Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας κατά τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, ενώ, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, εκτιμά ότι η ύφεση φέτος θα είναι της τάξης του 5% και η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και το 2014.
Σε ειδική ανάλυσή του για την Ελλάδα, ο οίκος υποστηρίζει πως εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι που μπορούν να «βουλιάξουν» την οικονομία και κατ’ επέκταση την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
1. Οι κίνδυνοι εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος οικονομικής στήριξης.
2. Οι εξαιρετικά αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης.
3. Οι πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
4. Το γεγονός ότι το ύψος του χρέους θεωρείται ακόμα μη βιώσιμο.
Αν και η Moody’s αναγνωρίζει ότι έχει βελτιωθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, οι τράπεζες έχουν εισέλθει σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εκτιμά ότι ο κίνδυνος νέας χρεοκοπίας στα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές παραμένει. Και αυτό λόγω του ότι υπάρχουν οι παραπάνω κίνδυνοι, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην εύθραυστη κοινωνική σταθερότητα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η τρικομματική κυβέρνηση.
«Πιστεύουμε ότι το ρίσκο των ιδιωτών πιστωτών είναι αυξημένο, δεδομένης της δομής του χρέους της γενικής κυβέρνησης, καθώς επίσης και της οξύτητας των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα», επισημαίνει ο οίκος. Μάλιστα, οι αναλυτές της Moody’s υποστηρίζουν πως η υπόθεση που έχει γίνει από την τρόικα για δραστική μείωση του χρέους μετά το 2020 είναι «αισιόδοξη» και βασίζεται κυρίως στο ότι η Ελλάδα θα αναλάβει να διαχειριστεί τα οικονομικά και πολιτικά προσκόμματα. Στο πλαίσιο αυτό ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 5% και η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2014, αλλά με μικρότερο ρυθμό. Τις προβλέψεις αυτές τις στηρίζει η Moody’s σε τρεις λόγους:
1.Την υποτονική εξωτερική ζήτηση στη Ζώνη του Ευρώ.
2. Την αργή πρόοδο στην αναδιάρθρωση των πολιτικά ισχυρών κλειστών επαγγελμάτων. Κάτι που περιορίζει περισσότερο τις επενδύσεις και τον ανταγωνισμό και διασφαλίζει ότι το κόστος παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
3. Τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ειδικά τις περικοπές σε μισθούς, στα επιδόματα και στις συντάξεις, που κατ’ επέκταση μειώνουν την κατανάλωση, η οποία αποτελεί και βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο οίκος ασκεί κριτική για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές του, η αβεβαιότητα στην εφαρμογή των πολιτικών που έχουν αποφασιστεί αυξάνεται από την «εξαιρετικά εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας και την εκτεταμένη κοινωνική αστάθεια στη χώρα» και φέρνει ως παράδειγμα το νομοσχέδιο που πέρασε στα τέλη Οκτωβρίου και με το οποίο το Ταμείο θα πρέπει να παίρνει την έγκριση της Βουλής για να προχωράει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου