Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Bloomberg: Στα 65 δις ευρώ τα επισφαλή δάνεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

Bloomberg: Το μοντέλο "αξιοποίησης" των ακινήτων που παίρνουν τα funds από τις τράπεζεςOι ελληνικές συστημικές τράπεζες προσανατολίζονται στη δημιουργία bad banks για τα κόκκινα δάνεια και πιο συγκεκριμένα για την αποτελεσματική διαχείριση και αναδιάρθρωση επισφαλών δανείων, τα οποία συνολικά ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ.
Η τοποθέτηση των μη εξυπηρετούμενων στοιχείων του ενεργητικού σε ειδική μονάδα (bad bank) με ξεχωριστή διοίκηση, έχει στόχο τη διευκόλυνση των αναδιαρθρώσεων. Κατ’ αρχάς, «χτυπάει» στα κεφάλαια, αφού εγγράφονται ζημίες, αλλά παράλληλα, μειώνεται το σταθμισμένο ενεργητικό. 
Την ίδια στιγμή, βελτιώνεται η εικόνα του ισολογισμού της τράπεζας αφού θα έχει υποχωρήσει σημαντικά ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έναντι του ανταγωνισμού, ειδικά στην ελληνική αγορά, όπου αυτή τη στιγμή οι δείκτες είναι, λόγω ύφεσης, πολύ υψηλοί.

Στην παρούσα φάση, έντονο είναι το ενδιαφέρον διεθνών, εξειδικευμένων funds για την αγορά των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων. Με κατηγορίες από distress ως, πολύ χαρακτηριστικά, vulture funds, τα τιμήματα που προσφέρουν είναι εξαιρετικά χαμηλά και, για το λόγο αυτό, δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές, αφού οι ζημιές που θα ενέγραφαν οι πωλήτριες τράπεζες, θα ήταν υψηλές. Υπό εξέταση φαίνεται να βρίσκεται η συμμετοχή αυτών των επενδυτών, μετοχικά, σε νομικά σχήματα, στα οποία οι τράπεζες θα μετέφεραν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τέλος, το αίτημα της Τρόικας για την άρση προστασίας των πλειστηριασμών παραμένει επιτακτικό και η κατάσταση του τραπεζικού κλάδου σε συνδυασμό με την κρίση στην αγορά ακινήτων καθιστούν τους πλειστηριασμούς ακινήτων στα πρότυπα της Ισπανίας, μονόδρομο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...