Σε κατασκευάστρια και εξαγωγέα μιας εντυπωσιακά μεγάλης γκάμας οργάνων για βασανιστήρια αναδεικνύεται η Κίνα, συνδράμοντας έτσι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, όπως καταγγέλλει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, οι εταιρείες παραγωγής στην πλειονότητά τους είναι κρατικές.
Δεκάδες κινεζικές επιχειρήσεις κατασκευάζουν και εξάγουν εργαλεία βασανισμού: ράβδους που προκαλούν ηλεκτροσόκ, όπλα που προκαλούν προσωρινή παράλυση, μεταλλικά ρόπαλα με καρφιά, καθίσματα ακινητοποίησης κρατουμένων...
Περισσότερες από 130 κινεζικές εταιρείες, στην πλειονότητά τους κρατικές επιχειρήσεις, δραστηριοποιούνται στο εν λόγω εμπόριο που αναπτύσσεται ραγδαία, αναφέρει η οργάνωση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι εταιρείες αυτού του είδους δεν ξεπερνούσαν τις 28 πριν από μια δεκαετία.
Ορισμένα από τα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο "είναι πραγματικά βάναυσα και πρέπει να απαγορευτούν αμέσως", επισημαίνει η Αμνηστία.
Επτά κινεζικές εταιρείες προτείνουν στον κατάλογο των προϊόντων τους ρόπαλα με μεταλλικά καρφιά. Τέτοιου είδους εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία στην Καμπότζη και εξήχθη για τον εξοπλισμό των δυνάμεων ασφαλείας του Νεπάλ και της Ταϊλάνδης, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Η China Xinxing Import/Export ανακοίνωσε το 2012 ότι διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με περισσότερες από 40 αφρικανικές χώρες. Η εταιρεία πουλά κυρίως χειροπέδες και κλομπ που προκαλούν ηλεκτρική εκκένωση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξαιρετικά οδυνηρά ηλεκτροσόκ σε σημεία του σώματος, όπως τα γεννητικά όργανα, η βουβωνική χώρα, ο λαιμός ή τα αφτιά.
Τέτοιες ηλεκτροφόρες ράβδοι, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία κρατούσαν οι αστυνομικοί σε Γκάνα, Αίγυπτο, Σενεγάλη και Μαδαγασκάρη.
Άλλα υλικά, τα οποία μπορεί να έχουν νόμιμη χρήση στο πλαίσιο της διατήρησης της τάξης, όπως οχήματα καταστολής ταραχών, δακρυγόνα ή πλαστικά βλήματα, πωλούνται για τον εξοπλισμό αστυνομικών δυνάμεων που έχουν συνδεθεί με την διάπραξη σοβαρών παραβάσεων.
«Το διαφθαρμένο σύστημα εξαγωγών της Κίνας επέτρεψε να ανθίσει το εμπόριο των βασανιστηρίων και της καταστολής. Είναι επιτακτική ανάγκη οι κινεζικές αρχές να προχωρήσουν σε πραγματική μεταρρύθμιση της εμπορικής τους νομοθεσίας προκειμένου να τερματίσουν την ανεύθυνη παράδοση υλικών» για τον σκοπό αυτό, υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.
Η οργάνωση διεξήγαγε την έρευνα σε συνεργασία με το Omega Research Foundation που εδρεύει στη Βρετανία και διεξάγει έρευνα για το εμπόριο και τη χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού, υλικού της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην -ιδιαίτερα πλούσια σε πρώτες ύλες- Αφρική και η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι τουλάχιστον το ήμισυ της εξωτερικής της βοήθειας, ύψους 14 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2010 και 2012, διατέθηκε στην μαύρη ήπειρο.
Πηγη: http://www.eirinika.gr/article/40956/130-etaireies-stin-kina-vgazoyn-yperkerdi-poylontas-organa-gia-vasanistiria-ravdoys
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου