Κρίνοντας από την εκτενή κάλυψη του από τα διεθνή ΜΜΕ και το ογκώδες οπτικοακουστικό υλικό το οποίο βλέπει καθημερινά το φως της δημοσιότητας, θα πίστευε κανείς ότι το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο συγκεντρώνει τη διεθνή επιχειρηματική και πολιτική αφρόκρεμα, είναι ένα «ανοικτό» στο ευρύ κοινό γεγονός, όπου όλα συμβαίνουν στο φως της δημοσιότητας.
Ευσεβείς πόθοι, θα έλεγαν οι θιασώτες της ελεύθερης διακίνησης των πληροφοριών, ειδικά όταν αυτές αφορούν στο μέλλον ολόκληρων λαών και κρατών. Και αυτό διότι οι συμμετέχοντες και παρευρισκόμενοι στο Φόρουμ είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν μία σειρά από αυστηρούς κώδικες σιωπής και μυστικότητας, οι οποίοι εμπίπτουν σε ένα πρωτόκολλο γνωστό ως «Κανόνας του Οίκου Τσάταμ».
Ο εν λόγω κανόνας προβλέπει απόλυτη εχεμύθεια από την πλευρά των παρευρισκομένων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες: «οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν, απαγορεύεται όμως να αποκαλύψουν το παραμικρό για την ταυτότητα των ομιλητών ή οποιουδήποτε άλλου συμμετέχοντος».
Με άλλα λόγια, απαγορεύεται η οποιαδήποτε αναφορά στα λεγόμενα ή τα πεπραγμένα κατά τη διάρκεια των διασκέψεων καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ για τους παραβάτες του πρωτοκόλλου προβλέπεται ακόμη και ποινή ακύρωσης της συμμετοχής τους στα events.
Όσοι διάκεινται εχθρικά ή τηρούν στάση καχυποψίας προς το θεσμό, χαρακτηρίζουν το όλο πράγμα υπερβολικά «κλειστό» και «μυστικοπαθές».
Ο «Κανόνας», ο οποίος εγκαθιδρύθηκε το 1927 και τροποποιήθηκε το 1992 και εν συνεχεία το 2002, επιτρέπει τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπό τον όρο ότι το δημοσιευόμενο υλικό θα αφορά στα λεγόμενα του ίδιου του χρήστη και όχι κάποιου άλλου.
Δείτε του κανόνες συμπεριφοράς:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου