Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Οι σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2013

Εξαιρετικά μεγάλα ήταν τα βήματα που έγιναν στον τομέα της επιστήμης το 2013. Το National Geographic επιλέγει τις σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις της χρονιάς.

1. Το διάστημα γίνεται πιο πυκνοκατοικημένο 

«Αγοράστε γη στο διάστημα» λένε οι επενδυτές. Την ίδια ώρα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 100 δισ. εξωπλανήτες βρίσκονται στο γαλαξία μας. Πρόκειται για πολύ μεγάλη «αγορά οικοπέδων». Φυσικά όλα αυτά δεν είναι μέρη στα οποία θα ήθελε να ζήσει κανείς. Ωστόσο, ανάλυση της NASA υποστηρίζει ότι ένας στους πέντε αστερισμούς θα μπορούσαν να έχουν πλανήτη στο μέγεθος της Γης που να διαθέτει μια «κατοικήσιμη ζώνη». Μια πιο πρόσφατη μελέτη του κλίματος πάντως δείχνει ότι ο αριθμός αυτός είναι υπερβολικός. Ωστόσο και πάλι οι κατοικήσιμοι πλανήτες φαίνεται ότι είναι αρκετοί.

2. Κλωνοποίηση ανθρωπίνων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων


Μετά από προσπάθειες πολλών δεκαετιών, ερευνητές του πανεπιστημίου του Όρεγκον ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να κλωνοποιήσουν ανθρώπινα έμβρυα και να πάρουν βλαστικά κύτταρα. Επίσης κατάφεραν να τα αναπτύξουν σε καρδιακά και δερματικά κύτταρα κάνοντας ένα πρώτο βήμα στην χρήση σε μεταμοσχεύσεις.

Το κλειδί για την επιτυχία της ομάδας αποδείχθηκε ότι ήταν η προσθήκη της καφεΐνης στη διαδικασία της κλωνοποίησης. Τώρα οι ερευνητές πρέπει να ανακαλύψουν κατά πόσον τα κύτταρα που δημιούργησαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική.

3. Το Voyager αφήνει πίσω του την κοσμική γειτονιά
Οι δονήσεις που προκλήθηκαν από τις ηλιακές καταιγίδες του Σεπτέμβρη επιβεβαίωσαν ότι το ιστορικό Voyager εισήλθε στο διαστρικό διάστημα (τον κενό χώρο μεταξύ των ουρανίων σωμάτων). «Είναι ένα απίστευτο γεγονός» δήλωσε στο National Geographic, ο επικεφαλής της μελέτης Ντόναλντ Γκουρνετ, από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

Ουσιαστικά πρόκειται για την περιοχή ακριβώς έξω από τη «σφαίρα» του Ηλιακού συστήματος. Η NASA περίμενε καιρό για να ανακοινώσει κάτι τέτοιο. Αναμένεται επίσης το Voyager 2 να περάσει σύντομα στο διαστρικό διάστημα.

4. Αρχαία λίμνη στον Άρη, φιλόξενη στη ζωή


Το Curiosity ανακάλυψε μια αρχαία λίμνη στον Άρη που είναι πιθανό να έχει φιλοξενήσει πριν από 3 δισ. χρόνια. Η ανακάλυψη αυτή θεωρήθηκε μια δικαίωση για τη NASA που ερευνά τις συνθήκες που επικρατούν στον Κόκκινο πλανήτη καθώς και το κατά πόσον αυτός μπορεί να κατοικηθεί.

5. Χόμπιτ υπήρχαν!


Το ανθρώπινο γενεαλογικό δέντρο μεγάλωσε μετά από ένα χρόνο γεμάτο ανακαλύψεις αρχαίου DNA και απολιθωμάτων.

Στη Γεωργία για παράδειγμα οι επιστήμονες κατέληξαν ότι αυτό που έμοιαζε ως ένα εντελώς καινούργιο είδος ανθρώπου τελικά δεν είναι άλλο από τον Homo erectus. Οι ερευνητές βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε ένα κρανίου 1,8 δισ. ετών που ανακάλυψαν και το οποίο είχε και αρχαία αλλά και πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά.

Στο μέτωπο της γενετικής αυτό που έμοιαζε ως οστό νεάντερταλ και ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά της Ισπανίας τελικά αποδείχτηκε ότι ανήκει σε ένα από τα πιο πρώιμα ανθρώπινα είδη, τους Ντενίσοβανς. Διαθέτει το αρχαιότερο DNA που έχει καταγραφεί. Παράλληλα στο σπήλαιο Ντενίσοβα της Σιβηρίας  - όπου το 2008 βρέθηκε το πρώτο απολίθωμα του είδους – ανακαλύφθηκε οστό που ανήκει σε μια γυναίκα Νεάντερταλ. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες ότι οι αρχαίοι ζευγάρωναν με τους Homo erectus καθώς και με σύγχρονα ανθρώπινα είδη της προϊστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...