Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Πώς θα "παίξει" τις αγορές το 2014 η Goldman Sachs


Πιέσεις στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά και περαιτέρω άνοδο της τάξης του 15% στην Ευρώπη περιμένει η Goldman Sachs για το 2014. Τοποθετεί το στόχο για τον πανευρωπαϊκό Stoxx Europe 600 στις 360 μονάδες και δηλώνει πως μεταξύ των θέσεων τις οποίες έχει ήδη χτίσει στη Γηραιά Ήπειρο επιδιώκει να αυξήσει περαιτέρω την έκθεσή  της στις τράπεζες, στις ασφαλιστικές, σε βρετανικές κατασκευαστικές, σε ελκυστικά αποτιμημένες επιχειρήσεις όπως στον κλάδο της υγείας και στις κυκλικές με διεθνή δραστηριότητα όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, η τεχνολογία και τα πολυτελή αγαθά.


Προβλέπει πως η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου θα κινηθεί και πάλι προς το 1,40 δολ. σε ορίζοντα 6μηνου, αλλά από εκεί και στο εξής βλέπει διολίσθηση προς το 2015 στο 1,35, το 2016 στο 1,25 και το 2017 στο 1,20.

Περιμένει ανάπτυξη στην αμερικανική οικονομία άνω του το 3% και ελεγχόμενο πληθωρισμό. Έτσι αναμένει πως τα επιτόκια και των τεσσάρων μεγάλων κεντρικών τραπεζών και ειδικότερα της Fed, της ΕΚΤ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας θα συνεχίσουν να κινούνται σε πρακτικά μηδενικά επίπεδα, αλλά η Fed θα κινηθεί πρώτη προς υψηλότερα επίπεδα ελέω και της επιτάχυνσης της ανάπτυξης.

Θετική εμφανίζεται και για την Βρετανία με τον στόχο για τον FTSE 100 15% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα σε  ορίζοντα 12μηνου, ενώ  περιμένει την οικονομία της χώρας  να αναπτυχθεί κατά 2,7% το 20014.

Σημαντική παράμετρος για τον αμερικανικό οίκο το επόμενο έτος θα είναι και η μείωση του risk premium στις ανεπτυγμένες αγορές και το γεγονός πως αναμένει ότι η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα θα κλείσει την ψαλίδα με αυτή των μετοχών. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης και ο συγκρατημένος πληθωρισμός θα συμβάλουν στον περιορισμό των διακυμάνσεων εν γένει, ενώ κάποιες ανεπτυγμένες αλλά και αναδυόμενες οικονομίες θα ξεκινήσουν πορεία προς υψηλότερα βασικά επιτόκια.

Η Κινεζική οικονομία αν και δεν προβλέπεται να εκπλήξει θετικά εκτιμάται ότι θα έχει επιδόσεις ικανές ώστε να μην κλυδωνίσουν την παγκόσμια οικονομία. 


Κάποιες όμως οικονομίες όπως στην Ασία αλλά και αλλού αναμένεται να πιεστούν και να υποτιμήσουν τα νομίσματα τους για να ισορροπήσουν στο νέο περιβάλλον ακριβότερου χρήματος που ανατέλλει από το 2015, ενώ οι αναδυόμενες αγορές δεν εκτιμάται ότι θα πρωταγωνιστήσουν μεταξύ των μοχλών παγκόσμιας ανάπτυξης. Πιέσεις και νευρικότητα αναμένονται για τα commodities.

Βραχυπρόθεσμα η επαναφορά της συζήτησης για την απόσυρση του tapering, των μη συμβατικών δηλαδή μεθόδων διοχέτευσης ρευστότητας στις αγορές, της FED δηλαδή η μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αναμένεται να επιφέρει κλείσιμο θέσεων σε αγορές που εκτιμάται ότι εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο.

Θέσεις οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί με υψηλή μόχλευση θα είναι οι πρώτες που θα αποκλιμακωθούν και θα κλείσουν εκτιμούν οι αναλυτές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και στα επιχειρηματικά ομόλογα ειδικά των αναδυομένων αγορών εωσότου βρεθούν νέες ισορροπίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...