Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Απαγορευμένο το chatting στο Ιράν, περιορισμοί στο YouTube στην Τουρκία

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, αλλά και τους εξόριστους αντικαθεστωτικούς της Οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν, που επικαλείται το περιοδικό Time, η απαγόρευση ανάγεται σε μια απάντηση του Αλί Χαμενεΐ σε ερώτηση η οποία έγινε στον επίσημο ιστότοπό του.

«Δεδομένης της ανηθικότητας η οποία συνοδεύει τέτοιες δραστηριότητες, δεν επιτρέπεται», απάντησε συγκεκριμένα. Σημειώνεται βέβαια, ότι οι θρησκευτικές κρίσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές. 
Σύμφωνα με το Time, θεωρείται απίθανο ο Αλί Χαμενεΐ «να διατάξει τη θρησκευτική αστυνομία να αστυνομεύει το διαδικτυακό φλερτ».
Πάντως, η εφαρμογή WeChat, ιδιαίτερα δημοφιλής για smartphone, μπλοκαρίστηκε στο Ιράν το Δεκέμβριο, μετά από το Facebook, το Instagram και το Twitter, στα οποία η πρόσβαση των Ιρανών είναι αδύνατη χωρίς τη χρήση διακομιστή μεσολάβησης (proxy server).
Πάντως, Facebook, Instagram, Twitter και η εφαρμογή WeChat είναι μπλοκαρισμένες στο Ιράν, αν και ο ίδιος ο Χαμενεΐ, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζαβάντ Ζαρίφ, πάντως, είναι ενεργοί χρήστες τόσο του Twitter όσο και του Facebook.
Προς «κόψιμο» το YouTube στην Τουρκία
Νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την επιβολή πολύ αυστηρών κανόνων στο διαδίκτυο, όπως την παρακολούθηση  της δραστηριότητας των χρηστών του, ή το απαγόρευση πρόσβασης σε ιστοσελίδες βάσει λέξεων κλειδιών, κατέθεσε στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση Ερντογάν. Tο νομοσχέδιο εάν εγκριθεί θα επιτρέψει στην κυβερνητική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες, να περιορίζει την πρόσβαση σε ιστότοπους που μεταδίδουν βίντεο, όπως το YouTube, επίσης θα μπορεί να διατηρεί για έως και δύο χρόνια έναν φάκελο για κάθε χρήστη του διαδικτύου, στον οποίο μεταξύ άλλων θα καταγράφονται οι ιστότοποι που επισκέπτεται. Μάλιστα, οι πάροχοι ίντερνετ θα πρέπει να γίνουν μέλη μιας νέας ένωσης εταιριών που θα ελέγχεται από την κυβέρνηση. 
Ως σκοπός του νομοσχεδίου έχει παρουσιαστεί ότι πρέπει να προστατευθεί η οικογένεια, τα παιδιά και οι νέοι από πληροφορίες στο διαδίκτυο που ενθαρρύνουν την κατανάλωση ναρκωτικών, την αυτοκτονία και τις σεξουαλικές επιθέσεις.
Σε μια «έκθεση για τη διαφάνεια» που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα, η Google κατέταξε την Τουρκία μαζί με την Κίνα στην πρώτη θέση των χωρών που λογοκρίνουν το Διαδίκτυο.

Πηγη: http://tvxs.gr/news/internet-mme/apagoreymeno-chatting-sto-iran

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...