Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΙΜΕ:ΓΣΕΒΕΕ:Τα 7 στα 10 νοικοκυριά περικόπτουν έξοδα για φαγητό, 9 στα 10 για ρουχισμό, 3 στα 4 για θέρμανση...

Εφιαλτικές συνθήκες διαβίωσης -ορθότερα, "επιβίωσης"- σε σκηνικό βίαιης εκπτώχευσης περιγράφει η ετήσια τακτική έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Marc,
καθώς περιγράφει έναν απέραντο ζόφο, όπου τα 7 στα 10 νοικοκυριά περικόπτουν έξοδα για το φαγητό, τα 9 στα 10 κόβουν έξοδα για ρουχισμό, τα 3 στα 4 έξοδα θέρμανσης και μετακινήσεων, ενώ ο ένας στους τρεις ιδιοκτήτες φοβάται πως θα χάσει το σπίτι του!

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, 40,2% των νοικοκυριών (περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά) έχει στην οικογένεια τουλάχιστον έναν άνεργο και μόλις το 9,8% (ούτε 1 στους 10) λαμβάνει επίδομα ανεργίας (λιγότεροι και από 200.000)! Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν μείνει ακάλυπτοι ενώπιον του κινδύνου της ανεργίας.
Σε κατάσταση διαρκούς άγχους και αβεβαιότητας ζει το 44,3% του πληθυσμού που διατηρεί οικονομικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και, σαν μην ήταν αρκετό αυτό, το ένα στα δέκα νοικοκυριά αναγκάστηκε να ξεπουλήσει περιουσιακά του στοιχεία για αντεπεξέλθει στην κρίση. Και αν αυτά είναι απολογιστικά στοιχεία, εύκολα φαντάζεται κάποιος τι έρχεται στο προσεχές διάστημα καθώς οι πρόσφατοι νόμοι για φορολόγηση ακινήτων, κατασχέσεις καταθέσεων και μερική άρση πλειστηριασμών αναμένεται να συνθλίψουν οικονομικά ακόμη και με δημεύσεις τα νοικοκυριά από τα οποία ένα στα τρία βρίσκεται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς Δημόσιο, ταμεία ΔΕΚΟ, τράπεζες, δάνεια κ.λπ., λόγω αδυναμίας. Το 34,8% των νοικοκυριών καθυστερεί τις οφειλές για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, ενώ το 41,7% δήλωσε ότι δεν διαθέτει επαρκές εισόδημα για κάλυψη υποχρεώσεων.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν καλύπτει φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις, αγοράζει αγαθά χαμηλότερης ποιότητας και φοβάται ότι κάποια στιγμή θα κινδυνεύσει να χάσει το σπίτι του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 94,6% των νοικοκυριών έχει υποστεί μειώσεις εισοδήματος το διάστημα της κρίσης (2010-2013). Η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών που ανήκουν στο εισοδηματικό κλιμάκιο 10.000-25.000 ευρώ (96%-97%) εμφανίζει μειώσεις εισοδημάτων. Σε σχέση με το 2012, το 82,4% έχει υποστεί μειώσεις μέσα στο 2013.
Ο μέσος όρος μείωσης εισοδήματος εκτιμάται σε 39,47%. Η Αττική είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη πτώση (41,06%).
Βασική στήριξη των νοικοκυριών αποτελούν οι συντάξεις (48,6%). Τα μισθωτών, ελευθέριων επαγγελμάτων και επιχειρηματικής δραστηριότητας έχουν υποχωρήσει ως προς τη συνεισφορά τους στην οικονομία του νοικοκυριού (35,9% των νοικοκυριών στηρίζεται σε μισθούς, 10,3% σε επιχειρηματικά κέρδη).
Ένα 41,7% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του επόμενου έτους, ενώ αυξημένη αδυναμία δηλώνουν τα νοικοκυριά με τουλάχιστον έναν άνεργο (51%).
Το 75,5% (από 70% στην αντίστοιχη περσινή έρευνα) των νοικοκυριών αναμένει τις εκπτώσεις για να αγοράσει βασικά αγαθά. Δραματικές είναι οι περικοπές στην κατανάλωση λόγω συρρίκνωσης εισοδημάτων. Το 63,7% έχει κάνει περικοπές δαπανών ειδών διατροφής, το 90,3% περιόρισε τις δαπάνες ένδυσης - υπόδησης και περίπου το 90% έχει περιορίσει τις εξόδους σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, σινεμά.
Άνω του 75% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές δαπανών θέρμανσης και μετακινήσεων, γεγονός που συνδέεται με τη διατήρηση του υψηλού και αναποτελεσματικού φόρου στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.
Με βάση την έρευνα, η τάση υποβάθμισης της ποιότητας ζωής συνεχίζεται, καθώς το 36,5% του πληθυσμού δηλώνει ότι αγοράζει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας. Οξυμμένο είναι το πρόβλημα στις πολυμελείς οικογένειες (σε άνω των 5 ατόμων, το ποσοστό ανέρχεται στο 44,7%) και στις χαμηλές εισοδηματικά κατηγορίες.
Το 86,7% του πληθυσμού κατέχει κάποιο ακίνητο. Το 28,1% των νοικοκυριών που διαμένει σε ιδιόκτητο σπίτι έχει στεγαστικό δάνειο. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά έχουν δανειακά βάρη στο ακίνητο όπου διαμένουν. Ως εκ τούτου, ένα στα τρία νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του εξαιτίας τόσο των συσσωρευμένων υποχρεώσεων όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων (δανειακών, φορολογικών και άλλων). Η ανασφάλεια αυτή δημιουργεί φαύλο κύκλο αποεπένδυσης και κατάρρευσης των αξιών των ακινήτων.
Η συγκεκριμένη έρευνα εντάσσεται στις ετήσιες τακτικές έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (συνεργασία με την εταιρεία Marc A.E.). Διενεργήθηκε σε δείγμα 1.201 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας την περίοδο Δεκεμβρίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...