Σήμερα ξεκινά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum, WEF) που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας και θα διαρκέσει έως και τις 25 Ιανουαρίου. Το βασικό θέμα του συνεδρίου έχει τίτλο «Αναδιαμορφώνοντας τον κόσμο: συνέπειες για την κοινωνία, την πολιτική και τις επιχειρήσεις», και όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, το παρών θα δώσουν σημαίνουσες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής.
Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 2.500 συμμετέχοντες από περίπου 100 χώρες, μεταξύ αυτών 40 αρχηγοί κρατών, αναμένεται να συμμετάσχουν στο ετήσιο ραντεβού για την πολιτική και την οικονομία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε αυτό το χιονοδρομικό θέρετρο των ελβετικών Άλπεων.
Πιο αναλυτικά, στο Νταβός, είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε και η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ.
Μεταξύ των προσωπικοτήτων του οικονομικού κόσμου που θα συμμετάσχουν στο φετινό συνέδριο στο Νταβός, θα είναι, ακόμη, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, καθώς και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.
Παράλληλα, μεταξύ των ηγετών της Μέσης Ανατολής που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμαντ Μουστάφα. Όσον αφορά στην Αίγυπτο, η χώρα θα εκπροσωπηθεί στο Νταβός από μια σημαντική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι, τον οποίο θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών και Επενδύσεων. Ο Ζορζ Σάμπρα, πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, επίσης θα μεταβεί στο Νταβός.
Και ο νέος Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, όμως, θα πάει στο Νταβός, όπου στις 23 Ιανουαρίου θα συμμετάσχει σε μια συζήτηση με θέμα «Το Ιράν στον κόσμο», μόλις μία ημέρα μετά την έναρξη της «Γενεύης 2», δηλαδή της διεθνούς διάσκεψης για τη συριακή κρίση. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως το γεγονός ότι «Γενεύη 2» και Νταβός συμπίπτουν χρονικά και ο ελβετικός στρατός θα διευκολύνει τη μετακίνηση των υψηλών συμμετεχόντων από τη μία στην άλλη, έχει δώσει τροφή για σχόλια στους συνομωσιολόγους, που πιστεύουν πως οι κορυφαίοι ηγέτες «θα πάρουν γραμμή» από τους επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ σχετικά με τα πετρέλαια της Συρίας και θα πάνε να επιβάλλουν αυτή τη θέση στη Γενεύη.
Φέτος, ωστόσο, θα έχουμε και μία «ηχηρή» απουσία, αφού η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που μέχρι τώρα συμμετείχε τακτικά στο WEF, δεν θα μπορέσει να είναι παρούσα εξαιτίας του πρόσφατου ατυχήματος που είχε ενώ έκανε σκι.
Παρόντες θα είναι, φυσικά -όπως κάθε χρόνο- και διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, όπως η διευθύντρια της Yahoo!, Μαρίσα Μάγερ και ο γενικός διευθυντής της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, Τζόζεφ Χιμένες, καθώς η υγεία και η τεχνολογία είναι δύο από τα κυρίαρχα θέματα του φετινού φόρουμ. Στο Νταβός θα μεταβεί και δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς Gates, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, αλλά και ο φιλάνθρωπος ηθοποιός Ματ Ντέιμον.
Ποιοι διάσημοι αποφεύγουν συστηματικά το Νταβός
Η ετήσια «παρέλαση» των διασημοτήτων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, αναμφίβολα, είναι πάντοτε εντυπωσιακή. Εκτός, όμως, από τις λαμπερές παρουσίες, εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απουσίες, διότι σημαίνουσες προσωπικότητες επιλέγουν συνειδητά να αποφεύγουν συστηματικά το Νταβός, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις.
Μεταξύ αυτών, συναντάμε τον δισεκατομμυριούχο Γουόρεν Μπάφετ, αλλά και τον Τιμ Κουκ της Apple, o οποίος ακολουθεί τα χνάρια του αποθανόντος προκατόχου του Στιβ Τζομπς, αφού και εκείνος δεν είχε πάει ποτέ στο Νταβός.
Επίσης, οι ιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτς και Σέρτζι Μπριν, σταμάτησαν να πηγαίνουν πριν από δύο χρόνια, όπως έκανε και ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Βέβαια, τόσο το Google όσο και το Facebook εκπροσωπούνται στο Νταβός από άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών.
Απόντες θα είναι και οι επικεφαλής της General Electric και της IBM, Τζέφρι Ίμελτ και Βιρτζίνια Ρόμετι. «Εγώ δεν πάω στο Νταβός και γενικά σε τέτοια μέρη», δήλωσε μάλιστα με περιφρονητικό ύφος ο Ίμελτ.
Το Νταβός περιφρονούν, επίσης, και άλλες προσωπικότητες. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, που παρευρέθηκε μόνο μία φορά στο Νταβός το χαρακτήρισε ως «έναν αστερισμό εγωκεντρικών ατόμων που εμπλέκονται σε όργια κολακείας».
Αρνητικός στη φιλοσοφία του Νταβός δηλώνει και ο πρώην επικεφαλής της Pimco Μοχάμεντ Ελ Εριάν (σ.σ.: Παραιτήθηκε το βράδυ της Τρίτης και τη θέση του πήρε ο Ντάγκλας Χοτζ), που είναι, επίσης, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων στον κόσμο.
Όπως ο ίδιος λέει, απορρίπτει μονίμως τις προσκλήσεις, καθώς δεν βλέπει το λόγο να συναντιέται με τόσους «πελάτες» σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα στις Άλπεις.
Άλλοι, βέβαια, δεν πηγαίνουν απλώς και μόνο για... πρακτικούς λόγους. Χαρακτηριστική είναι η σχετική ατάκα του προέδρου του Ινστιτούτου για την Καινοτομία Μεγάλης Κλίμακας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, Τζον Κάο, που κατά το παρελθόν συμμετείχε στο WEF. «Είναι πολύ μακριά, κάνει κρύο και έχει πολύ κόσμο», είπε.
Όπως φαίνεται, το Ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει θαυμαστές αλλά και επικριτές. Φυσικά, έχει και κάποιους που ναι μεν θέλουν να παραβρεθούν, εντούτοις το κόστος του «χρυσού εισιτήριου» το καθιστά αδύνατο.
Σημειώνεται πως πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές και άλλοι συμμετέχουν δωρεάν -αλλά μόνον κατόπιν προσκλήσεως- ενώ για τις επιχειρήσεις το κόστος συμμετοχής φθάνει τα 20.000 δολάρια το άτομο και σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τα αεροπορικά έξοδα μπορεί να ξεπεράσει τα 70.000 δολάρια!
Τι είναι -τελικά- το Νταβός;
Κάποιοι θεωρούν πως το Νταβός είναι ο «ναός» του καπιταλισμού. Άλλοι που αρέσκονται στις θεωρίες συνωμοσίας, το βλέπουν ως ένα παγκόσμιο διευθυντήριο, που έρχεται στη δεύτερη θέση μετά τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ.
Όπως και να έχει, η ιδέα για το WEF -που ξεκίνησε ως μία ευχάριστη συγκέντρωση γύρω από τη φωτιά στο τζάκι ενός ελβετικού σαλέ και σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα τεράστιο γεγονός- ήταν του Ελβετού οικονομολόγου Κλάους Σβαμπ, ο οποίος το εγκαινίασε το 1971 και συνεχίζει να το διευθύνει μέχρι και σήμερα. Ο ίδιος, μάλιστα, το χαρακτηρίζει ως μία «πλατφόρμα για συνεργατική σκέψη και αναζήτηση λύσεων», αλλά «όχι για λήψη αποφάσεων».
Η κεντρική ιδέα, όταν πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το Φόρουμ, ήταν οι κορυφαίες προσωπικότητες στον τομέα των επιχειρήσεων να συναντηθούν σε ένα «ουδέτερο» και «φιλικό» περιβάλλον μακριά από το άγχος και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, ώστε να συζητήσουν σημαντικά θέματα της παγκόσμιας ατζέντας με καθαρό μυαλό και χωρίς πιέσεις. Αν και τους πρώτους καιρούς, το Νταβός κρατούσε περισσότερες ημέρες, στην εποχή μας -όπου ο χρόνος είναι πολυτέλεια- διαρκεί μόνο λίγες ημέρες.
Στο τετραήμερο που θα διαρκέσει το Φόρουμ, έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 250 συναντήσεις και εργαστήρια. Εντούτοις, μάλλον εκείνα που διαδραματίζονται στους διαδρόμους του Νταβός, στις πίστες του σκι και στα πολυτελή δείπνα, φαίνεται να είναι τα πιο σημαντικά, αφού εκεί φέρονται να κλείνονται οι κυριότερες συμφωνίες.
Νταβός: Εδώ όπου το 2010 ξεκίνησε η κατάρρευση της Ελλάδας
Από εδώ, άλλωστε, τέσσερα χρόνια πριν, ξεκίνησε η αρχή του τέλους για την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας. Ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είχε βρεθεί στο στόχαστρο των δημοσιογράφων που ζητούσαν διακαώς απαντήσεις για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.
Εκεί, ήταν, που ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένος να πάρει επώδυνα μέτρα για να βάλει την οικονομία στον «ίσιο» δρόμο και έτσι από αυτό το σημείο αρχίζουμε να μετράμε αντίστροφα για το πρώτο Μνημόνιο, που ανακοινώθηκε επισήμως στον ελληνικό λαό στις 23 Απριλίου του 2010. Ποιος, άλλωστε, μπορεί να ξεχάσει τα «φαρμακερά» λόγια του Γ. Παπανδρέου που τον βλέπαμε σε απευθείας σύνδεση με φόντο το ειδυλλιακό Καστελόριζο;
Δεν ήταν κοινό μυστικό. Ο πρωθυπουργός το 2010 στο Νταβός είχε δεχτεί πιέσεις, «πέρασε επώδυνες στιγμές». Η κρίση που ξέσπασε το 2008 «είχε ψαλιδίσει» για τα καλά τα φτερά όλων. Το κλίμα δεν ήταν εορταστικό. Η Ελλάδα και το πρόβλημα χρέους της ήταν ο « μαύρος πρωταγωνιστής» στο Φόρουμ. Ο ίδιος ο Όσμπορν, άλλωστε, είχε επιτεθεί φραστικά σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες κατηγορώντας τους για ανικανότητα να επιλύσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας που ταλανίζουν συνολικά την Ευρωζώνη από τα τέλη του 2009.
Εκεί, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου διέψευδε κατηγορηματικά τα σενάρια πτώχευσης της Αθήνας είναι το μέρος, όπου μπήκε η ταφόπλακα της Ελλάδας.
«Για το πρόβλημα στην Ελλάδα ευθυνόμαστε εμείς. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την οικονομία μας, για να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας. Έχουμε ξεκάθαρο πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος για την αναδιάρθρωση της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης του φορολογικού συστήματος, του συνταξιοδοτικού. Είναι πρόγραμμα σταθερότητας, ελέγχεται από την ΕΕ και έχει την έγκρισή της. Είμαστε αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε. Προφανώς για το ότι γίναμε ευάλωτοι στις αγορές και στους κερδοσκόπους υπεύθυνοι είμαστε εμείς. Αλλά η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και πολλών άλλων χωρών», αυτά ήταν μερικά από τα λόγια του τότε πρωθυπουργού σε επίμονο δημοσιογράφο των Financial Times, γεγονός που έδειχνε πως ήταν αποφασισμένος να συμφωνήσει με οτιδήποτε τού προτείνουν στο Νταβός οι «καλοί» σύμβουλοι που νοιάζονταν μόνο για το συμφέρον της πατρίδας μας, την οποία εν έτει 2014 βλέπουν πως έφεραν τελικά στο χείλος του γκρεμού.
«Χρειαζόμαστε ένα διεθνές οικονομικό σύστημα, το οποίο να είναι καλύτερα ελεγχόμενο ώστε να μην δημιουργούνται φήμες που να προκαλούν χάος στις χώρες, όταν υπάρχει ένα σοβαρό και υπεύθυνο πρόγραμμα. Είναι πολύ εύκολο. Ζούμε σε μια εποχή όπου οι φήμες πλήττουν σοβαρές, ισχυρές και υπεύθυνες κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, ακούστηκε ότι η Ελλάδα ζήτησε από Κινέζους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα. Δεν το έχουμε κάνει ποτέ αυτό. Το διέψευσαν και οι Κινέζοι», είχε πει, ακόμη, ο κ. Παπανδρέου, γιατί τότε «κανείς άλλος δε μπορούσε να μας βοηθήσει εκτός από την Ευρώπη και το ΔΝΤ». Ούτε οι Κινέζοι, ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Άραβες...
«Έχουμε ήδη περικόψει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα. Διακόψαμε συμβάσεις και είμαστε σε διαπραγματεύσεις για τους μισθούς. Θα κάνουμε περικοπές μισθών. Αυτά είναι μόνο δύο από τα μέτρα», είχε, επίσης, δηλώσει. Σήμερα τα μέτρα είναι πια αμέτρητα, οι απολύσεις στο Δημόσιο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και το 2014 και η ανεργία βαράει κόκκινο και διώχνει τα Ελληνόπουλα από την Ελλάδα, αφού η ανεργία των νέων έχει φτάσει πια σε νούμερα που το μόνο που προκαλούν είναι όλο και μεγαλύτερη απογοήτευση και θλίψη.
«Κάνουμε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, στο συνταξιοδοτικό, τους επόμενους μήνες θα έχουμε και νόμους για τα ακίνητα». Και αυτά ήταν λόγια του κ. Παπανδρέου, όμως οι νόμοι για τα ακίνητα συνεχώς αλλάζουν και τροποποιούνται, ενώ οι περισσότεροι συνταξιούχοι έχουν φτάσει με την πολιτική του στα όρια της εξαθλίωσης.
«Θα στείλουμε ένα σημαντικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές αλλά και στον ελληνικό λαό ότι δημιουργούμε ένα σύστημα όπου τα ευρώ τους δεν θα πηγαίνουν σε μια μαύρη τρύπα, σε διαφθορά, πελατειακές σχέσεις, αλλά θα χρησιμοποιούνται για να ενδυναμωθούν οι προσπάθειες ενίσχυσης των επενδύσεων σε τομείς ανάπτυξης και, βεβαίως, όλα αυτά με κοινωνική δικαιοσύνη», είχε προσθέσει. Δυστυχώς, αυτή την «κοινωνική δικαιοσύνη» ο ίδιος δεν την έφερε ποτέ...
Πηγη: http://www.protothema.gr/economy/article/346474/davos-to-sunedrio-apo-opou-to-2010-xekinise-i-katarreusi-tis-elladas/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου