Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Der Spiegel: Στην Ελλάδα η αγορά του αυτοκινήτου έχει πέσει πολύ χαμηλά


Οι ελληνικές φοροδιωκτικές αρχές διεξάγουν έρευνα στις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ο τίτλος του άρθρου του Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, ο υπότιτλος του οποίου διευκρινίζει ότι «Στην Ελλάδα η αγορά του αυτοκινήτου έχει πέσει πολύ χαμηλά». 

Για να εξακολουθήσουν να πωλούνται αυτοκίνητα στην Ελλάδα, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο DPA ακόμη και γερμανοί κατασκευαστές δίνουν στις αντιπροσωπείες χαμηλότερες τιμές μεταβίβασης. Τώρα όμως επεμβαίνουν οι φοροδιωκτικές αρχές και διεξάγονται έρευνες και σε γερμανικές εταιρείες για πιθανή φοροδιαφυγή, αναφέρει στο DPA o επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Θεόδωρος Φλωράτος επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα. 

Οι τιμές αποτελούν τη βάση επί της οποίας υπολογίζεται μια σειρά φόρων, διευκρινίζει το δημοσίευμα. Όσο χαμηλότερες οι τιμές μεταβίβασης, τόσο μικρότερα είναι τα έσοδα του ελληνικού κράτους, από το ΦΠΑ μέχρι τα τέλη ταξινόμησης και το φόρο πολυτελείας. 

Στην Ελλάδα η αγορά καινούριων αυτοκινήτων έχει πέσει αισθητά λόγω της κρίσης και φέτος πωλήθηκαν μόλις 55.000 οχήματα, ενώ το 2007 είχαν πωληθεί περίπου 280.000. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο, o εισαγωγέας κόβει τιμολόγιο 22.135 ευρώ για αυτοκίνητο του οποίου η τιμή πώλησης είναι πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερη.

«Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε» δηλώνει ο κ. Φλωράτος και συμπληρώνει ότι οι έρευνες κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις και όχι μόνο εναντίων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Μέσω των χαμηλών τιμών μεταβίβασης οι έμποροι είναι σε θέση να παρέχουν μεγάλες εκπτώσεις και να προσελκύουν πελάτες. Σε αντιπροσωπείες των εταιρειών στην Αθήνα λέγεται ότι εάν οι τιμές μεταβίβασης ήταν υψηλότερες, θα πωλούνταν ακόμη λιγότερα αυτοκίνητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...