Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Αρνητικό ρεκόρ 15ετίας: Τον Οκτώβριο «χάθηκαν» 66.636 θέσεις μισθωτής εργασίας!

Αρνητικό ρεκόρ 15ετίας: Τον Οκτώβριο «χάθηκαν» 66.636 θέσεις μισθωτής εργασίας!Παράλληλα, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου δεκάμηνου του 2014 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 120.287 νέες θέσεις εργασίας και κυμαίνεται, αν και λίγο χαμηλότερο, στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο ισοζύγιο του πρώτου δεκάμηνου του 2013


Παρά το γεγονός ότι η ανεργία φαίνεται να «μειώνεται» κατά 1,9 -2,1% φέτος σε σχέση με πέρσι, ρεκόρ 15ετίας σημείωσαν οι αποχωρήσεις στους χώρους δουλειάς σε σχέση με τις προσλήψεις τον περασμένο Οκτώβριο (66.636), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας για τις ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό  τομέα. 





Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Οκτωβρίου, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 151.110, ενώ οι αποχωρήσεις σε 217.746. Από τις 217.746 συνολικά αποχωρήσεις, οι 57.978 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 159.768 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Παράλληλα, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου δεκάμηνου του 2014 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 120.287 νέες θέσεις εργασίας και κυμαίνεται, αν και λίγο χαμηλότερο, στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο ισοζύγιο του πρώτου δεκάμηνου του 2013, που ήταν επίσης, θετικό κατά 130.703 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας τις δύο υψηλότερες επιδόσεις πρώτου δεκάμηνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.


Τι σχολίασε ο κ. Βρούτσης


Στη δήλωση που έκανε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με αφορμή τα αποτελέσματα της τελευταίας έκθεσης του συστήματος «Εργάνη» ανέφερε πως «ο φετινός Οκτώβριος -όπως και οι αντίστοιχοι μήνες παρελθόντων ετών που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία - παρουσίασε αρνητικές ροές απασχόλησης (κατά 66.636 θέσεις εργασίας). Δεδομένης της λήξης της ιδιαίτερα επιτυχημένης για εφέτος θερινής τουριστικής περιόδου, οι απώλειες αυτές προέρχονται κατά βάση από τον τερματισμό συμβάσεων εποχικής εργασίας στον ευρύτερο τουριστικό τομέα (επισιτισμός και ξενοδοχειακές μονάδες)».

Ο υπ. Εργασίας επεσήμανε πως «σε επίπεδο δεκαμήνου Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014 και λόγω της συνολικής βελτίωσης των στοιχείων απασχόλησης τα δύο τελευταία χρόνια, οι συνολικές ροές μισθωτής απασχόλησης παρουσιάζουν θετικό πλεόνασμα 120.287 θέσεων εργασίας, αποτελώντας - μαζί το περσινό "υψηλό" των 130.703 θέσεων εργασίας – τις καλύτερες επιδόσεις αντίστοιχων δεκαμήνων από το 2001 μέχρι σήμερα».

Και όχι μόνο αυτό, αλλά «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει την καθοδική του πορεία και τον Αύγουστο του 2014 ήταν σημαντικά μειωμένο κατά 2,1% ποσοστιαίες μονάδες από το "υψηλό" του Σεπτεμβρίου 2013 και κατά 1,9% μονάδες από τον αντίστοιχο περσινό Αύγουστο του 2013. Παράλληλα, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του παρουσιάζει συνεχή πτωτική τάση. Συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη συνεπή και συγκροτημένη προσπάθειά μας για την αναχαίτιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά και θεσμικά εργαλεία, υλοποιούμε με εμπροσθοβαρή τρόπο τις δράσεις και τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που απελευθερώνουν το δυναμισμό της αγοράς εργασίας και της οικονομίας».

Αναλυτικά τα ισοζύγια ροών απασχόλησης (προσλήψεις μείον αποχωρήσεις) της περιόδου 2001-2014:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...