Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

«Χαστούκι» για την Ελλάδα η έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα


«Χαστούκι» για την Ελλάδα η έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματαΣκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί για την Ελλάδα αλλά και για την υπόλοιπη ΕΕ σε σχέση με τα φαινόμενα ρατσισμού η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα. 

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν ανέλαβαν συντονισμένη δράση» για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της αυξανόμενης μισαλλοδοξίας και των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει η 667σέλιδη έκθεση που εξετάζει περισσότερες από 90 χώρες για 24η συνεχόμενη χρονιά. 

«Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετράται με πράξεις, όχι με λόγια» δήλωσε η Τζούντιθ Σάντερλαντ, ερευνήτρια της HRW. «Οι απλοί άνθρωποι - από τους άστεγους στην Ουγγαρία ως τους μαύρους και τους άραβες εφήβους τους οποίους σταματά συνεχώς η αστυνομία στη Γαλλία καθώς και τους σύρους πρόσφυγες στην Ελλάδα - πληρώνουν το τίμημα της μη επιβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Για την Ελλάδα

Το κεφάλαιο για την Ελλάδα ειδικότερα τονίζει ότι συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών, οι οποίες έφθασαν τις 104 από την αρχή του 2013 ως το τέλος Αυγούστου, και ότι παρατηρείται αύξηση των επιθέσεων εναντίον ομοφυλοφίλων. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση το Νοέμβριο για τον ρατσιστικό λόγο και την παρότρυνση στη βία «δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα στην υπάρχουσα νομοθεσία για την ρατσιστική βία».

Η έκθεση περιέχει εκτενή αναφορά στις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

Αναφορικά με τη νέα υπηρεσία χορήγησης ασύλου, που άρχισε να δέχεται αιτήσεις στην Αθήνα τον Ιούνιο, η HRW τονίζει ότι η πρόσβαση στο άσυλο παραμένει δύσκολη τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο και σε συνθήκες κράτησης. Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό χορήγησης ασύλου στην ΕΕ (0,9% σε πρωτοβάθμιο επίπεδο το 2012).

Έντονη είναι η ανησυχία της οργάνωσης και για τους Ρομά: τους πρώτους εννέα μήνες του 2013, η ελληνική αστυνομία πραγματοποίησε 1.131 επιχειρήσεις σε καταυλισμούς, ενώ τα παιδιά των Ρομά συνεχίζουν να διαχωρίζονται στα σχολεία. 

Το κεφάλαιο για την ΕΕ

Το κεφάλαιο της έκθεσης της HRW για την ΕΕ συνολικά τονίζει ότι τα προβλήματα στα ανθρώπινα δικαιώματα «συχνά παραμένουν ακόμη και όταν θεωρούνται ότι έχουν αντιμετωπιστεί». Φέρνει ως παράδειγμα τις προσπάθειες της ευρωπαϊκής επιτροπής για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία και τις απελάσεις Ρομά στη Γαλλία.

«Ο ρατσισμός και η ομοφοβία παραμένουν σοβαρά προβλήματα στην ΕΕ» σύμφωνα με τη HRW. «Οι Ρομά, οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο είναι ιδιαίτερα περιθωριοποιημένοι ενώ οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε πολλά πεδία, περιλαμβανομένου της θρησκευτικής ελευθερίας». 

Για Συρία, Αίγυπτο και Ρωσία

Όσον αφορά τον υπόλοιπο κόσμο, η έκθεση στέκεται ιδιαιτέρως στη Συρία όπου «το ανεξέλεγκτο μακελειό αμάχων προκάλεσε την παγκόσμια φρίκη αλλά όχι αρκετά ώστε να πείσει τους παγκόσμιους ηγέτες να ασκήσουν πίεση προκειμένου να σταματήσει». 

Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι έχει καταρρεύσει το δόγμα της «Ευθύνης για Προστασία», το οποίο υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις πριν από λιγότερο από μια δεκαετία για την προστασία ανθρώπων που αντιμετωπίζουν μαζικές θηριωδίες. «Ωστόσο, βιαστήκαμε να θάψουμε την "Ευθύνη για Προστασία" διότι προς το τέλος του έτους αναζωογονήθηκε σε αρκετές αφρικανικές χώρες που αντιμετωπίζουν την απειλή φρικαλεοτήτων σε μεγάλη κλίμακα: Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Νότιο Σουδάν και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό».

Η έκθεση κάνει εκτενή μνεία στον «καταχρηστικό πλειοψηφισμό», δηλαδή στις δήθεν δημοκρατικές εκλογές που διοργάνωσαν πολλές δικτατορίες το 2013. «Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η Αίγυπτος» όπου «μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, η στρατοκρατούμενη κυβέρνηση του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ξεκίνησε την χειρότερη καταστολή που έχει γνωρίσει η Αίγυπτος επί δεκαετίες, κατά την οποία μεταξύ άλλων σκοτώθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας». 

Η έκθεση είναι πολύ επικριτική για την Ρωσία, κυρίως για την φίμωση της αντιπολίτευσης, καθώς και για τις ΗΠΑ που, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα με κορυφαία παραδείγματα την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τις μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA).

Πηγη: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231288812

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...