Οι Σοβιετικοί και οι Ανατολικογερμανοί έχτισαν το Τείχος εν μέρει για να σταματήσουν τη φυγή πολιτών από το Ανατολικό Μπλοκ που χρησιμοποιούσαν συχνά το Βερολίνο ως το σημείο από όπου προσπαθούσαν να διαφύγουν προς τη Δύση.
Μέχρι να χτιστεί το Τείχος, εκτιμάται ότι περίπου 20% του πληθυσμού της Ανατολικής Γερμανίας είχε τραπεί σε φυγή.
Στο τεύχος του της 8ης Σεπτεμβρίου1961 το περιοδικό LIFE έγραφε ότι το νεόδμητο τείχος «ύψους άνω των 20 μέτρων και φέροντας σκληρά θραύσματα γυαλιού, αποτελεί τώρα ένα σχεδόν μόνιμο εμπόδιο μεταξύ των άτυχων ανθρώπων και στις δύο πλευρές (του διχοτομημένου Βερολίνου)… Η κομμουνιστική απανθρωπιά σπάνια έχει δείξει χειρότερο και πιο σκληρό πρόσωπο από την περίπτωση του Τείχους του Βερολίνου – και η αγωνία και η ταπείνωση αυξάνεται στους κατοίκους, νέους και γέρους, Ανατολικούς και Δυτικούς».
Με την τοποθέτηση αυτού του αποκρουστικού προπυργίου, το ιδεολογικό χάσμα ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, τη Δυτική και την Ανατολική, έγινε πιο έντονο, πιο τρομακτικό και (φαινομενικά) πιο δυσεπίλυτο.
Ένα χέρι πάνω από την καλυμμένη με σπασμένα γυαλιά κορυφή του τείχους. Αύγουστος 1961.
Ένας άντρας από τη Δυτική Γερμανία σηκώνει ψηλά τον γιο του για να του δείξει τη θέα από την άλλη πλευρά του τείχους. 1961.
Μία γυναίκα που είχε δραπετεύσει επιτυχώς στο Δυτικό Βερολίνο, μιλάει στη μητέρα της που βρίσκεται ακόμη στο Ανατολικό Βερολίνο, Αύγουστος 1961.
Ομάδα κατοίκων του Δυτικού Βερολίνου παρακολουθούν ενώ ένας Ανατολικογερμανός αστυνομικός κάνει περιπολίες στο τείχος τον Αύγουστο του 1961.
Διαμαρτυρία κατοίκων του Δυτικού Βερολίνου εναντίον της κατασκευής του Τείχους του Βερολίνου. Αύγουστος 1961.
Ένας 17χρονος ορφανός Ανατολικογερμανός γλιστρά επιτυχώς ανάμεσα στα συρματοπλέγματα πάνω από το τείχος. Οκτώβριος 1961.
Σκιές Δυτικών Γερμανών πάνω στο τείχος. Χαιρετούν τους συγγενείς τους στην ανατολική πλευρά του τείχους. Δεκέμβριος 1962.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου