Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ποιοι είναι οι "φτωχοί" βουλευτές του Κοινοβουλίου;

Photo: Panayiotis Tzamaros / Fosphotos.com
Τη δημοσίευση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών για το έτος 2011 ακολούθησε πληθώρα άρθρων και σχολίων, τα οποία επικεντρώθηκαν κυρίως στους έχοντες. Το κύριο θέμα των άρθρων ήταν πόσο αυξήθηκε η περιουσία τους, ποιος είναι ο πιο πλούσιος κτλ.

Εξίσου σημαντικό θέμα όμως προκύπτει για τους μη έχοντες βουλευτές. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος ασχολήθηκα τυχαία με το γράμμα «Α» της κατάστασης. Άνοιξα τις δηλώσεις όσων το επίθετο αρχίζει από «Α» και ιδού τα αξιοπερίεργα:
  • Έξι βουλευτές δηλώνουν πως έχουν καταθέσεις μικρότερες των 500€ και λευκή σελίδα ακινήτων. Φυσικά τα εισοδήματά τους είναι δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Πρόκειται για τους: Αμανατίδου Ευαγγελία, Αγγουράκη Χαράλαμπο, Αμοιρίδη Ιωάννη, Αγάτση Αριάδνη, Αντωνακόπουλο Παναγιώτη, Αυγερινοπούλου Διονυσία.
  • Ο Αθανάσιος (Νάσος) Αθανασίου, κοσμήτορας της Βουλής, έχει 16 ακίνητα στην κατοχή του και καταθέσεις μόλις 355,51€.
  • Ο Αθανασιάδης Αλέξανδρος (Αλέκος), βουλευτής επί 12 έτη (2000-2012) με 24 ακίνητα σε Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική (τα οποία αποκτήθηκαν τις δεκαετίες '80 και '90), με εισόδημα οικογενειακό που το 2011 ξεπέρασε τις 250.000€ και με καμία άλλη συμμετοχή σε επιχείρηση, έχει καταθέσεις 3,14€!! Ο κ. Αθανασιάδης για όσους δε θυμούνται είναι γνωστός για τις «κωλοτούμπες» του το 2012.
  • Ο Αρβανιτόπουλος Κων/νος έγινε υπουργός Παιδείας, όμως το 2011, αν και είχε εισόδημα οικογενειακό μεγαλύτερο από 45.000, δεν είχε κανένα ακίνητο στην κατοχή του, κανένα αυτοκίνητο και οι καταθέσεις του μόλις που ξεπερνούν τις 10.000€.
  • Ο Ανδρουλάκης Δημήτριος (Μίμης), γνωστός συγγραφέας και Βουλευτής επί σειρά ετών το 2011 είχε εισόδημα οικογενειακό 156.828€ και στην κατοχή του λίγες μετοχές αξίας μικρότερης των 4.000€. Δεν έχει κανένα ακίνητο και παρ' όλα αυτά οι καταθέσεις του δεν ξεπερνάνε τις 15.000€.
  • Λοιποί βουλευτές που στις δηλώσεις τους τα εισοδήματά τους και οι επενδύσεις που έχουν κάνει, δε συνάδουν με τις καταθέσεις τους: Αηδόνης Χρήστος, Αρβανιτίδης Γεώργιος, Ανατολάκης Γεώργιος, Ανδριοπούλου Σοφία, Αράπογλου Δήμητρα, Αράπογλου Χρυσή. Μπορεί όποιος θέλει να δει τις δηλώσεις τους για να βεβαιωθεί.
Το ζήτημα που προκύπτει μείζον, και είμαστε μόνο στο «Α». Διότι ναι μεν οι «έχοντες βουλευτές» πρέπει να αποδείξουν την προέλευση, όμως οι «μη έχοντες βουλευτές» λαμβάνουν αποζημίωση και εκτελούν λειτούργημα, οπότε από ηθικής πλευράς οφείλουν να εξηγήσουν πού ξόδεψαν τα χρήματα που έλαβαν. Αν δεν μπορούν να δικαιολογήσουν πού ξοδεύτηκαν τότε προφανώς τα έχουν στο εξωτερικό ή στο σεντούκι. Σε κάθε περίπτωση οφείλουν άμεσα να τα καταθέσουν ώστε να βελτιωθεί η δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν από επενδυτές. Ακόμη και σε περιπτώσεις που λαμβάνουν εισοδήματα από τρίτες πηγές πλην της αποζημίωσής τους, ισχύει το ίδιο, αφού έμπρακτα οφείλουν να αποδείξουν πως εμπιστεύονται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και πως δεν ανήκουν στο «λόμπι» της δραχμής.
Επίσης το όλο αυτό ζήτημα των «μη εχόντων βουλευτών», εκτός από τα ηθικά και θεσμικά ζητήματα, έχει νομικές και ποινικές προεκτάσεις. Ο όρος Conflicts of Interests αναφέρεται στη σύγκρουση συμφερόντων και σύμφωνα με αυτόν τα κίνητρα ενός βουλευτή που έχει περιουσία στο εξωτερικό (την οποία μάλιστα αποκρύπτει), δεν είναι πάντα τα αγνότερα. Πολλές από τις αποφάσεις αυτού του βουλευτή μπορούν να επηρεαστούν από το γεγονός ότι έχει περιουσία στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να δράσει ενάντια στο δημόσιο και εθνικό συμφέρον.

Οι μη έχοντες βουλευτές είναι πολλοί. Θα ήθελα πολύ να δω ένα ρεπορτάζ ή άρθρο για τους μη έχοντες, με έρευνα στο σύνολο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης. Το θέμα είναι τόσο μεγάλο που ίσως να απαιτεί και εισαγγελική παρέμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...