Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

J.P. Morgan: Υποβαθμίζει σε "neutral” το Χ.Α.


Τη σύστασή της για το ελληνικό χρηματιστήριο σε "neutral” από "overweight" υποβαθμίζει η JPMorgan Cazenove.

Ο επενδυτικός οίκος αναφέρει ότι ήταν αισιόδοξος για την ελληνική αγορά από τότε που αυτή εισήλθε στους δείκτες ως  αναπτυσσόμενη αγορά, περίπου πριν από ένα χρόνο. «Ο δρόμος έκτοτε είχε πολλές διακυμάνσεις». Η αγορά επιδόθηκε σε ράλι μέχρι το Μάρτιο και μετά «ξεπουλήθηκε» (27% σε δολαριακούς όρους) μέσα σε διάστημα δύο μηνών από τις 17 Μαρτίου, καθώς η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αυξήθηκε κατά 70%, μέσω έκδοσης νέων μετοχών -«τη μεγαλύτερη που θυμόμαστε».

Έκτοτε η αγορά ανέκαμψε κατά περίπου 26% μετά και τη λήξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων, αφήνοντας το Γενικό Δείκτη τιμών 7% χαμηλότερα του υψηλού του επιπέδου αλλά 13% υψηλότερα από τότε που το ελληνικό χρηματιστήριο εισήλθε στους δείκτες MSCI Emerging index. Καλά μέχρι εδώ.

Ωστόσο, συνεχίζει η JPMorgan Cazenove, το καλοκαίρι ήταν δύσκολο για την εγχώρια αγορά υπό το φόβο των ελέγχων της ποιότητας του ενεργητικού, της αύξησης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, των εντάσεων μεταξύ Τρόικας και Ελλάδας αναφορικά με την έξοδο της τελευταίας από το πρόγραμμα στήριξης αλλά και της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ  σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές. 

Όλα αυτά οδήγησαν το ελληνικό χρηματιστήριο 38% χαμηλότερα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Η άποψη που είχε η J.P.Morgan, ότι και οι τέσσερις τράπεζες θα περάσουν τα AQRs χωρίς να χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια, επαληθεύτηκε, αλλά δεν ήταν τόσο δυνατός θετικός καταλύτης.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισαγωγή του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναπτυσσόμενες αγορές, οι περισσότεροι από τους μισούς θεσμικούς επενδυτές που επενδύουν στις αναπτυσσόμενες αγορές, δεν έχουν θέση σε ελληνικούς τίτλους. Οι περισσότεροι είναι τοποθετημένοι στην αγορά του Περού, το μέγεθος της οποίας αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ του μεγέθους της ελληνικής αγοράς στο δείκτη των αναδυόμενων.

Το συναλλακτικό "παιχνίδι" της ανάκαμψης της Ελλάδας εξακολουθεί να κυριαρχείται από τα hedge funds, σημειώνει ο οίκος. Οι εγχώριοι θεσμικοί κατέχουν μόνο το 5% της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου έναντι 64% που κατέχουν οι ξένοι θεσμικοί. Η Ελλάδα είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς η λάθος επενδυτική βάση εντείνει τη μεταβλητότητα και επιδρά αρνητικά στη χρηματιστηριακή αγορά, προσθέτει.

Για την J.P. Morgan τρία είναι τα βασικά θέματα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Πρώτον, κατά πόσο η πολιτική της ΕΚΤ θα οδηγήσει σε μείωση των περιφερειακών spread στην ευρωζώνη. Δεύτερον, αν η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευτεί την έξοδο από το πρόγραμμα με την Τρόικα και τρίτον τα εσωτερικά πολιτικά θέματα και η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει σε πρόωρες εκλογές.

Γιατί «Neutral» και όχι « underweight”?

Σύμφωνα με τη J.P.Morgan, η διόρθωση στις  αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι υπερβολική. Και δύο κρίσιμες παράμετροι όπως η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάκαμψη και οι ανησυχίες για τους ισολογισμούς των τραπεζών, αποτελούν πλέον παρελθόν.

Τα ελληνικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του επίσημου τομέα (και της JPMs) ότι η Ελλάδα το 2014 θα αναπτυχθεί πρώτη φορά από το 2007.

Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα τρίτα κατά σειρά AQR καθιστώντας λιγότερο πιθανή την ανάγκη για περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Τέλος ο οίκος προτείνει σε όποιον επιθυμεί να τοποθετηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο να προτιμήσει τη μετοχή της ΕΤΕ ως την πιο σταθερά δομημένη τράπεζα, στην οποία η τουρκική θυγατρικής της Finansbank της προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα από τις ανταγωνίστριες της. Προτείνει επίσης και τη μετοχή του ΟΤΕ η οποία διαπραγματεύεται 1,5% χαμηλότερα σε σχέση με αυτές των Ευρωπαίων ανταγωνιστών του.


Πηγη: http://m.capital.gr/News.aspx?id=2158713

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...