Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Απεργίες για τα νέα μετρα στον Προυπολογισμό της Πορτογαλίας, Προυπολογισμός Λιτότητας κ σε Γαλλία!

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση εκπαιδευτικών στη ΛισαβόναΝέος γύρος κινητοποιήσεων και απεργιών στην Πορτογαλία κατά του σκληρού προϋπολογισμού για το 2014, που πρόσφατα εγκρίθηκε από τη Βουλή.



Την Πέμπτη οι εφορίες και τα τελωνεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας ή είχαν κατεβασμένα τα ρολά όπως  δήλωσε ο Πάουλο Ράλια, πρόεδρος του κεντρικού συνδικάτου του κλάδου που κήρυξε τις σημερινές κινητοποιήσεις ενώ το πρωί στο μετρό έγιναν στάσεις εργασίας.
 
Το απόγευμα διοργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών ενώ το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλίας, το CGTP, κάλεσε σε συγκέντρωση μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, με αίτημα να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της χώρας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.
 
Για την επόμενη εβδομάδα έχουν ανακοινώσει ότι θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στις αποσκευές στα αεροδρόμια, οι οδηγοί λεωφορείων της Λισαβόνας, οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία και οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των απορριμμάτων.
 
Ο προϋπολογισμός κατ’ επιταγή της τρόικας προβλέπει περικοπές και αυξήσεις φόρων που ανέρχονται συνολικά σε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να πλήξει κυρίως τους δημόσιους υπαλλήλους.
 
Στο μεταξύ, μέχρι τέλος της εβδομάδας το Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για ένα από τα σημαντικότερα μέτρα του προϋπολογισμού του 2014, το οποίο προβλέπει την περικοπή κατά περίπου 10% των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων. 


Το κοινοβούλιο της Γαλλίας υιοθέτησε την Πέμπτη τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος προβλέπει μείωση των δημόσιων δαπανών κατά 15 δις. ευρώ και αύξηση του ΦΠΑ από 19,6 σε 20%, με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος από 4,1% σε 3,6% του ΑΕΠ.
REUTERS/Benoit TessierREUTERS/Benoit TessierΗ γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό αυτό θα εξοικονομήσουν στην χώρα συνολικά 3 δισεκατομμύρια ευρώ το ερχόμενο έτος.
Η ΕΕ προβλέπει ότι το ετήσιο δημόσιο έλλειμμα των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ δεν επιτρέπεται να ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ τους και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει περιθώριο ως το 2015 να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματός της.
Το κείμενο θα πρέπει να επικυρωθεί από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας πριν από το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...