Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ολι Ρεν: Πολύ δύσκολη η κατάσταση για τους Ελληνες...

Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων, όμως χρειάζεται να επιταχύνει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να αυξήσει την αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης για να τονώσει την ανάπτυξη, σύμφωνα με την 5η έκθεση της Task Force για την Ελλάδα, επικεφαλής της οποίας είναι ο εικονιζόμενος κ. Χ. Ράιχενμπαχ.

Ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν σχολιάζοντας τις εξελίξεις σημείωσε ότι «η παρούσα κυβέρνηση πέτυχε να επαναφέρει την Ελλάδα σε ήρεμα νερά. Θα ήταν κρίμα αν όλες αυτές οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια δεν επιστεγαστούν από μια επιτυχία». Το ίδιο ανώτατο στέλεχος αναφερόμενο στο Αναπτυξιακό Ταμείο, σημείωσε ότι είναι ένα τεχνικά περίπλοκο θέμα, ενώ εκτίμησε ότι θα χρηματοδοτηθεί από τα διαρθρωτικά ταμεία της επόμενης προγραμματικής περιόδου και θα ξεκινήσει το 2014. 
Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα για την κοινωνική συνοχή μέσω της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων και της στήριξης των μακροχρόνια ανέργων.
Συγκεκριμένα σημείωσε ότι προτεραιότητα της ΕΕ είναι να δημιουργήσει απασχόληση για τους νέους. Οι πόροι που θα διατεθούν τα επόμενα 7 χρόνια θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά». «Δεν υπάρχει μαγική συνταγή που θα μπορούσε να κατεβάσει τα ποσοστά ανεργίας στο 10% σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ένα βάρος που θα πρέπει να σηκώσει η ελληνική οικονομία στο μέλλον», ανέφερε το ίδιο στέλεχος.
Παράλληλα έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για την «περιορισμένη ρευστότητα» που παρέχεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις τράπεζες, σημειώνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα οι ΜμΕ να εξασφαλίσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και μέσω του Αναπτυξιακού ταμείου το οποίο θα λειτουργήσει μέσα στο 2014.
Ο ίδιος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ανάγκη την τεχνική υποστήριξη που παρέχει η Task Force στον τομέα των μεταρρυθμίσεων για αυτό απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση της Ομάδας Δράσης από την Αθήνα.
Στην έκθεση τονίζεται η ανάγκη για ένα φορολογικό σύστημα που θα λειτουργεί σωστά, για μεταρρύθμιση της κεντρικής δημόσιας διοίκησης και για δημιουργία ενός υποστηρικτικού και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. "Η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας μπορούν να προέλθουν μόνο από ακμάζουσες εταιρείες που έχουν εύκολη πρόσβαση στη ρευστότητα και στις αγορές", σημειώνεται.

Ρεν: Περιμένουμε επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014

Από την πλευρά του, ο Ολι Ρεν αποδίδει εύσημα για την πορεία σε επιμέρους τομείς, όπως η απορρόφηση κοινοτικών πόρων αλλά και προειδοποιεί ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο για τις οικονομικές & νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ "ενώ έχουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και αναμένουμε επιστροφή στη θετική ανάπτυξη το 2014,η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες, ιδίως τον δραματικά υψηλό αριθμό των ανέργων.
Το πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής αποσκοπεί στη βιώσιμη ανάκαμψη όσον αφορά την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και η Ομάδα Δράσης εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή του. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι παρατηρείται μεγάλη βελτίωση στην αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από την Ελλάδα, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή επενδύσεων αυτή τη στιγμή". 

Παραμένει το πρόβλημα της ρευστότητας

«Η κατάσταση όσον αφορά τον δανεισμό για την πραγματική οικονομία είναι παρόμοια με εκείνη του Απριλίου 2013, με μια συνεχή πιστωτική ασφυξία, υψηλά επιτόκια σε σύγκριση με άλλα Κράτη Μέλη, υψηλές εμπράγματες εγγυήσεις και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Τα διάφορα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα που λαμβάνουν ενίσχυση από την ΕΕ, οι εκταμιεύσεις υπήρξαν περιορισμένες κατά την περίοδο υπό εξέταση: η κατάστασηπαραμένει μη ικανοποιητική με δεδομένες τις πολύ υψηλές ανάγκες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Αποκαλυπτικά άλλωστε είναι τα στοιχεία του διπλανού πίνακα, όπου φαίνεται η μεγάλη καθυστέρηση στην ροή χρήματος από τα σχετικά προγράμματα.

Κοινοτικοί πόροι – Σε κίνδυνο το 1/3 των 180 έργων προτεραιότητας 

Χρειάζεται και άλλη βοήθεια προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό απορρόφησης των πιστώσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και για την ολοκλήρωση των πολυάριθμων ημιτελών έργων της προηγούμενης περιόδου προγραμματισμού 2000-2006, για τα οποία χορηγήθηκε κατ΄ εξαίρεση παράταση μέχρι το 2013, διαπιστώνει η έκθεση.
Όπως σημειώνεται, σημαντική πρόοδος έχει επίσης συντελεστεί ως προς την υλοποίηση των 180 «έργων προτεραιότητας» που αναφέρονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης (ΜΣ). Συγκεκριμένα, έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την υπέρβαση των εμποδίων στα έργα παραχώρησης αυτοκινητόδρομων. Ωστόσο, για το ένα τρίτο των έργων προτεραιότητας εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος μη υλοποίησης πριν από το τέλος της περιόδου προγραμματισμού. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες στις αρχές Σεπτεμβρίου 2013:
* 30 από τα 181 έργα προτεραιότητας έχουν ολοκληρωθεί (συνολικός συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 438 εκατ. ευρώ).
* 83 έργα υλοποιούνται εντός του χρονοδιαγράμματος (συνολικός συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 3 εκατ. ευρώ).
* Για 52 έργα απαιτείται επιτάχυνση (συνολικός συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 7.334 εκατ. ευρώ).
* 14 έργα δεν υπάρχει πιθανότητα να ολοκληρωθούν (συνολικός συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 711 εκατ. ευρώ).
* 2 έργα ακυρώθηκαν (συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 2 εκατ. ευρώ)
Η έκθεση στέκεται ιδιαίτερα στην διαφαινόμενη αποδέσμευση των επενδύσεων στις υποδομές όπου υπάρχει σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο. Οι εργασίες σε 4 μεγάλους αυτοκινητόδρομους, συνολικού κόστους 7,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είχαν ανασταλεί για τρία χρόνια εξαιτίας της κρίσης, πρόκειται να ξεκινήσουν και πάλι ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται έγκριση και οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. 
Μία αξιοσημείωτη πρόοδος στην οποία, όπως υποστηρίζεται, συνέβαλε η Ομάδα Δράσης, από κοινού με άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπήρξε η αυξημένη απορρόφηση από την Ελλάδα των χρηματοδοτήσεων των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής. Από τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν στην Ελλάδα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, το 67,5% είχε εκταμιευθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε σχέση με το 49% στα τέλη του 2012. Από τον Δεκέμβριο του 2011, η Ελλάδα ανήλθε στην 6η θέση στον πίνακα της ΕΕ για την απορρόφηση των Διαρθρωτικών Ταμείων, από την 18η, γεγονός που αντιπροσωπεύει μια πολυπόθητη "ένεση" ρευστότητας στην οικονομία.


Διοικητική μεταρρύθμιση – Εντατικοποιήστε τις προσπάθειες

Η Task Force διαπιστώνει ότι έγιναν πολύ σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη των ποσοτικών στόχων της μεταρρύθμισης που αφορά στην αξιολόγηση των υπηρεσιών (υπηρεσίες στις οποίες απασχολούνται 410.000 άτομα αξιολογήθηκαν τον Σεπτέμβριο 2013) και στο πρόγραμμα κινητικότητας (4.200 υπάλληλοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα τον Ιούλιο 2013). Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να εντατικοποιηθούν κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2013, το οποίο θα είναι καθοριστικό για το μετασχηματισμό της λειτουργίας της Διοίκησης.
Για το μέλλον, το νέο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ), υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, έχει σχηματισθεί ώστε να ηγηθεί προσπάθειας για την αποτελεσματική εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης και την εξασφάλιση πολιτικής και καθολικής κυβερνητικής στήριξης για όλες τις σημαντικές αποφάσεις. Επιπλέον, στο πλαίσιο του διυπουργικού συντονισμού θα πρέπει να καθοριστούν σύντομα οι αρμοδιότητες και οι μέθοδοι εργασίας του, προκειμένου να μετατραπεί σύντομα στον καίριας σημασίας μηχανισμό συντονισμού της ελληνικής διοίκησης.
Στο Δημόσιο, η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει σε: 
- Έγκριση διετούς στρατηγικής διοικητικής μεταρρύθμισης, η οποία θα περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική στον τομέα των ανθρώπινων πόρων. Ενημέρωση του συνόλου της διοίκησης, των βασικών ενδιαφερόμενων μερών και των πολιτών σχετικά με την εν λόγω στρατηγική.
- Δημιουργία ομάδας υπευθύνων των ανθρώπινων πόρων, η οποία θα αναλάβει την εκπόνηση κατευθυντήριων γραμμών για τα τμήματα ανθρώπινων πόρων των υπουργείων υπό τον συντονισμό του ΥΔΜΗΔ.
- Βέλτιστη λειτουργία της υπηρεσίας του διυπουργικού συντονισμού. Το σύνολο του προσωπικού που συμμετέχει στην εν λόγω υπηρεσία είναι επιμορφωμένο και εφαρμόζεται σχέδιο διαχείρισης των αλλαγών σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης.
- Αξιολογείται το σύνολο των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα (ο οποίος απασχολεί 700.000 εργαζομένους). Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ) λαμβάνει αποφάσεις αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για την κατανομή του προσωπικού. Απαιτείται επιτάχυνση της εφαρμογής των εν λόγω αποφάσεων.
- Στο καθεστώς κινητικότητας υπάγονται συνολικά 25.000 υπάλληλοι. Εγκρίνονται τα μέσα για τη βέλτιστη διαχείριση του εν λόγω καθεστώτος.
- Η ΟΔΕ προωθεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και πιλοτικούς δήμους, ένα εντατικό πρόγραμμα παροχής τεχνικής βοήθειας προκειμένου να επιταχυνθεί η προετοιμασία των κατευθυντήριων γραμμών που σχετίζονται με τις πλέον επείγουσες ανάγκες (π.χ., προγραμματισμός των επενδύσεων, δημοτικές υπηρεσίες, ανθρώπινοι πόροι και δημοσιονομική διαχείριση).
- Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013 αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να εγκριθούν από το Συμβούλιο Μεταρρύθμισης η ψηφιακή στρατηγική και μια μέθοδος αποτελεσματικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με το αντίστοιχο σχέδιο δράσης.

Επιχειρηματικό περιβάλλον

«Ενώ η Ελλάδα έχει βελτιώσει οριακά τη θέση της σε διάφορες κατατάξεις της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, εξακολουθεί να είναι η χώρα με τις χαμηλότερες επιδόσεις στην ΕΕ και στον ΟΟΣΑ», διαπιστώνει η έκθεση και τονίζει ότι «Χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις, οι νέες επενδύσεις ή η οργανική επέκταση των επιχειρήσεων δεν θα επαρκέσουν προκειμένου να στηρίξουν την ανάπτυξη και την ανάκτηση θέσεων εργασίας».

Διαφθορά - φοροδιαφυγή

Όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά και την είσπραξη φόρων, όπως αναφέρεται η τεχνική βοήθεια υπήρξε καθοριστική για τη θέσπιση νέων δομών διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και φορολογικής διοίκησης. Παρατηρείται αύξηση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης ενώ ο αριθμός των ελέγχων σημαντικών φορολογούμενων υπερδιπλασιάστηκε κατά τους επτά πρώτους μήνες του έτους σε σύγκριση με το 2012 (164 έναντι 66).
Τέλος, σημειώνεται ότι η Ομάδα Δράσης υποστήριξε την εθνική στρατηγική καταπολέμησης της διαφθοράς και τον ορισμό Εθνικού Συντονιστή ο οποίος θα επιβλέπει την εφαρμογή της που είναι ήδη σε εξέλιξη. Πάνω από 500 υπάλληλοι επιμορφώθηκαν σε τεχνικές καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και φοροδιαφυγής.
Η τεχνική βοήθεια χρησιμοποιήθηκε για την εκπόνηση νομοθεσίας για τη δημιουργία του νέου μητρώου τραπεζικών λογαριασμών και συνέβαλε στην αύξηση της ικανότητας της Μονάδας Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (αρχή κατά των περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας). Ως αποτέλεσμα, αναφέρθηκαν 1130 υποθέσεις εικαζόμενης φοροδιαφυγής, διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές 313 υποθέσεις και δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 133 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...