Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Κομισιόν : Στα 120 δισ. ευρώ το κόστος της διαφθοράς στην ευρωπαϊκή οικονομία

Η έκταση της διαφθοράς στην Ευρώπη «κόβει την ανάσα» και κοστίζει στην οικονομία της ΕΕ 120 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σεσίλια Μάλστρομ δήλωσε ότι η διαφθορά διαβρώνει την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και αποστραγγίζει τους πόρους από τη νόμιμη οικονομία. Για την έρευνα αυτή, η Κομισιόν μελέτησε τη διαφθορά σε όλα τα 28 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που συνέταξε μια τέτοια έκθεση και επισημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις, και όχι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, έχουν την ευθύνη για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην ΕΕ.
Η μελέτη της ΕΕ περιλαμβάνει δύο μεγάλες δημοσκοπήσεις, οι οποίες έδειξαν ότι τα τρία τέταρτα των πολιτών της ΕΕ θεωρούν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα τους .
Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα περιέγραψαν τη διαφθορά ως ένα εμπόδιο για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη .
Οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες έχουν εξελιγμένα δίκτυα σε όλη την Ευρώπη και η υπηρεσία της αστυνομίας της ΕΕ, Europol αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 3.000.
Η Βουλγαρία , η Ρουμανία και η Ιταλία είναι ιδιαίτερα hotspots για συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στην ΕΕ , αλλά τα εγκλήματα όπως η δωροδοκία και η φοροδιαφυγή είναι εξαπλωμένα σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Πέρυσι, ο διευθυντής της Europol Ρομπ Ουάινραϊτ, δήλωσε ότι η φοροδιαφυγή στην πιστωτική είχε κοστίσει στην ΕΕ περίπου 5 δισ. ευρώ .
Tα ευρήματα
Στις Δανία, Φινλανδία , Λουξεμβούργο και Σουηδία, οι ερωτηθέντες σπανίως ανέφεραν ότι χρειάστηκε να δωροδοκήσουν ( λιγότερο από το 1 % των περιπτώσεων) και ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη ( 20 % , 29 % , 42 % και 44 % αντιστοίχως) είναι σημαντικά κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου , μόνο 5 άτομα από 1.115 αναμένει ότι θα χρειαστεί να δωροδοκήσει (λιγότερο από 1 % ) , δείχνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, το 64 % των Βρετανών ερωτηθέντων πιστεύουν πως η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα τους (μέσος όρος της ΕΕ είναι 74 %) .
Σε χώρες όπως η Γερμανία , η Ολλανδία , το Βέλγιο , η Εσθονία και ηΓαλλία ενώ περισσότερο από το ήμισυ των ερωτηθέντων λέει ότι η διαφθορά είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν νανα δωροδοκήσουν είναι χαμηλός ( περίπου 2 % ).
Σε ορισμένες χώρες, ένας σχετικά μεγάλος αριθμό ανθρώπων δήλωσαν ότι είχαν προσωπική εμπειρία με τη δωροδοκία, αλλά με σαφή επικέντρωση σε έναν περιορισμένο αριθμό κλάδων, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας (13%), της Σλοβακίας (14%) και της Πολωνίας (15%). Σε αυτές τις χώρες ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης, παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων δωροδοκίας. Η διαφθορά σε μια ευρύτερη έννοια γίνεται αντιληπτή ως διαδεδομένη στις χώρες αυτές (82% στην Πολωνία, 89% στην Ουγγαρία και 90% στη Σλοβακία).
Σε ορισμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Σλοβενία​, η Ισπανία και η Ιταλία, η δωροδοκία φαίνεται σπάνια, αλλά η διαφθορά με την ευρύτερη έννοια είναι μια σοβαρή ανησυχία: ένας σχετικά μικρός αριθμός των ερωτηθέντων ισχυρίστηκαν ότι ζητήθηκε ή αναμένεται να δωροδοκήσει τους τελευταίους 12 μήνες.
Όσον αφορά τις χώρες που υστερούν στο σκορ, περιλαμβάνουν την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.
Σε αυτές τις χώρες, μεταξύ 6% και 29% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι τους ζητήθηκε ή αναμένεται να δωροδοκήσει τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 84% έως 99% πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα τους.
Η Κροατία και η Τσεχική Δημοκρατία φαίνεται να έχει μία κάπως πιο θετική εντύπωση με ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα από ό, τι το υπόλοιπο των χωρών αυτών.
Οι χώρες που δεν αναφέρονται παραπάνω (δηλαδή η Λετονία, η Μάλτα, η Ιρλανδία και η Κύπρος) δεν παρουσιάζουν τα αποτελέσματα που αποκλίνουν σημαντικά από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ( 76 % ) πιστεύουν ότι η διαφθορά είναιδιαδεδομένη στη χώρα τους . Οι χώρες στις οποίες οι ερωτηθέντες είναι πιο πιθανό να σκεφτούνότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη είναι η Ελλάδα ( 99 %) , η Ιταλία ( 97 %) , η Λιθουανία, η Ισπανία και η Τσεχική Δημοκρατία ( 95 % σε κάθε μία ).
Το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων ( 26 % ) θεωρούν ότι θίγονται προσωπικά από τη διαφθορά στηνκαθημερινή τους ζωή . Οι άνθρωποι που έχουν προσωπικά επηρεαστεί το περισσότερο από τη διαφθορά βρίσκονται στην Ισπανία και την Ελλάδα ( 63 % η κάθε μία) , στην Κύπρος και τη Ρουμανία ( 57 % η κάθε μία) και στην Κροατία ( 55 % ).
Αυτοί που έχουν επηρεαστεί το λιγότερο, βρίσκονται στη Δανία (3%) , τη Γαλλία και τη Γερμανία (  % η κάθε μία) . Περίπου ένας στους 12 Ευρωπαίους ( 8 % ) δηλώνει ότι έχοει βιώσει ή δει μια υπόθεση διαφθοράς τους τελευταίους 12 μήνες . Οι ερωτηθέντες έχουν βιώσει ή δει την περισσότερη διαφθορά στη Λιθουανία ( 25 % ) , τη Σλοβακία ( 21 % ) και την Πολωνία ( 16% ) και τη λιγότερη στη Φινλανδία και τη Δανία ( 3% η κάθε μία), τη Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο ( 4% η κάθε μία).
Περίπου τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων (73%) δηλώνουν ότι η δωροδοκία και η χρήση των διασυνδέσεων είναι συχνά ο ευκολότερος τρόπος για την επίτευξη ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών στη χώρα τους. Αυτή η πεποίθηση είναι πιο διαδεδομένη στην Ελλάδα (93%), την Κύπρο (92%), τη Σλοβακία και την Κροατία (89% στην κάθε μία).
Περίπου δύο στους τρεις Ευρωπαίους (67%) υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων δεν είναι επαρκώς διαφανής και δεν ελέγχεται σωστά. Τα μεγαλύτερα ποσοστά βρίσκονται στην Ισπανία (87%), την Ελλάδα (86%) και την Τσεχική Δημοκρατία (81%), ενώ τα μικρότερα βρίσκονται στη Δανία (47%), το Ηνωμένο Βασίλειο (54%), τη Σουηδία (55%) και τη Φινλανδία (56%).
Ακριβώς κάτω από το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων (23%) συμφωνούν ότι τους προσπάθειες της κυβέρνησης είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Περίπου το ένα τέταρτο (26%) πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετά επιτυχείς διώξεις στη χώρα τους για να αποτρέψουν τη διαφθορά.

Πηγη: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/761050

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...