Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Πόλεις φαντάσματα

Πόλεις φαντάσματα
Άλλοτε ακμάζουσες πόλεις που εγκαταλείφθηκαν στο πέρασμα του χρόνου και έχασαν την αίγλη τους, αφήνοντας πίσω τους ένα... στοιχειωμένο τοπίο.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο γνωστές «πόλεις – φαντάσματα» του κόσμου.

Dallol, Αιθιοπία




Σε αυτό το μέρος κατοικούσε τη δεκαετία του 1960 η κοινότητα των εργατών στα ορυχεία αλατιού και ποτάσας. Τα περισσότερα κτίρια ήταν χτισμένα με τούβλα από αλάτι. Κατέχει το ρεκόρ της πιο θερμής κατοικημένης περιοχής στη Γη, με μέσο όρο θερμοκρασίας τους 35 βαθμούς Κελσίου (1960-1966).

Novi Cidade de Kilamba (ή Kilamba New City), κοντά στη Luanda της Ανγκόλας




Είχε σχεδιαστεί για 500.000 κατοίκους και χτίστηκε από την κρατική εταιρεία China International Trustand Investment Corporation πριν από μερικά χρόνια. Αποτελείται από 750 πολύχρωμες, οκταόροφες πολυκατοικίες, πολλά σχολεία, εμπορικά κέντρα, αίθουσες κινηματογράφου, ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων και πάνω από 100 καταστήματα. Μέχρι τον Ιούλιο του 2012 είχαν πουληθεί μόλις 220 διαμερίσματα.

Kolmanskop ή Kolmanskuppe, Ναμίμπια




Χτίστηκε το 1908 όταν η Ναμίμπια αποτελούσε διάσημο προορισμό των «κυνηγών διαμαντιών». Διέθετε καζίνο, νοσοκομείο και ένα σχολείο όμως εγκαταλείφθηκε μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν έπεσαν οι πωλήσεις διαμαντιών.

Tawergha, Λιβύη



Η πόλη εκκενώθηκε από την πολιτοφυλακή του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2011. Η Tawergha είχε πληθυσμό 24.223 κατοίκων το 2006.

Pomona, Ναμίμπια




Εδώ υπήρχε το πλουσιότερο ορυχείο διαμανιτών στη δεκαετία του 1910. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις 1 εκατ. καράτια είχαν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, ενώ σήμερα βρίσκεται μέσα στη ζώνη εξόρυξης διαμαντιών (με περιορισμένη πρόσβαση), η οποία καλείται Sperrgebiet.

Pyramiden, ένας ρωσικός οικισμός ανθρακωρύχων, στο Svalbard της Νορβηγίας





Χτίστηκε από τη Σουηδία το 1910, αλλά πουλήθηκε στην τότε ΕΣΣΔ το 1927. Εγκαταλείφθηκε το 1998 και από τότε έχει μείνει ανέπαφη. Εδώ υπάρχει ένα άγαλμα του Λένιν, στο βορειότερο σημείο του κόσμου που έχει τοποθετηθεί ποτέ. Από το 2007 η ιδιοκτήτρια εταιρεία Arktikugol ανακαίνισε το ξενοδοχείο και διοργανώνει επισκέψεις.

Oradour-sur-Glane, Γαλλία




Το χωριό καταστράφηκε το 1944, όταν οι 624 κάτοικοί του, συμπεριλαμβανομένων 205 παιδιών και 247 γυναικών σφαγιάστηκαν από τους Waffen-SS, στις 10 Ιουνίου του 1944. Επέζησε μόνο μία γυναίκα, η 47χρονη Marguerite Rouffanche. Το μέρος μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο και μνημείο ηρώων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Kayaköy, νοτιοδυτική Τουρκία




Αυτό το χωριό χτίστηκε στη θέση της αρχαίας πόλης Carmylessus στ μέσα του 18ου αιώνα. Ο πληθυσμός του ήταν σχεδόν αποκλειστικά ελληνορθόδοξος, αλλά εγκαταλείφθηκε το 1923 μετά την ανταλλαγή πληθυσμών. Από τότε είναι μουσειακός χώρος. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών έχει ελληνικά στοιχεία, ενώ διαθέτει και δύο χριστιανικές εκκλησίες.

Äuli, Ελβετία




Χτίστηκε από την ελβετική κυβέρνηση ως πόλη εκπαίδευσης στρατιωτικών.

Copehill Down, Wiltshire, Αγγλία 




Χτίστηκε από το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ως αντίγραφο ενός γερμανικού χωριού το 1988.

Döllersheim, Αυστρία




Αυτό το 900 ετών χωριό και άλλα διπλανά σε αυτό εκκενώθηκε το 1938, προκειμένου να γίνουν χώρος εκπαίδευσης των στρατιωτών της Βέρμαχτ. Η εντολή δόθηκε από τον ίδιο το Χίτλερ, παρότι η γιαγιά του πατέρα του Maria είχε θαφτεί εκεί.

Great Blasket Island (ή An Blascoad Mór στα ιρλανδικά), Ιρλανδία 


Ένα ψαροχώρι με κατοίκους που ζούσαν εκεί μέχρι το 1953, όταν ο πληθυσμός του έπεσε στα 22 άτομα και εγκαταλείφθηκε.

Pegrema, Republic of Karelia, Ρωσία



Αυτό το όμορφο χωριό με ξύλινη αρχιτεκτονική εγκαταλείφθηκε μετά τη ρωσική επανάσταση.

Pripyat, Ουκρανία



Πήρε το όνομά της από τον ποταμό Pripyat που βρίσκεται κοντά και κατοικήθηκε μόνο για 16 χρόνια. Και οι 45.000 κάτοικοι της πόλης την εκκένωσαν λίγες ημέρες μετά την καταστροφή στο Τσερνομπιλ τον Απρίλιο του 1986.

Sanzhi Pod City ή αλλιώς «Ερείπια του μέλλοντος», Ταϊβάν


Εγκαταλείφθηκε το 1980 λόγω απωλειών σε επενδύσεις και μετατράπηκε στην πιο «στοιχειωμένη» πόλη του κόσμου. Τα διαστημικής αρχιτεκτονικής σπίτια κατεδαφίστηκαν το 2008-2010.

Little Paris ή Tianducheng, κοντά στη Σανγκάη, Κίνα




Μια μικρή κοινότητα με το δικό της... Πύργο του Άιφελ και μερικά σπίτια παριζιάνικης αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε το 2007 από μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία. Μπορεί να στεγάσει 100.000 ανθρώπους, όμως δε μένουν εκεί πάνω από 2.000.

Chenggong District, Kunming, Επαρχία Yunnan, Κίνα




Κατοικούνται λιγότερα από το 10% των σπιτιών της περιοχής.

Centralia, Πενσιλβάνια




Το 1856 άνοιξαν στην περιοχή δύο ανθρακωρυχεία και η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Το 1890 ζούσαν εκεί 2.761 κάτοικοι, είχε πέντε ξενοδοχεία, επτά εκκλησίες, δύο θέατρα, 14 καταστήματα και 27 σαλούν. Τα ορυχεία δούλευαν μέχρι το τέλος του 1960, όμως μετά από μια πυρκαγιά άρχισε να εγκαταλείπεται. Το 2010 ζούσαν εκεί 10 άνθρωποι.


Πηγη: http://www.newsbeast.gr/world/arthro/584070/poleis-fadasmata/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...