Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

«Η συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους θα προκαλούσε ανασφάλεια στην ευρωζώνη»


«Η συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους θα προκαλούσε ανασφάλεια στην ευρωζώνη»«Η συζήτηση για ένα 'κούρεμα' του ελληνικού δημόσιου χρέους θα προκαλούσε ανασφάλεια στην ευρωζώνη και θα έφερνε πάλι στο προσκήνιο μοντέλα κρίσης. Αυτή είναι η γνώμη μου» τονίζει σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, Βόλφγκανκ Ντολτ (Wolfgang Dold).

«Δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για ένα νέο κούρεμα. Όπως θα γνωρίζετε, το Γιούρογκρουπ είχε αποφασίσει πέρυσι τον Νοέμβριο να συζητήσει εκ νέου το θέμα της Ελλάδος το 2013 και αν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, εάν το πρόγραμμα εφαρμόζεται σωστά, τότε θα εξέταζε το ενδεχόμενο νέων μέτρων για την ανακούφιση του χρέους» σημειώνει ο γερμανός πρεσβευτής και προσθέτει: «Δεν πρέπει να μας αποσπά την προσοχή το τι μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί τώρα αυτό το πρόγραμμα, το οποίο εμφανίζει σημάδια επιτυχίας. Ναι, συμφωνώ απόλυτα ότι υπάρχει φως στο τούνελ, υπάρχουν σημάδια ότι η οικονομία ανακάμπτει και είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να έχει ανάπτυξη, ίσως μικρή, το 2014 και να βγει από την κρίση. Είναι πρόωρο να συζητάμε τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα. Νομίζω ότι δεν είναι κάτι που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να συνεχιστεί η πορεία. Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για αυτό».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο για ένα τρίτο μνημόνιο στην Ελλάδα, ο κ. Ντολτ σημειώνει: «Αυτό το ερώτημα είναι υποθετικό προς το παρόν. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τα αποτελέσματα του προγράμματος. Πιστεύω ότι οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια θα εξαρτηθεί από την κατάσταση μετά το 2013. Από το τι θα έχετε πετύχει μέχρι τότε, τι πρέπει να γίνει και τότε θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι τι επιπρόσθετα μέτρα απαιτούνται».

Ο κ. Ντολτ παραδέχεται ότι ανησυχεί ιδιαίτερα ως πρεσβευτής της Γερμανίας για την παρατηρούμενη αύξηση των αντι-γερμανικών αισθημάτων στην Ελλάδα. «Κατανοώ ότι μια μερίδα του ελληνικού λαού έχει πιεστεί σημαντικά. Είναι πολλοί εκείνοι που έχουν επηρεαστεί από τις πιέσεις της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Το εισόδημα πολλών οικογενειών έχει μειωθεί σημαντικά. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση και θυμός, κυρίως για τους δανειστές, μεταξύ των οποίων είναι και η Γερμανία. Το κατανοώ απόλυτα. Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την αίσθηση της απογοήτευσης και της απαισιοδοξίας».

Αναφερόμενος στην υπερψήφιση με μεγάλη πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή της αναστολής κρατικής χρηματοδότησης για το κόμμα της Χρυσής Αυγής, ο πρεσβευτής της Γερμανίας τονίζει: «Καταρχάς, είναι υπέροχο το γεγονός ότι όλα τα δημοκρατικά κόμματα συμφώνησαν να αντιταχθούν στην εξάπλωση του νέο-ναζισμού. Είναι ένα φαινόμενο που δεν εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη και σε χώρες που δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση».

Σε ερώτηση, τέλος, για το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, ο κ. Ντολτ τονίζει: «Από νομικής πλευράς, δεν υπάρχει κάποια βάση. Όσον αφορά όμως την ηθική και ιστορική ευθύνη των πράξεων της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της κατοχής σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, δεν έχει κλείσει, θα συνεχίσει να υφίσταται και να αποτελεί την κατευθυντήρια αρχή στην Ευρώπη, που δεν είναι άλλη από τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, της ειρήνης και της δημοκρατίας, όπως διαμορφώθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...