατροφικές του ανάγκες.
Το πρώτο διατροφικό προϊόν που έχουν περιορίσει οι καταναλωτές λόγω κόστους είναι το κρέας σε ποσοστό 63,7%, ακολουθούν τα ψάρια με 60,5%, τα γλυκά (51,2%) και τέλος το αλκοόλ (48,8%).
Αντίθετα, τα προϊόντα που επιλέγουν να καταναλώνουν συχνότερα, πάντα από ανάγκη, καθώς, όπως αναφέρεται, είναι αυτά που μπορούν να αντέξουν οικονομικά, είναι το ρύζι και οι πατάτες (70,8%), τα όσπρια (70,8%), το ψωμί (50,2%) και τα λαχανικά (46,9%).
Σημειώνεται επίσης ότι οι επιλογές τους θα ήταν πολύ διαφορετικές εάν αυξανόταν το εισόδημά τους κατά 10%. Σε μία τέτοια περίπτωση, το 71% δήλωσε ότι θα επέλεγε ψάρια, το 57,2% κρέας, το 33,1% φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα το 28,4% και τέλος γλυκά το 28,1%.
Οι Α. Παναγοπούλου και Β. Σκάκκου, φοιτήτριες του Χαροκοπείου, οι οποίες εκπόνησαν την έρευνα εκ μέρους του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, αναφέρουν ότι πλέον, εκτός της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, διαμορφώνεται η διατροφική πυραμίδα της οικονομικής κρίσης. Τονίζουν επίσης ότι παρατηρούνται οι εξής αλλαγές:
«Το κρέας στην πυραμίδα της οικονομικής κρίσης βρίσκεται σε εβδομαδιαία κατανάλωση, ενώ σύμφωνα με τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής το κρέας ορίζεται στην κορυφή της πυραμίδας.
Επιπλέον, τα ψάρια, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται σε εβδομαδιαία κατανάλωση σύμφωνα με τη μεσογειακή διατροφή, ωστόσο καταλαμβάνουν την κορυφή στην πυραμίδα της οικονομικής κρίσης, δηλαδή σε μηνιαία κατανάλωση. Παρατηρούμε ότι το κόστος αποτελεί το λόγο που έχει μειωθεί η συχνότητα κατανάλωσής τους».
Στα συμπεράσματα που αφορούν την οικιακή οικονομία των νοικοκυριών λόγω κρίσης αναφέρεται επίσης ότι το 69,6% αγοράζει τα άκρως απαραίτητα και φυσικά το συντριπτικό ποσοστό των ερωτηθέντων, ήτοι το 93%, δήλωσε ότι έχουν περιορίσει το έτοιμο φαγητό (ταβέρνες κ.λπ.).
Επιπλέον, όσον αφορά τις τακτικές εξοικονόμησης χρημάτων, το 81,4% συγκρίνει τις τιμές μεταξύ ίδιων προϊόντων, το 75,3% αγοράζει προϊόντα με προσφορά τιμής, ενώ το 70,3% χρησιμοποιεί λίστα για τα ψώνια του.
Τέλος, αξιοσημείωτα στοιχεία της ένδειας του μέσου πολίτη είναι ότι το 47% προετοιμάζει το καθημερινό γεύμα με ό,τι έχει στο ψυγείο και το 44,6% τρώει την επόμενη μέρα το περίσσευμα της προηγούμενης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου