Επιδείνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν το Νοέμβριο οι συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της εταιρείας Markit.
Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών τον Νοέμβριο κινήθηκε στις 49,1 μονάδες, έναντι 48,8 μονάδων του Οκτωβρίου, παραμένοντας χαμηλότερα των 50 μονάδων που οριοθετούν την επέκταση των δραστηριοτήτων από τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων.
Ένας παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην ανεπαίσθητη αύξηση του κύριου δείκτη, τον Νοέμβριο, ήταν η σταθεροποίηση της παραγωγής, τα επίπεδα της οποίας είχαν υποχωρήσει ελαφρώς κατά τους δύο προηγούμενους μήνες. Η συνεχής αύξηση της παραγωγής καταναλωτικών αγαθών συνέβαλε στην υποστήριξη των συνολικών επιπέδων παραγωγής του τομέα.
Παρότι η παραγωγή διατηρήθηκε σταθερή, τα επίπεδα νέων παραγγελιών που έλαβαν οι κατασκευαστές υποχώρησαν για τρίτο συνεχή μήνα. Ωστόσο, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί κατά την τρέχουσα περίοδο και ήταν μόλις οριακός. Η μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών –η πρώτη σε διάστημα επτά μηνών– αποτέλεσε εν μέρει την αιτία της συρρίκνωσης του συνόλου των νέων εργασιών τον Νοέμβριο.
Με την έλλειψη των νέων εισερχόμενων εργασιών που θα αντικαθιστούσαν τα αποπερατωμένα έργα, τα στοιχεία του Νοεμβρίου υπέδειξαν περαιτέρω υποχώρηση των αδιεκπεραίωτων εργασιών στις μονάδες των Ελλήνων κατασκευαστών. Ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκαν οι ανεκτέλεστες εργασίες ήταν έντονος και ελαφρώς ταχύτερος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Οι κατασκευαστές πραγματοποίησαν περαιτέρω περικοπές στις θέσεις εργασίας, ως αποτέλεσμα του περιορισμένου φόρτου εργασίας, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα περίοδο μείωσης του προσωπικού που ξεκίνησε τον Ιούνιο. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν μόλις οριακός, έχοντας εξασθενίσει για τρίτο συνεχή μήνα.
Τα επίπεδα αγορών μειώθηκαν, επίσης, τον Νοέμβριο κατ’ αναλογία με την εξασθένηση που παρατηρήθηκε στις νέες παραγγελίες, παρότι ο ρυθμός συρρίκνωσης μειώθηκε και ήταν, σε γενικές γραμμές, ήπιος.
Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα προμηθειών υποχώρησαν ραγδαία και με ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο, αντίστοιχα με την τάση που παρατηρήθηκε στα αποθέματα ετοίμων προϊόντων.
Ως αποτέλεσμα της εξασθένησης της ζήτησης για πρώτες ύλες και ημικατεργασμένα προϊόντα, ο χρόνος που χρειάστηκαν οι προμηθευτές για την παράδοση των προμηθειών μειώθηκε και πάλι τον Νοέμβριο.
Η βελτίωση της απόδοσης των προμηθευτών ήταν η τρίτη που καταγράφηκε σε ισάριθμούς μήνες, και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη συνεχόμενη περίοδο κατά την οποία σημειώνεται βελτίωση της απόδοσης των προμηθευτών, σε διάστημα περίπου πέντε ετών.
Πηγη: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231367514
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου