Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Ρουμελιώτης (ΔΝΤ): "Εάν είχε γίνει έγκαιρα το κούρεμα θα είχαμε χρέος 79% του ΑΕΠ"

Ο Π. Ρουμελιώτης (δεξιά στη φωτό) από επίσκεψη του τότε υπ. Οικονομικών στο ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον
Δέκα οκτώ μήνες έχασε η ελληνική κυβέρνηση μέχρις ότου μπει στο τραπέζι των συνομιλιών με την τρόϊκα το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, κι αυτό κατόπιν απαίτησης της Γερμανίας και της Κομισιόν για να προλάβουν να απαγκιστρωθούν από ελληνικά ομόλογα αξίας 70 δισ.


Τάδε έφη ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, και αντιπρόεδρος, σήμερα, της Τράπεζας Πειραιώς Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο οποίος εκτιμά πως η παραδοχή του λάθους έχει προκαλέσει έναν νέο γύρο συζητήσεων επί του θέματος και πως, στο τέλος, Ταμείο και ΕΕ θα τα βρουν και θα κουρέψουν το ελληνικό χρέος.

Σε ερώτηση γιατί η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν επέμεινε και δεν πίεσε την Ευρωζώνη για να γίνει το κούρεμα, ο κ. Ρουμελιώτης άδειασε τους κ.κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου λέγοντας: «Δεν μου δόθηκε πειστική απάντηση από τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Παπακωνσταντίνου. Μου έλεγαν θα δούμε, να κάνουμε επιτροπή να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Ε, δεν έγινε τίποτα για 18 μήνες. Νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα άγνοιας, δεν δικαιολογείται. Είχαν συμβούλους που τους ενημέρωναν για τη βιωσιμότητα του χρέους και τους είχαν δείξει επανειλημμένα τι πρέπει να γίνει. Αν ήταν σκοπιμότητα δεν το γνωρίζω. Τα αποτελέσματα πάντως, ήταν τραγικά».
Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε πως εάν γινόταν κανονικά η αναδιάρθρωση, όπως ζητούσε το ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση, θα απαιτούνταν, τότε, ένα "κούρεμα" της τάξης του 20-30% και το χρέος θα έπεφτε στο 79% του ΑΕΠ, άρα θα πλησίαζε τα ευρωπαϊκά στανταρτς.

Πηγη: http://opinion24.gr/economy/item/1876-%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%AC%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B5-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%AD%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82-79-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B5%CF%80

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...