Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

CITI: Υφεση και έξοδος από το ευρώ για την Ελλάδα το 2014

Νέα ημερονία εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ δίνει η Citigroup στην νέα έκθεσή της με τίτλο Global Economic Outlook and Strategy ενώ εκτιμά πως η ύφεση φέτος θα είναι μεγαλύτερη από το 2012 και το 2014 θα αγγίξει εξωφρενικά επίπεδα. Παράλληλα επισημαίνει πως αρκετές χώρες της περιφέρειαε της ευρωζώνης θα χρειαστούν αναδιάρθρωση του χρέους τους το νωρίτερο το 2015.


«Συνεχίζουμε να αναμένουμε πως τελικά η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, πιθανότατα το 2014, και πως πολλές χώρες της ευρω-περιφέρειας θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους τους, πιθανότατα από το 2015 και μετά», υπογραμμίζουν χαρακτηρηστικά οι οικονομολόγοι της Citi με επικεφαλής τον Willem Buiter.

Όπως προσθέτουν, αναμένουν την Βρετανία και την Πορτογαλία να δουν την πιστοληπτικότητά τους να υποβαθμίζεται κατά μία τουλάχιστον βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης μέσα στα επόμενα 2-3 τρίμηνα, δεδομένων των αυξανόμενων δεικτών του δημόσιου χρέους τους. 

Μέσα στα επόμενα χρόνια, αναμένονται αρκετές άλλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και αρκετών κρατών-μελών της ευρωζώνης, ακόμα και της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η οικονομολόγος της Citi, Giada Giani, επισημαίνει πως αν και το 2012 το δημόσιο χρέος κινήθηκε εντός των στόχων και η χώρα μπήκε στην διαδικασία ενός ακόμη PSI – μέσω της επαναγοράς χρέους, η δημοσιονομική θέση της χώρας συνεχίζει να παραμένει μη βιώσιμη.

Όπως προσθέτει, με τον προϋπολογισμό του 2013 να περιλαμβάνει μέττα σύσφιξης της τάξης του 5% του ΑΕΠ και περαιτέρω μέτα της τάξης του 2,2% του ΑΕΠ το 2014, η Citi εκτιμά πως το ΑΕΠ του 2013 θα μειωθεί περίπου όσο μειώθηκε και το 2012, ανεβάζοντας έτσι τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ στο 180% φέτος ( παρά τα συνολικά haircuts ύψους 71% του AEΠ το 2012). Παράλληλα εκτιμά πως η ύφεση φέτος θα αγγίξει το 6,5% ενώ το 2014 θα διαμορφωθεί στο εφιαλτικό… 11,5%.

Το χρέος ως προς το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 408%!

H Citi υπογραμμίζει πως μόνο μία σημαντικού μεγέθους διαγραφή των δανείων που βρίσκονται στα χέρια των επίσημων ευρω-πιστωτών της Ελλάδας θα κάνει το χρέος της χώρας βιώσιμο. Δεδομένου ότι αυτό θεωρείται απίθανο να συμβεί, η Citi επισημαίνει πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί το 2014 να βγει από το ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα και με βάση τους υπολογισμούς της Citi για το 2015-2017, εκτιμάται πως η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα παραμείνουν με αξιολόγηση κάτω του επενδυτικού βαθμού τα επόμενα χρόνια, και η Ιταλία , η Ισπανία και η Ιρλανδία να πέσουν στην κατηγορία του μη-επενδυτικου βαθμού ( η Ιρλανδία αξιλογείται έτσι μόνο από την Moody’s και όχι από την S&P), και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μία περίοδο «selective default» λόγω της αναδιάρθρωσης χρέους στην οποία αναγκαστικά θα προχωρήσουν οι χώρες.

ekourt@kerdos.gr


Κέρδος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...