Σε μείζον θέμα για την κυβέρνηση εξελίσσεται η υπόθεση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αφού αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει κάτω από την πίεση της Τρόικας.
Έτσι, οι 100 δόσεις παραμένουν, αλλά ουσιαστικά αυτοί που επωφελούνται είναι ελάχιστοι.
Ως τεράστιο επικοινωνιακό λάθος της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Συμπλήρωσε πως είναι σχεδόν εξωφρενικό το να βάζει αυτογκόλ η ίδια η κυβέρνηση όταν έχει κάνει τόσο σημαντική δουλειά, συμπλήρωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.
«Άδειασε» ταυτόχρονα τον Γκίκα Χαρδούβελη και την Κατερίνα Σαββαΐδου, λέγοντας πως «έπρεπε να είχαν συνεννοηθεί πριν βγάλουν τη σχετική εγκύκλιο».
Τα ψέματα της κυβέρνησης, ως τώρα, για την Τρόικα
Η οπισθοχώρηση που έκανε η κυβέρνηση -χωρίς να προβάλει και ιδιαίτερη αντίσταση- στις πιέσεις από την Τρόικα για να εξαιρεθεί ο ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων ήταν ακόμα ένα χτύπημα για τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός βλέπει μία-μία τις εξαγγελίες του περί απαλλαγής από Μνημόνια και δανειστές να γκρεμίζονται. Μετά το «μνημόνιο τελειώνει και η Τρόικα φεύγει» που έβαλε φωτιά στις αγορές, ήρθε το «τέλος η επιτήρηση», το οποίο μετά την ψυχρολουσία στο Eurogroup έγινε «προληπτική γραμμή στήριξης». Και φυσικά οι «σφαλιάρες» συνεχίστηκαν, με αποκορύφωμα το θέμα των 100 δόσεων, με τα στελέχη της κυβέρνησης να ξεκαθαρίζουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως η ρύθμιση έχει ψηφιστεί και δεν αλλάζει. Τελικά, οι κύριοι Σαμαράς και Χαρδούβελης, υπό τον φόβο των αντιδράσεων των δανειστών, ανέκρουσαν πρύμναν.
Ψέμα 1ο: Σαμαράς: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δανεικά -Δεν θα υπογράψει νέο Μνημόνιο»
Τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του, προσπαθούσε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από το Μνημόνιο, αναφερόμενος στην καλή πορεία του σχεδίου εξόδου στις αγορές, στη δημοσιονομική εξυγίανση και στις φοροελαφρύνσεις.
«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δανεικά! Και δεν θα μπορούσε να υπογράψει "νέο μνημόνιο" για χρήματα που δεν χρειάζεται. Με τη λήξη του προγράμματος η τρόικα θα φύγει. Όπως έγινε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να τελειώσει το πρόγραμμα και να γίνουμε ξανά "φυσιολογική" χώρα», είχε δηλώσει ο κ. Σαμαράς.
Την ίδια τακτική συνέχιζε μιλώντας σε νέους επιχειρηματίες:
«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας μακράς, μιας επίπονης πορείας. Διανύουμε τα τελευταία χιλιόμετρα, ο χρόνος έχει πυκνώσει, προχωράμε σταθερά και θέλω να σας πω ότι πιστεύω πως στο τέλος θα τα καταφέρουμε σίγουρα». Μάλιστα, αναφέρθηκε στα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις και για τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών που έχει γίνει.
Ψέμα 2ο: Κυβέρνηση εναντίον Τρόικα για τις 100 δόσεις
Μπορεί οι δανειστές να είχαν θέσει βέτο στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των 100 δόσεων όσον αφορά την εξόφληση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία, ωστόσο, όπως είχε διαβεβαιώσει και το ΥΠΟΙΚ, η ρύθμιση θα ψηφιζόταν κανονικά. Ετσι, η ρύθμιση μπήκε στη Διαύγεια και οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να υπαχθούν σε αυτήν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Τελικά, δύο ημέρες αργότερα το βέτο της κυβέρνησης απέναντι στην Τρόικα εξαφανίστηκε και μετατράπηκε σε τροπολογία που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων!
Ψέμα 3ο: Δεν χρειαζόμαστε νέο πρόγραμμα
Οι πέντε «σοφοί» οικονομολόγοι από τη Γερμανία στις γενικές τους παρατηρήσεις υποστηρίζουν πως πρέπει η Ελλάδα να ακολουθήσει ένα τρίτο πακέτο στήριξης και, επιπροσθέτως, να μη γίνει κανένα κούρεμα στο χρέος. Δηλαδή, τα ακριβώς αντίθετα από όσα υποστήριζε ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης.
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την παρουσίαση της έκθεσης και σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος, το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Φόλκερ Βίλαντ περιορίστηκε σε ορισμένες γενικές επισημάνσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, αυτό μπορεί να γίνει μόνον εάν «εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του τρέχοντος προγράμματος και δεσμευτεί ότι θα κάνει επιπλέον μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του νέου».
Ψέμα 4ο: Ετοιμοι για διαπραγμάτευση για το χρέος
Το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών ήταν η κυβέρνηση να κατορθώσει να υλοποιήσει από Σεπτέμβριο έως Οκτώβριο τις περίπου 600 δράσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου ελέγχου. Ετσι η Αθήνα θα μπορούσε να εισέλθει στη διαπραγμάτευση για το χρέος έχοντας στα χέρια της τη θετική έκθεση της Τρόικα για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή, θα έχουν ήδη ικανοποιηθεί οι δύο όροι για τη νέα ελάφρυνση του χρέους, όπως έχουν τεθεί από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Κάτι που τελικά δεν έγινε.
Με εντολή Σαμαρά ο Σταϊκούρας στη Βουλή -Persona non grata ο Χαρδούβελης
Τον Χρήστο Σταϊκούρα έστειλε το Μέγαρο Μαξίμου στη Βουλή για να υπερασπιστεί την τροπολογία, με την οποία «κουρεύτηκε» η νέα ρύθμιση οφειλών, αφού τα μηνύματα που έπαιρνε από το πρωί η κυβέρνηση από τους «γαλάζιους» βουλευτές ήταν ότι εάν εμφανίζονταν οι εξωκοινοβουλευτικοί και τεχνοκράτες Γκίκας Χαρδούβελης και Γιώργος Μαυραγάνης, θα γινόταν ο κακός χαμός.
Βαρύ είναι το κλίμα και εντός του υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου πνέει τα μένεα για τους χειρισμούς που έγιναν τα τελευταία 24ωρα, με αποτέλεσμα να μείνει εκτεθειμένη. Στα αυτιά της έφτασαν, μάλιστα, και... διαρροές που προσπαθούσαν να της φορτώσουν το κάζο της ρύθμισης, με αποτέλεσμα να ανέβει το θερμόμετρο. Θέμα παραίτησής της δεν υπάρχει, πάντως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες. Ωστόσο, η εφαρμογή του TAXIS δεν πρόκειται να ανοίξει τη Δευτέρα, καθώς θα πρέπει να πάρει ΦΕΚ η τροπολογία με την οποία «κουρεύεται» η ρύθμιση, να εκδοθεί νέα Απόφαση από τη ΓΓΔΕ και βέβαια να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα η τεχνική βάση της εφαρμογής.
Τρόμος στην ΚΟ της ΝΔ -Δεν θέλουν να ψηφίσουν, αλλά φοβούνται
Μόλις η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή σχηματίστηκαν πηγαδάκια «γαλάζιων» βουλευτών, οι οποίοι ήταν σε απόγνωση, αφού από τη μία δεν μπορούν να καταψηφίσουν την τροπολογία, γιατί θα γίνουν «αντάρτες», αλλά, από την άλλη, αν την ψηφίσουν θα γίνουν κόκκινο πανί για τους ψηφοφόρους τους και δεν θα μπορούν να εμφανιστούν στις περιφέρειές τους.
Μάλιστα, κάποιοι από τους βουλευτές της ΝΔ θα πάνε στον γραμματέα της ΚΟ Θανάση Μπούρα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.
(Στα πηγαδάκια που σχημάτισαν οι «γαλάζιοι» βουλευτές διακρίνονται ο Κώστας Κουκοδήμος, ο Κώστας Τζαβάρας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο Αλέξανδρος Κοντός)
Βολές από την Ντόρα Μπακογιάννη
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ήταν και οι βολές που εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη κατά του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
«Θέλω να εκφράσω την έντονη δυσφορία μου για τη λειτουργία της επιτροπής σε θέματα όπως αυτά που συζητάμε. Δηλαδή, η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ να πηγαίνει απευθείας στην Ολομέλεια της Βουλής και να μην περνάει από την Επιτροπή Οικονομικών, που διαθέτει έμπειρους βουλευτές οι οποίοι θα ήταν σε θέση να την επεξεργαστούν σωστά, και να πληροφορούμε σήμερα ότι άλλη τροπολογία έρχεται πάλι στην Ολομέλεια της Βουλής την ώρα που υπάρχει η επιτροπή σε λειτουργία. Κύριε πρόεδρε, παρακαλώ να μεταφέρετε την προσωπική μου δυσφορία και αυτή των συναδέλφων μου, για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο Οικονομικών, στον υπουργό Οικονομικών και να θυμίσω ότι στη δημοκρατία η διαδικασία δεν είναι τύπος, αλλά είναι ουσία».
«Tα πισωγυρίσματα για τον ΕΝΦΙΑ δεν κάνουν καλό στην εικόνα μας», σύμφωνα με τον
υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σχολίασε την Πέμπτη την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία πετά εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης των 100 δόσεων τους συνεπείς φορολογούμενους.
Μητσοτάκης: Τα πισωγυρίσματα για τον ΕΝΦΙΑ δεν μας κάνουν καλό
«Θα προτιμούσα εξαρχής να είχε προσδιοριστεί ότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση», είπε ο υπουργός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ενώ εξέφρασε την άποψή του «καλώς δεν εντάσσεται ο ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των 72 δόσεων, αλλά στην πάγια των 24».
Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση εντός των επόμενων εβδομάδων καθώς, όπως σημείωσε, «τα θέματα που συζητάμε με την τρόικα αφορούν στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει η κυβέρνηση σχετικά με μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό».
Επανέλαβε, επίσης, ότι μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη σύναψη μιας καινούργιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, «ώστε η χώρα να επιστρέψει ομαλά στις αγορές και να γίνει μια κανονική χώρα»
Αντάρτικο από τον Απόστολο Κακλαμάνη
Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την αλλαγή στον νόμο για τις 100 δόσεις, που βγάζει εκτός τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, έστειλε σήμερα από τη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης.
Ο κ. Κακλαμάνης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, λέγοντας πως έχει κάνει πολλά λάθη μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και πως αποτέλεσμα της απαξίωσης της Βουλής είναι το γεγονός ότι η Τρόικα απαιτεί την αλλαγή νόμου που μόλις πριν από λίγο καιρό ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο. «Εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω την αλλαγή αυτή», είπε ο κ. Κακλαμάνης, προσθέτοντας ότι η ψήφος του προς την κυβέρνηση είναι ψήφος ανοχής.
Πυρά και από τη ΔΗΜΑΡ
Η Δημοκρατική Αριστερά με ανακοίνωσή της επιτέθηκε σε κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομικών για την απόφαση να εξαιρέσει τον ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων: «Οι συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αποδεικνύουν ότι με λεονταρισμούς και μεγαλοστομίες δεν ασκείται πολιτική. Μπροστά στις πιέσεις της τρόικας, το υπουργείο Οικονομικών εξαιρεί από τη ρύθμιση τους βεβαιωμένους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ και ανατρέπει τους προϋπολογισμούς χιλιάδων νοικοκυριών, που έχουν εξαντλήσει ήδη τις φοροδοτικές τους ικανότητες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου