Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η τρομερή κινέζα πειρατίνα του 19ου αιώνα Τσινγκ Σι


Η τρομερή κινέζα πειρατίνα του 19ου αιώνα Τσινγκ ΣιΤην ώρα που οι περιπέτειες των διαβόητων κουρσάρων καλύπτονται συνήθως από μύθους και θρύλους, η περίπτωση της παντοδύναμης λησταρχίνας Τσινγκ Σι, που έβαλε «φωτιά» στις θάλασσες της Άπω Ανατολής, είναι πέρα για πέρα αληθινή. 

Όλα ξεκίνησαν όταν οι πειρατές κατέλαβαν τον πλωτό οίκο ανοχής που διαλαλούσε την πραμάτεια της στα 1800: αφού έβαλε στο μάτι τον αρχηγό των κουρσάρων και τον παντρεύτηκε (απαιτώντας το 50% της λείας για τα μάτια της μόνο!), ανέλαβε η ίδια τα ηνία του κουρσάρικου στόλου όταν ο σύζυγος πέθανε το 1807. 

Και τότε ήταν που ξεκίνησε η ζοφερή ακμή του Στόλου με τις Κόκκινες Σημαίες: αφού οι σκληροτράχηλοι άντρες δήλωσαν την υποταγή τους στην Τσινγκ Σι, ο πειρατικός στόλος έφερε τον όλεθρο και την καταστροφή στις θάλασσες της Κίνας.

Στον κολοφώνα του, ο πανίσχυρος Στόλος με τις Κόκκινες Σημαίες μετρούσε περισσότερα από 1.500 πλοία και 60.000 άντρες (με τους αριθμούς να ποικίλλουν φυσικά ανάλογα με την εκάστοτε αναφορά), αριθμός ικανός δηλαδή για να επιβάλουν οι πειρατές της τον δικό τους νόμο: εισφορές και φόρους σε όλες τις παράκτιες πόλεις της Κίνας.

Κι όταν ο αυτοκράτορας εξοργισμένος αποφάσισε να αντιπαρατεθεί με τη γυναίκα κουρσάρο, εκείνη θα εξαφάνιζε από τον χάρτη τις δυνάμεις του! Σειρά είχαν κατόπιν οι αρμάδες των Ολλανδών, Πορτογάλων και Βρετανών, και όταν τις συνέτριψε κι αυτές ήταν πλέον το αδιαφιλονίκητο αφεντικό των θαλασσών της Κίνας. 

Ήταν πράγματι μια από τους πλέον φοβερούς πειρατές που γνώρισε ποτέ η οικουμένη και η μόνη μάλιστα γυναίκα επικεφαλής κουρσάρικου στόλου! Αλλά και από τους ελάχιστους πειρατές που «συνταξιοδοτήθηκαν» από το επάγγελμα, περνώντας την υπόλοιπη ζωή της ζάμπλουτη και νόμιμη...

Πρώτα χρόνια


Για τη ζωή της Τσινγκ Σι (1775-1844) πριν από το 1801 δεν είναι τίποτα γνωστό. Ξέρουμε μόνο το πραγματικό της όνομα, Τσενγκ Ι Σάο, καθώς και ότι εργαζόταν ως πόρνη σε έναν από τους περίφημους πλωτούς οίκους ανοχής της πόλης Canton (σημερινή Guangzhou), όπως τόσες και τόσες κοπέλες της εποχής. Όσο για το παρατσούκλι που έμεινε γνωστή, το Τσινγκ Σι, σήμαινε απλώς «χήρα του Ζενγκ».

Η νεαρή κοπέλα πιάστηκε λοιπόν αιχμάλωτη από τον κουρσάρικο στόλο του διαβόητου πειρατή Ζενγκ Γι σε μια από τις συχνές επιθέσεις τους στην πόλη. Η σύλληψή της δεν ήταν μάλιστα τυχαία, καθώς ο κουρσάρος είχε διατάξει τους άντρες του να του φέρουν ενώπιόν του τη συγκεκριμένη 26χρονη καλλονή. 

Την είχε ήδη ερωτευτεί σε παλιότερη συνάντησή τους και της πρότεινε αμέσως γάμο. Κι εκείνη, σε μια πρώιμη επίδειξη του δαιμόνιου μυαλού της, δέχτηκε υπό τον όρο ότι ο σκληροτράχηλος πειρατής θα της έδινε όχι λιγότερο από το 50% κάθε κατοπινής λείας(!), αλλά και μια από τις 6 ναυτικές μοίρες που διοικούσε ο Ζενγκ θα περιερχόταν πλέον στα χέρια της!


Η Τσενγκ Ι Σάο κέρδισε σύντομα την εκτίμηση τόσο του φοβερού πειρατή όσο και των αντρών του και βάλθηκε να τον πείσει ότι έπρεπε να αυξήσει τη δύναμή του στη θάλασσα. Οι διάφορες κινεζικές πειραματικές αρμάδες μάχονταν μεταξύ τους για την ηγεμονία στη θάλασσα και χρειαζόταν κάποιους να τους ενώσει κάτω από τη διοίκησή του. 

Μέχρι το 1804, το σχέδιο της Τσενγκ είχε ευοδωθεί: ο Ζενγκ, χρησιμοποιώντας τόσο τη μακρά πειρατική του παράδοση (η οικογένειά του ήταν γνωστοί κουρσάροι από τον 17ο αιώνα!) όσο και ισάριθμες δόσεις εκφοβισμού και απειλών, κατάφερε να ενώσει τους πειρατές της Κίνας σε μια ζοφερή συμμαχία που δεν είχε ξαναδεί η Άπω Ανατολή: ο Στόλος με τις Κόκκινες Σημαίες αριθμούσε πλέον 1.500 πλοία (συνολικά, μαχητικά και βοηθητικά) και έσπερνε τον τρόμο από την Κορέα μέχρι και τη Μαλαισία!

Από σύζυγος κουρσάρου, αρχηγός των πειρατών


Η καθοριστική στιγμή της Τσενγκ λαμβάνει χώρα το 1807, όταν ο παντοδύναμος Ζενγκ Γι σκοτώνεται σε τυφώνα που έπληξε το Βιετνάμ. Η χήρα -πλέον ονομάζεται Τσινγκ Σι- δεν χάνει χρόνο και πείθει το πρωτοπαλίκαρο (και ανιψιό) του Ζενγκ, Τσανγκ Πάο, να την αναγορεύσει αρχηγό του στόλου, με τον ίδιο να κερδίζει έτσι τη θέση του υπαρχηγού. Η φήμη και ο σεβασμός που απολάμβανε ήδη η Τσινγκ Σι μεταξύ των πειρατών ήταν τέτοια που το ζήτημα της αρχαιρεσίας τακτοποιήθηκε γρήγορα και χωρίς πολλά προβλήματα. 

Στη συμφωνία με τον Τσανγκ Πάο έπαιξε αναμφίβολα ρόλο η ομορφιά της πειρατίνας και το σεξαπίλ της, καθώς έγιναν εραστές και αργότερα μάλιστα παντρεύτηκαν κιόλας (αν και κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ο γάμος τελέστηκε μετά την απόσυρση της πειρατίνας από την ενεργό δράση).


Γνώριζε όμως ότι παρά την ευκολία με την οποία τη δέχτηκαν οι πειρατές για αρχηγό τους, δεν έπαυε να ήταν γυναίκα και σύντομα κάποιοι θα αμφισβητούσαν τις ηγετικές της ικανότητες. Γι' αυτό και υιοθετεί αυστηρή πειθαρχία στην αρμάδα της, με το ανάλγητο του νέου πειρατικού κώδικα που σκάρωσε να στέλνει ηχηρό μήνυμα σε όποιον τολμούσε να την αψηφήσει. 

Οι νέοι κανόνες συμπεριφοράς του Στόλου με τις Κόκκινες Σημαίες ήθελαν οποιαδήποτε απόπειρα ανυπακοής, κλοπής, λιποταξίας, παράβασης καθήκοντος ή δειλίας να τιμωρείται με αποκεφαλισμό! Όσο για τον βιασμό γυναικών αιχμαλώτων, η τιμωρία για τον παραβάτη πειρατή ήταν ο ευνουχισμός...

Αφεντικό των θαλασσών


Με τους δρακόντειους νόμους υποταγής στο πλευρό της, που κρατούσαν τους πειρατές τιθασευμένους, η Τσινγκ Σι βάλθηκε πλέον να κατακτήσει τις θάλασσες της Κίνας ολοσχερώς. Η δύναμή της αυξανόταν με τρομακτικό ρυθμό: μέσα σε μόλις έναν χρόνο, ο πειρατικός στόλος της αριθμούσε 200 ποντοπόρα πλοία με 25 κανόνια σε κάθε πλευρά, 800 βοηθητικά πλοιάρια, δεκάδες ποταμόπλοια και περισσότερους από 20.000 άντρες! 

Ήταν όχι μόνο ο μεγαλύτερος πειρατικός στόλος που γνώριζε ποτέ η Ανατολική Ασία, αλλά και μια από τις ισχυρότερες ναυτικές δυνάμεις της εποχής! Τίποτα δεν μπορούσε πλέον να σταθεί εμπόδιο στην Τσινγκ, η οποία άρχισε να απαιτεί εισφορές από κάθε εμπορική δραστηριότητα και να επιβάλει βαριά φορολογία σε όλες τις παράκτιες πόλεις, από το Macau μέχρι την Canton. 

Η ίδια ήταν πλέον μια de facto εξουσία που δεν μπορούσε να αγνοηθεί: δεν θα της έπαιρνε πολύ να επιβάλει νέες φορολογίες και έκτακτες εισφορές στους κατοίκους, πριν υιοθετήσει δικούς της νόμους στις περιοχές που έλεγχε! 


Ήταν ξεκάθαρο ότι ο (αποδυναμωμένος) αυτοκράτορας και η παραπαίουσα κεντρική διακυβέρνηση δεν μπορούσαν πλέον να παριστάνουν ότι δεν υπάρχει το ενοχλητικό αυτό πρόβλημα στις θάλασσες της Κίνας: το 1808 λοιπόν ο Αυτοκρατορικός Στόλος στέλνεται στο κατόπι της Τσινγκ Σι, η οποία ξεπαστρεύει εύκολα τη ναυτική δύναμη του βασιλιά και 63 νέα πλοία (και χιλιάδες αιχμάλωτοι ναύτες) περιέρχονται έτσι στην κατοχή της. Όσοι μάλιστα ναύτες παρέμειναν πιστοί στον αυτοκράτορα, ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου. 

Επόμενες αυτοκρατορικές επιθέσεις στον στόλο της Τσινγκ στέφθηκαν από παρόμοια αποτυχία, με μόνο αποτέλεσμα να την κάνουν ακόμα δυνατότερη. Κάθε απόπειρα ανταρσίας ή εξέγερσης των κατοίκων στη σφαίρα επιρροής της τιμωρούταν πλέον παραδειγματικά: το χωριό καιγόταν μέχρι θεμελίων και όλοι οι άντρες σφαγιάζονταν. 

Απεγνωσμένοι οι κινέζοι αξιωματούχοι, στράφηκαν στους Βρετανούς και τους Πορτογάλους για βοήθεια, με τις ναυτικές τους δυνάμεις να γνωρίζουν φυσικά παρόμοια τύχη! Η εταίρα-ναύαρχος αποδείχθηκε πολύ σκληρό καρύδι για να δαμαστεί. Οι βρετανοί ναύτες την αποκαλούν έκτοτε «Τρόμος της Νότιας Κίνας»...

Αίσιο τέλος


Μέχρι το 1810, ο αυτοκράτορας και οι σύμβουλοί του είχαν αποδεχθεί την ήττα τους, γι' αυτό και πρόσφεραν γενική αμνηστία σε όλους τους πειρατές που θα εγκατέλειπαν τα κουρσάρικα και θα παρέδιδαν τα όπλα τους! 

Η δαιμόνια Τσινγκ Σι αναγνώρισε στην κίνηση τη χρυσή της ευκαιρία να απαλλαγεί από την πειρατική ζωή και να νομιμοποιήσει τον τεράστιο πλούτο της. Ήξερε ότι τίποτα δεν διαρκεί παντοτινά, ήταν λοιπόν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνει νόμιμη. Εμφανίζεται έτσι αιφνιδίως με τους άντρες της στο σπίτι του κυβερνήτη της Canton και εξασφαλίζει μια εντυπωσιακή συμφωνία: η ίδια και οι άντρες της παίρνουν γενική αμνηστία (πλήρης παραγραφή των αδικημάτων τους δηλαδή), οι πειρατές μπορούν να κρατήσουν τη λεία τους (η οποία και νομιμοποιείται), όσοι το θελήσουν μπορούν να υπηρετήσουν στο Αυτοκρατορικό Ναυτικό (με αυξημένες μάλιστα απολαβές), ενώ ο σύντροφός της, Τσανγκ Πάο, παίρνει τον βαθμό του υπολοχαγού!


Κι έτσι η Τσινγκ Σι αποσύρθηκε από την πειρατεία στα 35 της, έπειτα από μόλις 3 χρόνια δράσης δηλαδή, σε μια υπερεπιτυχημένη καριέρα που θα ζήλευαν όλοι οι διαβόητοι κουρσάροι του πλανήτη! Η ίδια άνοιξε κατόπιν έναν ψυχαγωγικό πολυχώρο (συνδυασμό οίκου ανοχής και καζίνου), το οποίο λειτούργησε μέχρι τον θάνατό της σε ηλικία 69 ετών. Η Τσινγκ απέκτησε μετά τη «συνταξιοδότησή» της από την πειρατεία τουλάχιστον έναν απόγονο. 

Το γεγονός ότι έφυγε από τα κουρσάρικα καταστρώματα ζωντανή, ζάμπλουτη και νόμιμη τη μετατρέπουν στον πλέον πετυχημένο πειρατή που έζησε ποτέ. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη το τέλος άλλων διαβόητων κουρσάρων, η Τσινγκ Σι έβαλε τα γυαλιά στους άντρες, σε επίπεδο πειρατικής εποποιίας πάντα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...