Τη λογική του ποτηριού που είναι μισογεμάτο είχε επικαλεστεί η Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο στις 22 Νοεμβρίου επισημαίνοντας ότι η αγορά λειτουργεί καλύτερα όταν το βλέπουμε μισογεμάτο.
«Αυτή την θεώρηση πρέπει να τη χρησιμοποιήσει κάποιος, χωρίς να παραποιεί τα στοιχεία. Αρκεί να δείχνει κανείς λίγη εμπιστοσύνη. Αυτό κάνω πάντοτε έναντι του κ. Σαμαρά και αυτό το πνεύμα διέπει τις συνομιλίες μας, να μην υποθέτουμε πάντα το χειρότερο, αλλά μερικές φορές να θεωρούμε ότι υπάρχει και κάτι καλό», είχε δηλώσει η κυρία Μέρκελ προ δώδεκα ημερών υπογραμμίζοντας: «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει ελάφρυνση των υποχερώσεων. Κατά την άποψή μου έχουν ήδη γίνει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια».
Το μήνυμα αυτό επαναφέρουν κοινοτικοί αξιωματούχοι οι οποίοι δεν κατονομάζονται, οι οποίοι αποκάλυψαν στην γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» ότι ο έλεγχος των στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Süddeutsche Zeitung, τον Απρίλιο του 2014 προβλέπεται να γίνει η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και εκεί θα διαπιστωθεί εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο. Αυτό το χρονοδιάγραμμα -γράφει η γερμανική εφημερίδα- δεν αρέσει στον Σαμαρά, ο οποίος θα προτιμούσε να πάει στις ευρωεκλογές έχοντας διασφαλίσει από πριν ένα θετικό μήνυμα. Αλλά κυρίως αυτό είναι που δεν θέλει η καγκελάριος Μέρκελ ακριβώς εξαιτίας των ευρωεκλογών, διευκρινίζει το δημοσίευμα.
Εάν επιβεβαιωθεί ότι οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές βρισκόμαστε μπροστά σε νέα -και δυσμενέστερα- δεδομένα.
Κι αυτό διότι η ελληνική κυβέρνηση, και με τις σημερινές επαφές του πρωθυπουργού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιδιώκει να ολοκληρωθεί η συζήτηση για απομείωση του χρέους μέχρι τον Απρίλιο -και πάντως πριν τις ευρωεκλογές- και προσπαθεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι να μεταθέσουν τις αποφάσεις για το καλοκαίρι του 2014 ώστε να μην δώσουν την εντύπωση στους ψηφοφόρους τους ότι δίνουν νέα βοήθεια στην Ελλάδα.
Ωστόσο, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πλήρως απωθήσει όσα έλεγαν περί νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους και μιλούν απλώς για διευκολύνσεις, που θα έχουν έμμεσο και όχι εμφανές κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου