Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, με φόντο το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου. Έπειτα από τρεις μήνες επαφών πέντε μέτωπα παραμένουν ανοιχτά ενώ τα ζητήματα διαρθρωτικού χαρακτήρα χαρακτηρίζονται «καυτές πατάτες», όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα».
Πλειστηριασμοί
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν το θέμα αυτό το μεγαλύτερο αγκάθι. Η τρόικα επιμένει να μην παραταθεί το «πάγωμα» ενώ η κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα πολιτικά ευαίσθητο και προσπαθεί να προωθήσει λύση βασιζόμενη στην έννοια του «συνεργαζόμενου δανειολήπτη», η οποία θα προβλέπει σταδιακή κατάργηση της προστασίας των δανειοληπτών με απομείωση της προστατευόμενης αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας.
Δημοσιονομικό κενό
Το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να βγει άκρη χωρίς οριζόντια μέτρα ενώ αποκλείει κόψιμο συντάξεων των λεγόμενων ευγενών Ταμείων. Η τρόικα υπολογίζει το «χάσμα» ανάμεσα στις δύο πλευρές στο 1,25 δισ. αναγνωρίζοντας ωστόσο πως αυτό προκύπτει χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μέτρων κι έτσι είναι πιθανό το ποσό να μειωθεί. Το ζήτημα είναι αν θα μηδενιστεί ή θα προκύψει κάποια διαφορά η οποία θα φέρει μέτρα.
Αμυντική βιομηχανία
Η τρόικα ζητεί δραστική συρρίκνωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και λειτουργία αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των αναγκών του στρατού και όχι για εξαγωγές. Η κυβέρνηση θεωρεί το θέμα πολιτικά ευαίσθητο και το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει συρρίκνωση των ΕΑΣ αλλά διατήρηση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων για 18 μήνες. Αν στο διάστημα αυτό συνεχιστούν οι ζημιές τότε να τα πάρει ο Στρατός, όπως συμφωνήθηκε για την ΕΛΒΟ.
Ομαδικές απολύσεις
Η τρόικα ζήτησε νέα ρύθμιση με κατάργηση του ανώτατου ορίου απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση, και κατάργηση του δικαιώματος βέτο του υπουργού Εργασίας. Ο Γιάννης Βρούτσης ζήτησε το θέμα να επανεξεταστεί αργότερα ενώ ο υφυπουργούς Βασίλης Κεγκέρογλου είπε πως η κυβέρνηση δεν συζητά αλλαγές στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Φόροι υπέρ τρίτων
Η τρόικα θεωροί πως οι φόροι αυτοί επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση αντιτείνει πως σε ορισμένες περιπτώσεις καλύπτουν κρίσιμες χρηματοδοτικές ανάγκες οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό. Είναι θέμα, σημειώνουν «Τα Νέα», που δεν αποκλείεται να μείνει σε εκκρεμότητα
Πηγη: ΤΟ ΚΑΡΦΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου